fbpx

Загрижувачки е растот на фалсификуваните артикли во Италија

Правни - декември 28, 2023

Tags:

Италија, позната по својата култура, мода и дизајн, се соочува со зголемена закана од фалсификувани предмети.

Во последниве години, земјата забележа значително зголемување на бројот на заплени на фалсификувани производи, што претставува се поголем предизвик за властите и индустријата. Овој феномен не само што ѝ штети на економијата, туку и ја поткопува репутацијата на Италија како светски центар на автентичност и занаетчиска извонредност. Феноменот на фалсификување не е нов, но неодамна достигна загрижувачки нивоа низ цела Европа. Во Италија, пак, властите ги интензивираа напорите за сузбивање на овој проблем, но бројките говорат за постојано зголемување. Во текот на изминатите пет години, заплените на фалсификувани предмети забележаа просечен раст од 15% годишно, што ја истакнува сложеноста на предизвикот што претстои. Се чини дека ниту една индустрија не е имуна на ова зло, а најмногу фалсификувани производи вклучуваат облека, додатоци, обувки, електроника за широка потрошувачка, па дури и фармацевтски производи. Италијанската модна индустрија е особено тешко погодена, при што иконските брендови ги гледаат нивните креации фалсификувани и продавани по сомнително евтини цени, предизвикувајќи огромни економски загуби за оригиналните производствени компании.

Фалсификувањето не е само проблем за бизнисите, туку има значително влијание и врз економијата и вработувањето. Според студијата спроведена од Италијанскиот институт за статистика (ISTAT), се проценува дека трговијата со фалсификувани производи предизвикала загуба на над 120.000 работни места во Италија во последните три години. Ова е директен резултат на нелојалната конкуренција со која се соочуваат легитимните бизниси од производителите на фалсификувани предмети, кои често работат во несигурни работни услови и без да ги почитуваат прописите за безбедност и, пред сè, квалитет на производството. Италијанските власти усвојуваат низа мерки за борба против фалсификувањето и заштита на националната индустрија, како што се насочени полициски операции, поголема меѓународна соработка и имплементација на напредни технологии за следење и автентикација. Ова се само дел од постоечките стратегии за справување со нелегалниот пазар кој е толку огромен и брзо се развива, особено во однос на техниките што ги користат фалсификаторите, затоа борбата против овој феномен е исклучително тежок потфат.

Фалсификувањето не е само економски проблем, туку и закана за јавното здравје бидејќи производите како што се фалсификувани лекови, козметика и електронски уреди можат да претставуваат сериозни ризици за оние што ги купуваат, бидејќи честопати не се во согласност со стандардите за безбедност и квалитет. Здравствените власти се повеќе се загрижени за ширењето на таквите фалсификувани производи и работат на подигање на јавната свест за опасностите поврзани со купувањето неавтентични производи. Во борбата против фалсификувањето, усвојувањето на новите технологии игра клучна улога. Блокчејнот, вештачката интелигенција и Интернетот стануваат суштински алатки за следење и автентичност на производите долж целиот синџир на снабдување бидејќи им овозможуваат на потрошувачите да ја потврдат автентичноста на производот и властите побрзо да ја следат и интервенираат против фалсификувањето.

Покрај активностите на властите, клучна е и јавната свест во борбата против фалсификувањето. Потрошувачите треба да бидат информирани за ризиците поврзани со купувањето фалсификувани производи и како да ги препознаат. Едукативните кампањи и програмите за подигање на свеста може да играат клучна улога во намалувањето на побарувачката за фалсификувани производи и заштитата на потрошувачите од потенцијална штета. Рекордниот број на заплени на фалсификувани предмети во Италија во последните години го одразува растечкиот предизвик за индустријата, властите и потрошувачите. Решавањето на овој проблем ќе бара континуирана посветеност од сите вклучени актери, со посебен фокус на меѓународната соработка, усвојувањето на напредни технологии и јавната свест. Само преку интегриран пристап ќе биде можно да се зачува интегритетот на италијанските и европските компании, заштитувајќи го вработувањето и гарантирајќи ја безбедноста и здравјето на крајните потрошувачи.

 

Алесандро Фиорентино

Tags: