fbpx

Европскиот совет помеѓу геополитичките кризи и економското планирање

Политика - октомври 29, 2023

Фокусирајте се на прегледот на Финансиската рамка и израелската ситуација

Европскиот совет се состана на 26 и 27 октомври за да ги реши најитните прашања од политичката агенда на Унијата, но и на сите земји-членки. Меѓународните геополитички тензии очигледно се во центарот на прашањата, но пресудна улога одиграа и економско-финансиската и миграциската ситуација.

Поаѓајќи од економијата, Европскиот совет ја подвлече потребата од забрзување на процесот на раст веќе во рамките на Повеќегодишната финансиска рамка 2021-2027 година, со низа реформи кои обезбедуваат поголем развој на европската конкурентност во секторот на дигитални и зелени технологии и зголемување на производството на чиста енергија по пристапни цени. Во исто време, имаше повик да се намалат критичните зависности со диверзификација на изворите на снабдување, што е особено горливо прашање со оглед на проширувањето на БРИКС, кои сега поседуваат огромно мнозинство од светските суровини. Од бирократска гледна точка, се смета дека е неопходно да се насочи регулаторната рамка со поедноставување на правилата за малите средни претпријатија и новоформираните претпријатија, денес комбинација на структуриран раст. Надворешно, тогаш ќе биде неопходно да се решат нарушувањата на тарифите и да се дејствува на сите нивоа за да се направи Европската унија омилен партнер во примената на Законот за намалување на инфлацијата (IRA) издаден од Соединетите држави. Клучен елемент, исто така, во светлината на европската лојалност кон геополитичките причини во кои САД се меѓу протагонистите.

На блискоисточниот фронт, всушност, Европскиот совет издаде заедничка декларација со која остро го осудува Хамас, барајќи од Израел да обезбеди паузи и коридори за основните хуманитарни потреби, дополнително ЕУ ќе се обиде да дојде до решение „два народи, две држави“ дури и ако во оваа точка самото внатрешно гласање на ОН за прекин на огнот подвлече како постои идеолошко-културна тешкотија кон оваа опција. За украинското прашање, сепак, ЕУ ја повтори целосната финансиска, економска, хуманитарна, воена и дипломатска помош за Киев, а исто така ги заостри санкциите кон Москва.

Има и други жешки сценарија во кои Европа е протагонист: едно од нив е судирот меѓу Ерменија и Азербејџан за Нагорно Карабах, каде со меѓусебен договор беше одлучено да се работи на избегнување на ескалација со признавање на целосното уживање на правата на Ерменците од Карабах. и безбедноста. Меѓутоа, за српско-косовското прашање, вистински протагонист беше италијанскиот премиер Џорџија Мелони (FdI, ECR) кој работи на двата фронта, така што и Србија и Косово имаат европски пат кој потоа ќе доведе до повторно обединување на Европската континентот, во оваа насока беше подвлечено дека зборувањето за Украина и Молдавија во ЕУ е неточно кон оние земји кои многу подолго бараат членство. Друг клучен фронт е Сахел, каде што сепак наднационален авторитет е ECOWAS со кој нужно ќе треба да се воспостави сè поблиски односи.

Сепак, клучна тема беше онаа на миграцијата: во писмото од претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен (ЦДУ, ЕПП) беше подвлечено како војните би можеле да поттикнат нови луѓе да си заминат и затоа се неопходни нови широки партнерства за да се решат причините за миграцијата. Решенијата што ги предвидува Фон дер Лајен не се различни од оние на европските конзервативци: спречување на нередовни заминувања, зајакнување на надворешните граници, борба против трговијата со луѓе, зголемување на репатријациите со дозволување на соседните земји да ги надгледуваат границите и да спроведуваат спасувања. На меморандумот за разбирање, беше повторена потребата од забрзување на имплементацијата на 5-те столбови потпишани со Тунис, а Џорџија Мелони истакна дека е потребен и меморандум со Египет, избегнувајќи уцена преку обезбедување економски ресурси во замена за лојалност, но исто така обезбедување локални мерки за обука за решавање на социјалните проблеми на африканските земји. Во секој случај, ќе биде неопходно да се зајакне прекуграничната соработка, бидејќи репатријациите на мигрантите се само 22 отсто, а внатрешната безбедносна ситуација ризикува да се вжештува.

Самитот на еврото исто така се одржа во исто време со Европскиот совет, каде што растеше загриженоста за инфлацијата и затоа беше одлучено да се продолжи со координација на економско-фискалните политики на земјите-членки, со хипотеза за нова фаза на развој на дигиталната евра за имплементација на „Единствен валутен пакет“.