fbpx

Европа, првиот континент кој ја регулира IA

Наука и технологија - февруари 9, 2024

Минатата година на ниво на ЕУ беше договорено глобално законодавство без преседан, со што Европа стана првиот континент кој воведе правила за употреба на вештачка интелигенција – ВИ. Предлог-законот беше претставен од Комисијата во април 2021 година и усвоен од Европскиот парламент две и пол години подоцна. Регулаторниот процес беше под влијание на доаѓањето на ChatGPT – генератор на текст развиен од една калифорниска компанија, кој ги истакна, надвор од потенцијалот на вештачката интелигенција, ризиците од неговата употреба – и беше засилен од моментумот на длабоко лажниот феномен – т.е. кражба на идентитет , која се потпира на технологијата за видео манипулација.

Формата на текстот на законот треба да биде одобрена некаде во април од Европскиот совет, а потоа земјите-членки имаат рок од две години да го применат. Останува да се види колку од нив ќе успеат да го исполнат рокот, бидејќи некои – на пример Романија – дури сега ги усвојуваат националните стратегии за вештачка интелигенција. Но, една европска земја помина пред сите – вклучително и Брисел – и веќе формираше агенција која ќе ја надгледува вештачката интелигенција. Ова е случај во Шпанија, која почна да презема чекори за нејзино воспоставување долго пред да стапи на сила законодавството на ЕУ во 2022 година. Така, AESIA – Agencia Espaniol de Supervision de la Inteligencia Artificial – надвор од нејзината внатрешна улога, ќе може да им помогне на бриселските тела да го спроведат законодавството за вештачка интелигенција побрзо и поефикасно.

Европското право за прв пат ги дефинира високоризичните системи и ги подложува на строги правила

Европското законодавство во областа на вештачката интелигенција е дизајнирано околу потребата да се одржи рамнотежа помеѓу заштитата на демократијата и основните човекови права и охрабрувањето на истражувањето и иновациите и инвестициите во оваа област. Почнува од класификација на системите за вештачка интелигенција според ризиците и постепено наметнува правила според овие ризици, па сè до целосна забрана за некои од нив.

Со други зборови, колку е поризична апликација, толку построги се правилата. Така, системите за препораки за содржина или филтрите за спам ќе имаат полесни правила за усогласување и ќе се сметаат за „ограничен ризик“ . Тие во суштина ќе треба само да им кажат на корисниците дека се напојувани од вештачка интелигенција. Другите системи со „висок ризик“ создадени со вештачка интелигенција ќе бидат предмет на построга контрола. Медицинските помагала, на пример, ќе треба да обезбедуваат податоци со повисок квалитет и ќе треба да им даваат јасни информации на корисниците.

Одредени употреби на некои од овие „системи со висок ризик“, особено оние што се потпираат на биометриско препознавање, како што се општествените рејтинзи што го регулираат однесувањето на луѓето, препознавањето емоции на училиште или на работното место, па дури и некои видови на предвидливо полициско работење, се целосно забранети. . Во оваа категорија спаѓаат и кинеските системи за препознавање лица, што е во спротивност со принципите на либералните демократии. Но, дури и во демократија некои исклучоци се неопходни за сериозни злосторства како што се киднапирање или тероризам. Во овие случаи, ќе биде дозволено скенирање на лицата на луѓето во јавност со помош на далечински биометриски системи за идентификација.

Пакетот закони за вештачка интелигенција предвидува надзор над примената на овие правила, при што ќе се формира канцеларија во рамките на Европската комисија. Има и големи казни за компаниите кои нема да ги почитуваат, проценети на 7% од прометот или 35 милиони евра. Ова европско законодавство е голема победа во борбата против опасностите од неодговорна употреба на технологии базирани на вештачка интелигенција и огромен чекор напред во споредба со пристапот во странство. Во САД, безбедноста на теренот се потпира на заедничката посветеност на големите компании во областа – вклучувајќи ги Google, Meta, Amazon, Microsoft и OpenIA – да спроведат мерки за означување на содржината генерирана од вештачка интелигенција.

Романија се фрла во војната на длабокиот лажен со предлог-закон што не го забранува

Регулирањето на оваа област е уште поважно бидејќи технологијата за видео манипулација станува сè пософистицирана и подостапна за јавноста. Длабокото лажирање, кое првично се користеше за создавање неконсензуална порнографска содржина, за само неколку години стана моќно оружје за дезинформации и манипулации со јавното мислење. Оттука, постои оправдан страв низ европскиот политички спектар дека технологијата заснована на вештачка интелигенција може да се користи во кампањи за оцрнување, за да се влијае на изборните кампањи или да се наметнат важни политички мерки. Меѓу првите личности кои станаа плен на таквите практики беа поранешните американски претседатели Барак Обама и Доналд Трамп, а меѓу жртвите беа и покојната кралица Елизабета Втора и папата Франциско. Во поново време, длабокиот лажен ја погоди и европската периферија, при што на интернет се појавија измешани слики на молдавската претседателка Маја Санду.

