fbpx

Европски совет на Agrifish: Потребна е нова легислатива, ревизија на ЗЗП

трговија и економија - мај 8, 2024

Во последните денови, благодарение на интервенцијата на европската десница и земјите членки со десничарско мнозинство, беа направени некои важни чекори напред во земјоделската политика. Всушност, на последниот Agrifish, Европскиот совет на министри за земјоделство од секоја земја-членка, беа разгледани некои клучни прашања за земјоделците. Во сите земји на ЕУ, фармерите и одгледувачите протестираат со месеци – и продолжуваат да протестираат – против тешките одредби од ЗЗП, европската земјоделска политика и против клаузулите од Зелениот договор, кои не само што сериозно ја загрозуваат економската активност на сите фарми во ЕУ, но ја доведе во прашање и социјалната улога на земјоделецот како гарант за квалитетот на производите и прв и најголем заштитник на животната средина. За среќа, зголемената тежина на европската десница го одвлече вниманието на некои од актуелните предвидувања на Европската комисија за чувствителни и многу важни прашања за земјоделците, како што е употребата на пестициди. Некои регулативи целосно подлегнаа на влијанието на еколошката идеологија, на пример враќањето на шумите и езерцата на местото на земјоделските култури.

Добри вести од Agrifish

Работата на про-земјоделскиот фронт успеа да го запре идеолошкиот налет на сегашната Комисија: беше одлучено дека цела година од примената на Заедничката земјоделска политика и „Фарм до вилушка“ беше преоптоварена за земјоделците и одгледувачи на земјите-членки. Особено, многу важно прашање беше покренато во последниот Agrifish: искоренувањето на винова лоза, феномен што би претставувал огромен ризик за водечките земји производители и извозници на вино, како што се Франција и Италија. Поточно, некои земји рекоа дека се за само ако се исполнат одредени услови: на пример, ако намалувањето на лозовите насади служи за подобрување на квалитетот на вината, ако се однесува само на низинските лозја, ако има значителен европски придонес во враќање. Друга иновација е таканаречената „директива за појадок“, пакет од нови правила за продажба, состав, пакување и етикетирање на одредени производи што се консумираат за појадок, како мед и џем. Целта е да се бори против увозот: ако медот се меша од различни делови на светот, на етикетата мора да се наведе процентот на придонесот на секоја земја. Накратко, новата регулатива е дизајнирана да се бори против можната измама, дури и ако, според некои здруженија на потрошувачи и бавно-фуд, некои од новитетите би можеле да предизвикаат штета на оние што ги користат производите.

Изборите за ЕУ ​​ќе бидат одлучувачки

Дополнително, Советот на министри за земјоделство ја повика Европската комисија да ја поедностави ЗЗП со цел да ги ослободи земјоделците ширум Европа од угнетувачката бирократија и сите оние угнетувачки клаузули кои го загрозуваат руралното претприемништво. Навистина, треба да го вратиме достоинството на земјоделецот, вистинскиот чувар на природата, преку нов пристап кој го гледа земјоделецот како прв гарант за квалитетот на производите што ги консумираме. Ригидните и идеолошки правила наметнати од Европската унија во последните години ризикуваат да уништат цел економски сектор на земјите-членки, особено во однос на странскиот пазар: Благодарение на лошото управување на левицата, Европа е во опасност да трпи нелојална конкуренција од трети земји кои, за разлика од Европа, не применуваат никакви правила за заштита на животната средина и продолжуваат немилосрдно да ја загадуваат. Придонесот на десничарските партии го ублажи идеолошкиот нанос на Комисијата, но вистинската промена во Заедничката земјоделска политика ќе дојде само по гласањето во ЕУ на 8 и 9 јуни, кога веројатното прво искачување на десницата во европската одлука- правењето тела конечно би можело да ги подигне богатствата на земјоделците и одгледувачите низ ЕУ.