fbpx

Европа Вива 2024: Манифест за идентитет на европските конзервативци во Мадрид

Во Мадрид се е подготвено за последниот културен викенд што го организира Партијата ЕЦР – Партијата на европските конзервативци и реформисти – во овој законодавен дом пред изборите на 8 и 9 јуни. Не случајно настанот наречен „Europa Viva 24“ ќе се фокусира токму на иднината на Унијата, на Европа што ќе произлезе од следниот круг на избори. Имиграција, туризам, традиции, вештачка интелигенција, еколошка и дигитална транзиција: темите на тридневниот настан, кој ќе се одржи во шпанската престолнина од 17 до 19 мај, затоа се напредни, со желба да се создадат дебати кои ќе ги надмине идеолошките бариери на левицата која ризикуваше не само да ги понижи вредностите на кои се засновани европските народи, туку и да ги потопи економиите на различните земји-членки. На овој начин, ECR сака да понуди вистинска комунитарна визија за Европа, која ја гледа соработката меѓу државите како вистинско оружје за надминување на предизвиците во наредните години. Соработка која не ја деградира културата на секој народ, туку ја издигнува во фундаментален клуч за иднината.

Култура, животна средина, имиграција, иднина: програмата Европа Вива 24

Се очекува учесниците да пристигнат меѓу четврток 16 и петок 17, кога ќе има утринска и попладневна обиколка на улиците на Толедо, „градот на трите култури“. Потоа, од 18:00 до 20:30 часот, ќе се одржи ECR Младински форум, а потоа ќе се одржи ECR Youth Ball. Денот на сабота на 18 мај ќе започне со други културни и туристички активности, како што е турнеја со автобус низ улиците на Мадрид и посета на музејот Прадо, еден од најважните музеи во светот: збирка дела од најголемите Европски уметници, патување низ христијанството, митологијата и историјата. По попладневната работа, ќе може да се присуствува на традиционална шпанска вечера. Во недела наутро ќе може да се присуствува на настанот VIVA организиран од шпанската конзервативна партија Vox. Гостите ќе престојуваат во хотелот Мелиа Кастилија, каде младите ќе можат да искористат одредени попусти.

Но, во сабота попладне дебатите навистина си доаѓаат на свое: од 16.30 часот ќе се одржат неколку панели на кои ќе говорат многу конзервативни личности од цела Европа. Првата дебата од 16.30 до 17.15 часот ќе биде насловена „Ефикасна и хумана, конзервативна алтернатива на илегалната имиграција“. Тоа ќе биде можност да се анализира новиот пристап што Европа мора да го усвои кон прашањето на миграцијата: повеќе да не дозволува и охрабрува немилосрдниот влез и нелегално преминување на нашите граници, туку ефикасен план за обезбедување рационално управување со тековите, промовирање на развојот во и земјите на потекло и транзит, со цел да се намалат мотивациите кои водат илјадници мигранти да ја напуштат својата татковина.

На дебатата ќе присуствува Адела Мирза, претседател на Алтернатива Дреапта, романска конзервативна партија; Звонимир Троскот, меѓународен секретар на Мост, хрватска партија; Росио де Меер, шпански европратеник; Мануел Фрага, политички советник во Европскиот парламент; Сара Келани, италијанска европратеничка. Дебатата ќе ја води Марилу Лукрецио, новинар на РАИ и дописник од Брисел.

Потоа, од 17.15 до 18.00 часот ќе биде на ред панелот со наслов „Туризмот во светлината на европските јудео-христијански темели“. Уште еднаш, дебата за иднината на Европа, за туризмот, камен-темелник на многу земји, кои мора да го почитуваат и да не го искривуваат културното потекло на нашата Европа. На дебатата ќе присуствува Џанлука Карамана, италијански пратеник; Мајкл Кели, директор за помош на црквата во потреба и поранешен уредник на ирскиот католик; Анджеј Садош, амбасадор и поранешен постојан претставник на Полска во ЕУ; Патриша Руеда, шпански пратеник; и Гонзало Сантоња, регионален министер за култура, туризам и спорт во хунтата на Кастилја и Леон, Шпанија. Дебатата ќе ја води Алесандра Прианте, претседател на ЕНИТ.

Дебатата потоа ќе се фокусира на темата вештачка интелигенција, ресурс за човештвото, но во исто време и неискажлива опасност: задача на сегашните и идните владејачки класи ќе биде да ги задржат своите ексцеси и да ја направат ресурс за Европа, преку пат на забрзување на политичките избори на начин кој оди рака под рака со технолошките трансформации. Насловот на панелот е „Вештачката интелигенција ги трансформира нашите општества: приспособете се и просперирајте или заостанете“. Говорници се Марта Шифоне, италијанска европратеничка; Павел Зачек, чешки европратеник; Аурелијус Верига, европратеник од Литванија; Педро Наро, шпански кандидат за Европскиот парламент. Со панелот ќе претседава Елизабета Миљорели, италијанска новинарка и ТВ водителка.

