fbpx

ЕУ мора да се скрши со деструктивно покровителство на тутунот и никотинот

Култура - февруари 18, 2024

Предлозите за нови забрани завршија на масата на Комисијата. Сега веќе не е доволно да се ограничи тутунот. Лобистите сакаат да го забранат „белиот снус“, кој содржи никотин, но не и тутун.

Прашањето што мора да се постави е дали Европската унија треба да работи на слободна трговија и можности на луѓето да живеат во слобода или дали Унијата треба да дејствува како родители старатели и да забрани се што е забавно, но донекаде нездраво.

Веќе во 1992 година, ЕУ го забрани влажниот снус, традиција на консумирање тутун што е многу честа појава во Шведска. Затоа, Шведска доби исклучок од забраната кога земјата стана членка на ЕУ во 1995 година.

Оттогаш, шведските влади дејствуваат за да се дозволи влажен снус во ЕУ, за овој шведски производ да може да се продава во остатокот од Европа. Шведска не постигна никаков успех.

Ова и покрај фактот што снусот е помалку штетен од цигарите. И покрај тоа што преминувањето од цигари на снус значи намалени здравствени ризици.

Слободната трговија мора да биде на прво место

Новиот мандат во Унијата, кој започнува во јули, мора повеќе да се карактеризира со фокусирање на слободната трговија и можности за развој на различни индустрии, наместо со задушување на претприемништвото со правила со прсти од канџи.

Предлозите за забрана на „бел снус“ или никотински кесички, кои тајно се доставени до Комисијата на ЕУ, треба да се фрлат во ѓубре.

Не е во интерес на слободната трговија што Европската унија ја отежнува продажбата и извозот на нови производи кои исто така имаат за цел да создадат потрошувачка што има помал ризик да му наштети на здравјето.

Регулаторната хистерија е плодна почва за корупција

Во Шведска, добро се сеќаваме како еврокомесарот за здравје и политика на потрошувачи, Џон Дали, беше принуден да поднесе оставка во 2012 година, по обвинувањата за поткуп што беа индиректно насочени против него. Тој побарал 60 милиони евра од тутунската компанија Swedish Match преку булпен со цел да ја отстрани забраната за снус во ЕУ.

– Се покажа дека забраната за бурмут е на продажба, соопшти тутунската компанија, која веднаш ја пријавила „понудата“ до Европската комисија, која го испратила случајот до антикорупциската агенција ОЛАФ (Office Européen de Lutte Anti-Fraude).

Случајот Дали покажува колку е тешко кога политиката навлегува и владее над силите на слободниот пазар. Тоа е опасна сила која лесно ги мами луѓето во изопаченост. А, фактот што воопшто се појавува оваа можност за поткуп е јасен знак дека сегашната регулатива ја нарушува логиката на пазарните сили. Токму во планираните економии, корупцијата неконтролира.

„Белиот снус“ е без тутун

Затоа, би било голема несреќа доколку ЕУ го третира „белиот снус“ на ист начин неповолен како влажниот снус, односно го забрани.

Европската унија не е формирана за да ја забрани трговијата со стоки, туку да го олесни економскиот раст, конкурентното производство и размената меѓу народите на земјите-членки.

Никотинските кесички без тутун се популарни во се повеќе европски земји. И преминот од пушење цигари кон овој производ без тутун го зајакнува јавното здравје.

Секако, најдобро би било ниту еден Европеец да нема ни најмала потреба ниту од тутун, ниту од никотин. Но, ние Европејците сме само луѓе. Имаме свои пороци, културни и традиционални обреди, кои ги цениме. И ние мора да живееме!

ЕУ не смее да стане здравствено-фашистичка унија која се обидува да ги принуди луѓето да живеат на одреден начин. Тоа нема никаква врска со мандатот на ЕУ за слободна трговија.

*

Речник

Снус (или влажен снус) содржи тутун, доаѓа во мали тркалезни кутии, или во кесички како кесички за чај или во лабав тутун, кои се ставаат под усната.

Белиот снус (или никотински кесички) не содржи тутун, само никотин, доаѓа во мали кружни кутии кои содржат кесички слични на кесички за чај кои се ставаат под усната.

*

Снус е шведска традиција од четиристотини години. Името „снус“ се користи од 1637 година. Потрошувачката на снус се зголемувала сè до 1920-тите, кога во Шведска се користел над еден килограм по глава на жител и годишно. Кога пушењето цигари стана популарно, тоа се намали. Употребата на снус повторно се зголеми во последниве години, бидејќи пушењето цигари е намалено и е значително помало во Шведска отколку во другите земји-членки