fbpx

Електрични автомобили и системи за полнење: проценка на нивниот статус во Европа

Енергија - мај 2, 2024

Tags:

Милиони станици за полнење недостасуваат низ Европа, но во Италија тие се зголемуваат во број

Појавата на електричните автомобили вети револуција во автомобилскиот сектор, промовирајќи ја транзицијата кон поодржлива иднина со ниска потрошувачка на јаглерод. Сепак, неодамнешниот извештај на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) нагласува загрижувачки јаз помеѓу моменталната достапност на јавни точки за полнење и она што ќе биде потребно за да се исполнат целите за намалување на емисијата на CO2.

Според извештајот, меѓу 2017 и 2023 година, продажбата на електрични автомобили пораснала три пати побрзо од поставувањето точки за полнење. Овој јаз го забавува процесот на усвојување на електрични автомобили во големи размери, попречувајќи ги напорите за намалување на емисиите на CO2 во Европската унија. Сигрид де Вриес, генерален директор на Acea, ја подвлече важноста од широката достапност на јавни инфраструктури за полнење за да се постигнат амбициозните европски цели за намалување на емисиите на CO2.

Во моментов, нешто повеќе од 150.000 јавни точки за полнење се инсталирани во ЕУ, со просечна стапка на инсталација помала од 3.000 неделно. Сепак, Европската комисија постави цел да инсталира 3,5 милиони точки за полнење до 2030 година, повикувајќи на годишна стапка на инсталација од околу 410.000 поени (речиси 8.000 неделно), речиси три пати повеќе од сегашната стапка. И покрај овој јаз на европско ниво, Италија се издвојува по позитивниот напредок во поставувањето на јавни пунктови за полнење. Со инсталирани над 54.000 точки за полнење заклучно со 31 март, земјата забележа пораст од 31,5% во споредба со 2023 година. Конкретно, во последните две години, бројот на точки за полнење практично се удвои, што покажува значителна посветеност кон електричната мобилност.

Италијанските региони со најголем број точки за полнење ги вклучуваат Ломбардија, Пиемонт, Венето, Лацио и Емилија-Ромања, додека главните градови со инфраструктура за полнење ги вклучуваат Рим, Милано, Неапол, Торино и Бреша. Понатаму, италијанските автопати се опремени со околу 942 точки за полнење, при што повеќето од нив се типови на брза директна струја. Широката инфраструктура за електрично полнење во Италија е поддржана првенствено од приватни инвестиции, но континуираниот раст на секторот за електрични автомобили, вклучително и преку прифаќање во корпоративните флоти, се очекува да игра клучна улога во одржувањето и проширувањето на оваа економска предност.

Бидејќи Европа се стреми да ги намали емисиите на CO2 преку усвојување на електрични возила, од витално значење е да се даде приоритет на изградбата на јавна инфраструктура за полнење. Само со голема достапност на точки за полнење ќе биде можно да се обезбеди непречена транзиција кон иднината на одржлива и ниска мобилност со јаглерод. И покрај овој охрабрувачки напредок, остануваат да се решат значителни предизвици за да се обезбеди непречена транзиција кон целосно опремена флота на електрични автомобили. Една од главните пречки е потребата од поголема и подостапна јавна инфраструктура за наплата.

Широката дифузија на јавни точки за полнење е од суштинско значење за да се поттикне усвојувањето на електрични автомобили од страна на потрошувачите. Без соодветна мрежа на инфраструктура за полнење, потенцијалните купувачи може да бидат обесхрабрени да купат електрично возило поради страв дека ќе останат без струја додека патуваат. Затоа, од суштинско значење е да се продолжи со инвестирање во изградба на нови точки за полнење и проширување на постојните. Понатаму, важно е да се земе предвид разновидноста на потребите на електричните возачи. Додека точките за брзо и ултра брзо полнење се клучни за овозможување долги патувања и намалување на времето на чекање, инфраструктурата за полнење со мала моќност во урбаните и приградските области е од клучно значење за да се овозможи полнење преку ноќ или за време на секојдневните активности.

Зголемувањето на јавната инфраструктура за полнење не само што ќе го поттикне усвојувањето на електрични возила од страна на потрошувачите, туку и ќе има позитивно влијание врз економијата и вработувањето. Изградбата и одржувањето на точките за полнење ќе бара значителни инвестиции и ќе создаде нови работни места во секторот за обновливи извори на енергија и технологија. Проширувањето на инфраструктурата за електрично полнење ќе помогне да се намали зависноста од фосилни горива и да се ублажат ефектите од климатските промени. Со помалку возила на бензин и дизел на патиштата, ќе се намалат емисиите на CO2 и други загадувачи на воздухот, со што ќе се подобри квалитетот на воздухот и ќе се намали севкупното влијание врз животната средина на транспортниот сектор.

За да се максимизира потенцијалот на електричните автомобили и да се обезбеди непречена транзиција кон поодржлива мобилност, потребна е координирана посветеност од владите, индустриите и локалните заедници. Инвестициите во јавната инфраструктура за наплата треба да бидат придружени со стимулативни политики, како што се субвенции за купување електрични возила и даночни олеснувања за електрична конверзија. Италија постигна значителен напредок во изградбата на јавна инфраструктура за полнење, но неопходно е да се продолжи со инвестирање и иновации за да се одговори на преостанатите предизвици и да се обезбеди беспрекорна транзиција кон достапна и одржлива електрична мобилност. Само со заедничка посветеност и координиран акционен план ќе биде можно да се реализира целосниот потенцијал на електричната револуција во транспортниот сектор.

 

Алесандро Фиорентино

Tags: