fbpx

Европските конзервативци разговараат за изборните резултати во Мадрид

Фундасион Дисенсо со седиште во Шпанија оваа недела беше домаќин на конференција во Мадрид за резултатите од европските избори од 6 до 9 јуни.

Конференцијата се одржа на маргините на состанокот на Работната група на европските конзервативци.

Насловот на конференцијата беше „Европската унија и суверенитетот на народите по 9 јуни“.

Fundación Disenso, влијателниот тинк-тенк на конзервативната партија VOX (ECR), собра врвна линија за да разговара не само за позитивните резултати на европските конзервативци, туку и за дослухот меѓу Европската народна партија (ЕПП) и Социјалистите и Демократи (S&D).

Едуардо Кадер, директорот на меѓународната поделба на Дисенсо беше домаќин на настанот. Панелот беше модериран од Вајк Фаркаш, директор на неодамна отворената канцеларија во Мадрид на унгарскиот Центар за фундаментални права.

На панелот се приклучија и Хозе Антонио Фустер, националниот говорник на VOX; Enikő Győri, европратеник и поранешен унгарски амбасадор во Шпанија; и Алвино-Марио Фантини, американски уредник на The European Conservative.

Панелистите се согласија дека ЕПП, либералите и С&Д ја оставија непризнаена волјата на европските гласачи, со оглед на обновувањето на нивниот пакт против патриотските конзервативни сили, кои забележаа важен наплив по јунските избори.

Тие, исто така, ги охрабрија конзервативните сили во парламентот и низ земјите-членки да работат заедно за да развијат агенда, не само на политичко ниво, туку и во рамките на културата, така што идеите што тие ги бранат може да проникнат во општеството и да ги промовираат вредностите на слободата и демократијата. што служеше како основа на Европската унија и западната цивилизација воопшто.

Панелистите навлегоа длабоко во некои од прашањата со кои мора да се соочат европските власти овој термин. Според Алвино Марио Фантини, „нелегалната имиграција е главниот проблем на Европа, повеќе од економијата“. Тој додаде дека за да се справиме со ова и со други прашања, „треба да го здружиме десното крило“, намигнување на наводните тензии меѓу европските конзервативни сили.

Што се однесува до зделките меѓу либералите, ЕПП и социјалистите, Енико Ѓери додаде дека „тие се преправаат дека ништо не менуваат“. Сепак, таа ја потсети публиката дека Унгарија набргу ќе го преземе шестмесечното ротирачко претседавање со Советот и ќе се залага за „Европа на здравиот разум“.

„Направете ја Европа повторно голема“ е слоганот што унгарските власти го избраа за нивното претседавање со Советот, кое треба да стане бедем против програмата на Урсула Фон дер Лајен и нејзините социјалисти и либерални коалициски партнери.

Хозе Антонио Фустер го истакна „лицемерието“ на таканаречените централнодесни сили, како што е Партидо Популарно од Шпанија, која е дел од ЕПП. Според Фустер, „Партидо Популарно има силна наклонетост кон левиот центар“.

Тој додаде дека „тие ќе работат на одржување на статус кво“.

Друга интересна димензија на панелот дојде од анализата на сопствениот Едуардо Кадер на Дисенсо. Тој зборуваше за надворешната политика на Унијата и за тоа како таа им помагала и ги легитимирала диктаторските режими во Латинска Америка. Кадер во врска со тоа рече дека „денес Европската унија се оддалечи од она што го предложи нејзиниот основач“.

Овој настан го затвори циклусот на конференции кои Дисенсо ги организираше за да разговара за политичкиот, социјалниот и културниот контекст околу европските избори. Тинк-тенкот го започна овој циклус во април со конференција за „Иднината на Европа“ во тандем со Фондацијата Херитиџ од Соединетите држави.

На состанокот на Работната група на европските конзервативци, што се одржа во Мадрид на 27 и 28 јуни, присуствуваа Институтот од Варшава од Полска, Европскиот конзервативец и Институтот Дунав од Унгарија, Назионе Футура од Италија, Институтот Оикос од Шведска, Fundación Disenso од Шпанија и тинк-тенк New Direction.