Четвртиот панел ќе биде посветен на прашањето за одржливоста, фундаментално прашање за иднината на континентот, веќе во срцето на политиките на сегашната централно-левичарска Комисија, но премногу лесно заложник на високо идеолошки читања кои ги уништуваат економиите на националните држави и уништување цели фарми во обид да се следат глупавите диктати во име на транзицијата која не ја зема предвид основната улога на човекот во природата и општеството. Затоа, на новата владејачка класа ќе и биде да ја преформулира содржината на левичарските политики со цел да се постигне транзиција која е здрава за животната средина и ќе ги земе предвид реалните потреби на граѓаните. Гидриус ​​Сурплис, литвански европратеник; Нено Димов, поранешен бугарски министер за животна средина и вода, основач на Конзервативниот институт; Роберт Рус, холандски европратеник; Хулио Утрила, шпански европратеник; и Миреја Борас, кандидат на европските избори и поранешен шпански европратеник, ќе учествуваат на панелот насловен „Предизвици и можности за одржливост и зелена енергија“. Модератор на дебатата ќе биде Симона Петручи, италијански сенатор.

Партискиот манифест ЕЦР: за конзервативна иднина

Последниот момент од денот ќе биде посветен на манифестот на партијата Ecr, кој го поставува курсот за конзервативна иднина за цела Европа. Десет фундаментални точки кон кои мора да се стреми Европската унија родена по 9 јуни, прочитани од различни претставници на европските конзервативни партии во момент како историски, така и свечен. Десет различни точки, десет стратегии за надминување на сегашниот европски пристап, кој ја сведе Унијата на обичен сојуз на бирократи и банкари. За конечно да го ослободиме нашиот континент од чисто финансиски интереси и на тој начин да почнеме да се обликува како заедница на народи и народи, горди на сопствените традиции.

1. Зачувување на националниот идентитет: реформирање на Европската унија и заштита на суверенитетот на земјите-членки. Ќе зборува Роберт Зиле, латвиски пратеник во Европскиот парламент;
2. Заштита на нашите граѓани: силна одбрана, обединет фронт;
3. Заштита на нашите граници: глобална миграциска стратегија. Ќе зборува Карло Фиданца, италијански пратеник во Европскиот парламент;
4. Жетва утре : одржливо земјоделство и рибарство за подобра иднина;
5. Преглед на зелениот договор: ребалансирање на климатската акција и просперитетот. Ќе зборува Чарли Вајмерс, европратеник од Шведска;
6. Движење на економскиот раст: отклучување на потенцијалот на единствениот пазар и малите бизниси во Европа;
7. Енергија и иновации: осветлување на патот до издржлива иднина. Ќе зборува Марко Милановиќ Литре, член на извршната власт на Хрватската партија ЕЦР;
8. Движење на глобалниот економски раст: смела визија за трговијата. Ќе зборува Јирген Јост, претседател на Сојузна Република Германија;
9. Паметно трошење, паметна иднина: револуција во буџетот на ЕУ за 21 век: Фернанд Картхајзер, пратеник во Парламентот на Луксембург ќе зборува;
10. Исцртување на курсот на Европа: Зајакнување на глобалната безбедност во услови на натамошно проширување во новиот геополитички контекст: ќе зборува Радслав Фогиел, потпретседател на партијата ЕЦР.

Како заклучок, „Европа Вива 2024“ стои како семинален собир кој не само што ги предвидува изборните исходи, туку се стреми да ја обликува идната траекторија на Европа преку конзервативна леќа. Овој манифест и дискусиите одржани во текот на целиот настан имаат за цел да го рефокусираат европскиот наратив подалеку од минливи трендови и кон одржлива, културно богата и економски енергична иднина. Посветеноста на ЕЦР за дијалог што ги надминува традиционалните политички поделби одразува зрел пристап за справување со комплексните предизвици на Европа.

Со повторно разгледување на основните вредности при прифаќање на иновациите и различностите, ECR замислува Европска унија која е издржлива, суверена и обединета во својата различност. Како што учесниците се враќаат во нивните земји, идеите и стратегиите споделени овде најверојатно ќе влијаат на конзервативните политики и ќе имаат брановиден ефект низ политичките пејзажи, потенцијално менувајќи го пристапот на ЕУ кон критичните прашања.

Овој викенд во Мадрид не е само кулминација на актуелната конзервативна мисла; тоа е проактивен чекор кон обновена и робусна Европска унија, подготвена да се соочи со предизвиците и можностите во наредната деценија.