Наспроти оваа позадина на загриженост за борба против лажните, се појави нацрт-закон во Романија – земја која моментално нема национална стратегија за вештачка интелигенција – што не забранува такви слики, туку само бара означување на таквите слики. Според иницијаторите, „јавноста мора да биде информирана за лажни содржини“ . Досега предлог-законот не е ниту усвоен ниту отфрлен.

Владата во Букурешт сè уште нема стратегија за вештачка интелигенција

Министерството за дигитализација неодамна претстави ажурирана верзија на нацрт-стратегијата за вештачка интелигенција за 2019 година. За да покаже дека е сериозен во својата работа, првиот човек на Дигитализација ја подготви и Одлуката со која стратегијата ќе ја донесе Владата. Усвојувањето првично беше планирано за 2020 година, а оттогаш и до сега е формиран комитет за вештачка интелигенција за собирање „иницијативи на терен“, имаше консултации со компании и истражувачки субјекти, дури имаше и заедничка работна група на Министерството со универзитет (Техничкиот универзитет во Клуж, град кој стана главен пол на развојот на ИТ во Романија) и, конечно, Министерството за истражување разви „стратешка рамка“. По неколку промени на ресори во последните влади во Букурешт, проектот минатата година го презеде младиот министер за дигитализација Богдан Иван.

На лансирањето на стратегијата претходно оваа година, тој даде уверување дека документот вклучува предлози од Романскиот комитет за вештачка интелигенција, кој пак ги зеде предвид резултатите од консултациите со експертите. Целта на стратегијата, накратко, би била „да се заштитат правата на Романците во онлајн опкружувањето“ . Во исто време, романскиот министер истакна дека стратегијата е инспирирана „од конкретни акции“ предложени на ниво на ЕУ, но е „цврсто вкотвена во специфичните реалности и потреби на романскиот контекст“.

Објаснувањето за ова закотвување во „романските потреби“ е дека романската стратегија во вештачката интелигенција е развиена на … Европски фондови, добиени за имплементација на „Стратешката рамка за усвојување и употреба на иновативни технологии во јавната администрација 2021 -2027 година“ , финансирана од Оперативната програма на ЕУ за административен капацитет 2014-2020 година.

„Извонредните“ резултати на Романија од „достигнувања“ во областа на подготвеноста во имплементацијата на технологиите за вештачка интелигенција во владата се забележани во индексот на Oxford Insights, во кој Романија е на 64-то место во светот и на последното место во Источна Европа. Регионот е далеку зад Западна Европа во овој поглед, според рангирањето на британската компанија која ги советува владите и компаниите за можностите за вештачка интелигенција. Во извештајот, кој разгледува 193 земји, три од земјите-членки на ЕУ во Западна Европа се во првите 10, предводени од САД – Франција (6-то), Германија (8-мо) и Холандија (10-то).

Шпанска лекција за тоа како една земја-членка може да обезбеди конкретна помош во спроведувањето на законодавството ширум ЕУ

Една земја која оди многу подобро од другите членки на блокот на ЕУ е, како што споменавме погоре, Шпанија. И покрај тоа што во ова рангирање е 17 места зад последното во топ 10, на 27-то место, Шпанија е првата земја од ЕУ што веќе има формирано агенција со улога во законодавството за вештачка интелигенција. Веќе има канцеларија, во А Коруња, финансискиот и индустрискиот центар на Галиција. Исто така, има почетен буџет од 5 милиони евра и персонал од 23, со планови да се додадат повеќе оваа година, според владата во Мадрид.

AESIA ќе биде клучниот играч во управувањето и водење на шпанскиот екосистем за вештачка интелигенција и додека европското законодавство не стапи на сила, ќе врши доброволен надзор на теренот, преку поврзување со европскиот екосистем и генерирање на редовни средини за тестирање за високоризични системи со вештачка интелигенција. Така, AESIA веќе започна со работа со песок посветен на шпанските компании. Песочните кутии се тест околини кои имаат за цел да покажат како нешто – на пример технологија – може да работи пред лансирањето. Но, тие се исто така корисни за законодавството. И токму тоа ќе го направи AESIA, да обезбеди заклучоци од практични вежби кои ќе ги олеснат можните промени на законодавството пред имплементација.