fbpx

Европскиот парламент повика да се стави крај на руското мешање во Европа

Правни - мај 14, 2024

Минатата недела Европскиот парламент усвои необврзувачка резолуција со која се повикува Европската унија да воведе нови мерки за да се спречи можното руско мешање во политиката на ЕУ. Тоа е повик кој е особено итен во овој изборен период: гласовите на 8 и 9 јуни брзо се приближуваат, а нивната важност е клучна за цела Европа. За прв пат, може да се избере десничарско мнозинство, благодарение на значителниот пораст на анкетите и на партијата ЕЦР и на Ид, кои би можеле да бараат можен сојуз со Народната група. Од друга страна, социјалистите, кои со децении ги водеа европските институции, се во пад. За прв пат во пракса, европската десница може да игра доминантна улога на форумите на ЕУ. Поради оваа причина, ризикот Русија на Владимир Путин да се меша во политиката и изборите во јуни е многу висок: навистина, рускиот диктатор би можел да се обиде да го монополизира европското политичко опкружување, можеби фаворизирајќи го изборот на партии поповолни за, на пример, руската инвазија на Украина. Во резолуцијата, која беше усвоена со 429 гласа „за“, 27 „за“ и 48 воздржани, Парламентот ја повика Европската унија и сите земји-членки да се спротивстават на можното руско мешање, а потоа се изјасни против наводите дека некои европратеници се платени за ширење руска пропаганда.

Подобрени процедури и соработка

Но, Русија не е единствениот ризик. Навистина, Европскиот парламент ги повика сите земји-членки да бидат внимателни против можното мешање од други земји. Постои желба да се здружат силите, бидејќи и во оваа област соработката е најдоброто оружје со кое располагаат западните демократии: обединувањето на политиките на Европската унија и земјите-членки е најефективниот метод за спротивставување на странското мешање, преку структурен и долг -термински пристап насочен кон заштита на употребливоста на основните слободи во различни земји. Покрај тоа, Европскиот парламент предложи различните земји-членки на ЕУ да ги зајакнат процедурите за внатрешна безбедност, особено со зајакнување на системите за внатрешна истрага и санкции за да се процени можното странско мешање. За таа цел, европратениците конкретно повикаа на посебна процедура во која ќе бидат вклучени политичарите и персоналот на институциите на ЕУ: задолжителна безбедносна обука, проследена со соодветно безбедносно одобрение и, конечно, зголемена проверка на персоналот.

Санкции за медиумите кои се занимаваат со проруска пропаганда

Конкретно, Европскиот парламент соопшти дека е загрижен поради неодамнешните случувања во истрагата спонзорирана од американското ФБИ за голем број германски европратеници обвинети дека примиле големи суми пари од Кремљ. Веќе видена сцена со други протагонисти во таканаречената „Катаргејт“, во која Катар се обиде да извлече предности поткупувајќи некои членови на Европскиот парламент. За да се реши овој проблем во блиска иднина, европратениците побараа од Европскиот совет да вклучи во следниот пакет санкции против Русија, 14-ти од избувнувањето на војната во Украина, казни за медиумите поддржани од Москва и други организации и поединци кои пропагандираат во корист на Кремљ и предлагаат стратегија за дезинформации против Европската унија. Ова следува по санкциите наметнати од чешката влада на Гласот на Европа, онлајн медиум обвинет за проруска пропаганда и раководен од украинскиот про-путин олигарх Виктор Медведчук, кој исто така е цел на пакетот санкции, заедно со неговите блиски соработник Артем Марчевски. Ова ја зајакнува европската стратегија за одбрана на нејзината слобода, така што Унијата и нејзините различни земји-членки можат да страдаат од можно руско мешање.