fbpx

За да се решат споровите меѓу Палестина и Израел, ЕУ инсистира на решение со две држави

Политика - јануари 8, 2024

Иако сè уште нема едногласност за одлуката, ЕУ останува цврста на своите теории

Израелско-палестинскиот конфликт е едно од најкомплексните и најтрајните геополитички прашања на нашето време, со корени кои потекнуваат од античката историја и се испреплетени со културни, верски и територијални прашања. Низ годините се правеа различни обиди за решавање на овој спор, а еден од нив е решението со две држави, поддржано од Европската Унија (ЕУ).

Решението за две држави вклучува воспоставување на израелска и палестинска држава, и двете коегзистираат во мир и безбедност. Овој предлог беше поддржан од неколку меѓународни актери, вклучително и ЕУ, која се обиде да го промовира дијалогот и соработката меѓу двете вклучени страни. Да ги погледнеме подетално клучните точки на овој предлог и причините зошто ЕУ го поддржува. Прво, решението за две држави се гледа како начин за решавање на територијалните грижи на двете страни. Израел и Палестина тврдат дека имаат право на одредена територија, а поделбата на две посебни држави би можела да биде компромисен начин за задоволување на двете барања. Создавањето јасни граници може да помогне да се намалат територијалните тензии и да се промовира помирен соживот.

Второ, решението за две држави има за цел да ги реши прашањата поврзани со палестинските бегалци. Конфликтот раселени илјадници луѓе, а долгорочното решение треба да го реши правото на враќање на Палестинците кои ги загубија своите домови. Создавањето палестинска држава би можело да обезбеди татковина за палестинските бегалци, овозможувајќи им да се населат на место со меѓународно признавање. Понатаму, решението за две држави има за цел да ги реши политичките и верските разлики меѓу двете заедници. Создавањето две суверени држави може да им овозможи на двете страни самостојно да управуваат со внатрешните работи, со што ќе се намалат политичките тензии. Понатаму, гарантирањето на верската слобода и пристапот до светите места за сите заедници може да помогне во ублажувањето на верските тензии.

Европската унија го поддржува решението за две држави од повеќе причини. Прво, ЕУ активно ги промовира мирот и безбедноста во регионот, сметајќи дека решението со две држави е најдобриот начин за постигнување на оваа цел. Понатаму, ЕУ признава дека трајниот мир на Блискиот Исток е од глобален интерес и дека стабилноста во регионот може да има позитивни влијанија на глобално ниво. Сепак, важно е да се забележи дека решението за две држави беше предмет на значителни критики и предизвици. Некои тврдат дека територијалната поделба можеби не е изводлива или правична, додека други стравуваат дека создавањето на палестинска држава може да ја загрози безбедноста на Израел. Понатаму, процесот на преговарање и спроведување на решение за две држави е сложен и бара постојана посветеност од двете инволвирани страни.

Како заклучок, решението за две држави што го бара Европската унија за израелско-палестинското прашање е обид да се решат длабоките и сложени корени на конфликтот што опстојува со децении. Иако се соочува со критики и предизвици, предлогот продолжува да биде важна референтна точка во мировните преговори и ја одразува надежта за постигнување трајно решение кое ќе води кон мирен соживот во регионот. Континуираната посветеност на меѓународната заедница, вклучително и ЕУ, е од суштинско значење за справување со овој предизвик и работа кон одржлив мир на Блискиот Исток.

Сепак, останува од суштинско значење да се најде решение што може да послужи како основа за примирје во конфликтот, кој ескалира со месеци и продолжува да бара цивилни жртви за двете вклучени фракции. Успехот да направи две држави толку различни една од друга да коегзистираат, и во културата и во религијата, останува исклучително тежок потфат што само заедничкото политичко планирање може да го направи остварливо.

Алесандро Фиорентино