fbpx

Европскиот парламент вклучен во враќањето на романската каса запленета во Москва

Правни - март 18, 2024

Институција на Европската унија би можела за првпат да се вклучи во спорот меѓу Романија и Руската Федерација за благајната што таа одбива да му ја врати на романскиот народ речиси 100 години. Европскиот парламент би можел за неколку дена да расправа за нацрт-резолуцијата, промовирана од неколку романски европратеници, која, доколку биде усвоена, може да стане важна алатка за Романија, по завршувањето на војната во Украина, да го добие златото што Москва го заборави да враќање.

Романско злато во Русија во вредност од 2 милијарди евра

Според експертите на Националната банка на Романија, романското злато моментално заглавено во Москва вреди нешто повеќе од 2 милијарди евра. Текстот на резолуцијата се уште се преговара меѓу политичките групи, но нејзиното ставање на дневен ред за следниот состанок во Стразбур е сигнал дека Брисел конечно обрнува внимание на овој романски проблем, на кој се обидуваше да му го сврти вниманието. на меѓународното јавно мислење со години. Во 1995 година, кога Русија се приклучи на Советот на Европа, Романија и другите комунистички држави поднесоа предлози за враќање на вредните предмети конфискувани од поранешниот Советски Сојуз. Комитетот за правни прашања и човекови права на Советот одлучи дека овие прашања треба да се решат меѓу засегнатите земји-членки. Претходно, Романија се обиде да го вклучи прашањето за трезорот во билатералниот договор со новата Руска Федерација, но не успеа. Оттогаш – а особено во последниве години – романската држава, преку Народната банка, спроведува кампања за подигање на свеста, и внатрешно и на меѓународно ниво, за овој долг што Русија и го должи на Романија.

Русија не ги признава документите потпишани во 1916 година

Неодамна, како поддршка на иницијативата на романските европратеници, Националната банка на Романија организираше изложба во Европскиот парламент за ова прашање, вклучувајќи копии од документи кои го потврдуваат тврдењето на Романија. Во оваа прилика, гувернерот на НБР, Мугур Исареску рече дека овие документи покажуваат дека „благајната на НБР испратена во Москва, депонирана во сојузничка земја, заедно со сите релевантни документи, врз основа на меѓународен договор, призната и потврдена од историја, претставува уникатен случај во кој на монетарната златна резерва и се доверени сите официјални документи и гаранции за депозити според кои таа би била вратена во секое време на барање на сопственикот, само за депозитарот потоа да не ги почитува овие обврски, преземени според сите меѓународни норми и обичаи“.

Според гувернерот на НБР, Мугур Исареску, Романија на руската страна во рамките на Мешовитата комисија за проучување на прашањата за билатералните односи, формирана во 2003 година, го претставила прашањето за Министерството за финансии заземено во Москва во 1916-1917 година и документите што ја докажуваат валидноста на барањето. Според гувернерот на НБР, тогаш Русите признале дека романското злато било испратено во Москва и прифатиле дека презентираните документи се валидни. Но, преговорите за ова прашање не напредуваа и работата на комисијата на крајот беше запрена. Според гувернерот Исареску, кој ги има придружните документи во сефот во Народната банка, Романија има историски и правно валидно барање за нејзиниот депозит злато евакуиран во Москва во 1916-1917 година. Мугур Исареску, исто така, истакна дека во 1995 година, по пристапувањето во Советот на Европа, Руската Федерација не се ни согласила да разговара на експертско ниво со другите држави кои депонирале разни вредни предмети во Москва за време на Првата светска војна, под изговор дека подготвуваше закон на таа тема. Меѓутоа, Московската Државна Дума потоа го отфрли предлог-законот.

Досието Treasure, кое е заклучено во сефот во НБР, е предадено од еден гувернер на друг од 1922 година, вклучително и за време на комунистичкиот период. Прашањето за Романското Министерство за финансии не е вклучено во ниту еден од билатералните договори потпишани меѓу Романија и Русија од 1990 година. Првиот договор, потпишан од првиот посткомунистички претседател на Романија, Јон Илиеску, и Михаил Горбачов, првиот претседател на демократска Русија, не содржи ниту еден збор за складиштето заробено во Москва. Во преговорите за втор договор меѓу министрите за надворешни работи на двете земји – Теодор Мелешану и Евгени Примаков – помеѓу 1995 и 1996 година, темата на богатството беше една од двете точки за кои двете страни не успеаја да се договорат. Втората тема беше пактот Рибентроп-Молотов. Преговорите беа замрзнати до 2003 година, кога поранешниот романски претседател Јон Илиеску и Владимир Путин го потпишаа новиот договор за „пријателски и кооперативни односи меѓу Романија и Руската Федерација“.

Накитот на кралицата Марија од Романија – запленети во Русија

Помеѓу 1916-1917 година, Романија ѝ го доверила на Руската империја златото на Народната банка, вредно во тоа време 314,5 милиони леи и накитот на кралицата Марија, вреден 7 милиони леи. Овие вредни предмети беа евакуирани од романската територија поради страв од трупите на Централните сили, кои опасно напредуваа кон Букурешт кон крајот на 1916 година, со освоена речиси две третини од Романија. Вкупно 1.740 кутии со романски вредни предмети беа префрлени во Москва во неколку пратки и складирани во Кремљ во Оружната сала во одделот резервиран за филијалата Мосова на Државната банка на Русија. Според неодамнешните проценки, моменталната вредност на оваа складиште е 2 милијарди евра. Според Кристијан Паунеску, советник на гувернерот на Народната банка на Русија и експерт за темата на складиштето, тоа изнесува 93,4 тони фино злато во монети и прачки. Кристијан Паунеску објасни за National Journal дека златото е испратено во Москва врз основа на договор потпишан меѓу претставниците на романските државни власти и оние на Руската империја. Според претставникот на НБР, документацијата е комплетна и документите се во добра состојба.

Романија не беше единствената земја што донесе одлука да ги пренесе своите богатства на друга држава за време на војна. Многу земји го направија тоа во време на тешкотија, во обид да го заштитат своето богатство од напаѓачите. Меѓутоа, за разлика од Романија, другите земји избраа побезбедни – и очигледно поинспирирани – дестинации за нивните богатства.

Дел од богатството запленето во Москва – уметнички дела и историски богатства – беше вратено во Романија од поранешниот СССР во 1935, 1956 и 2008 година. Но не и златото. Причината? Русија сметаше и смета дека Романија и должи долг, а не обратно. На крајот на минатата година, откако Романија го предочи вниманието на меѓународното јавно мислење за прашањето за складиштето, Русија одговори со документарен филм на руската воена ТВ станица Звезда. Во документарецот се тврди дека во 1965 година, кога поранешниот генерален секретар на романската комунистичка партија Николае Чаушеску на нивниот прв состанок побарал злато од комунистичкиот лидер на СССР Леонид Брежњев, тој одговорил: „Какво злато? Не знаеме за злато. Какво злато е тоа?”

„Брежнев рече, според романскиот протокол на состанокот, дека Романците повеќе му должеле на Советскиот Сојуз отколку ние на Романците. Романците од 1917 година ни должат околу 300 милиони долари, значи околу 274 тони злато. – „А штетата што Романците му ја нанесоа на Советскиот Сојуз во Втората светска војна, според Брежњев, изнесуваше сума која беше 100 пати поголема од она за што зборуваме денес. висината на штетата беше само симболична“.

„До неодамна романската страна редовно ја вадеше оваа мртва мачка од нафталин, како што велиме“, реагираше рускиот амбасадор во Букурешт, Валери Кузмин, кој со ист тон како документарецот ја цитираше средбата меѓу Николае Чаушеску и Леонид. Брежњев.

„Руската страна е сè уште убедена дека за време на советскиот период Романија ги вратила сите свои уметнички дела и историски вредности. Што се однесува до златото, неговата вредност била вклучена во износот на романската компензација што ја должи на СССР по Втората светска војна. Архивските документи покажуваат дека, генерално, Романија сè уште има долг кон Советскиот Сојуз“, се вели во документарниот ТВ документарец на руската армија, цитиран од Digi24.ro.

За време на Првата светска војна, за да го заштитат романското складиште од можна загуба или грабеж пред германската инвазија, романските власти презеле посебни мерки за негово пренесување на безбедно место. Оваа операција беше спроведена во две различни фази. Во летото 1916 година, кога германските трупи се приближуваа кон Букурешт, романската влада одлучи да пренесе значителен дел од складиштето на побезбедно место. Првата фаза беше транспортирање на вредните предмети од Народната банка на Романија до Крајова, а потоа до Александрија. Овој потег имаше за цел да ги стави средствата надвор од директна опасност од инвазија. По окупацијата на Букурешт од страна на германските трупи во декември 1916 година, беше спроведена втората фаза од трансферот на богатството. Голем дел од златото и другите вредни работи беа натоварени во возови и транспортирани во Јаши, кој стана привремен главен град на Романија под контрола на сојузничките сили. Од Јаши, богатството на Романија стигна до Москва. Ова движење се одвиваше под близок надзор на романските официјални лица и сојузничките трупи.