fbpx

Изложбата во Рим за Толкин ги покажува конзервативните корени

Култура - ноември 17, 2023

Tags:

Пред половина век во италијанските книжарници беше објавено првото италијанско издание на Ло Хобит. Уште пред педесет години, тој брилијантен човек по име Џон Роналд Руел Толкин го напушти земниот живот. За да му оддаде почит на човекот кој му даде толку многу на човештвото преку создавањето на неговите фантастични светови, епот на неговите ликови и системот на вредности добро импресиониран во секој од нив, италијанската влада создаде изложба со наслов „Толкин. Професор, автор“. Ова особено го бараше министерот за култура Џенаро Санџулијано. Се одржува во Националната галерија на модерна и современа уметност во Рим. Читателите и љубителите на трилогијата Господар на прстените можат да ја посетат од 16 ноември до 11 февруари 2024 година. Комплетна колекција како никогаш досега. Стотици фотографии, документи, видеа, постери, па дури и писма од италијански издавачи. Детали за човекот, таткото и пријателот како и за авторот и неговите дела. Очигледно има и сувенири од филмските адаптации.

Исто така, се појавува силната врска што Толкин ја има со Италија, земја што ја посетил во 1955 година, патувајќи од Венеција до Асизи, и неговото жалење што не можел да го зборува италијанскиот јазик. „Јас сум заљубен во италијанскиот јазик и се чувствувам прилично изгубен без можност да се обидам да го зборувам“, пишува тој во писмото во неговиот дневник со наслов Giornale d’Italia.

Дополнително, се става крај на спорот што откако Џорџија Мелони дојде во владата на нацијата се чини дека е особено страстен за италијанскиот културен и интелектуален свет. Џон Р.Р. Толкин е конзервативец и италијанската левица отсекогаш гледала на него со одбивност. На левата страна отсекогаш се наведувало дека во 1968 година Господар на прстените била „Библијата на хипиците“. Тоа не е грешка, но како аргумент изгледа прилично избрзано и редуктивно пред префинет лингвист и научник на античките народи како Толкин. Тој, во модернистичка англиканска Британија, во друштво на К.С. Луис и Г.К. Честертон отсекогаш се декларирал како жестоко католик и конзервативен. Исто така, железната опозиција на материјализмот го овозможува создавањето на фантастични светови. Покрај тоа, меѓу различните документи објавени во јавноста на извонредната изложба во Националната галерија на модерна уметност, можете да ги прочитате писмата со кои издавачите на левицата ги скршиле делата на Толкин. Всушност, првата издавачка куќа во Италија која реши да го објави целото дело беше Рускони. Ова се случи во 70-тите години кога се сметаше за блиска до светот на десницата. Наместо тоа, која беше секогаш во Италија издавачката куќа што првпат го објави Хобитот? Беше 1973 година, а тој што реши да го направи тоа беше Аделфи, исто така исфрлена од левата страна затоа што не е во согласност со единствената мисла што, пред сè, во тој период се сакаше да се наметне.

Токму во тие книги, од тој историски период до денес, италијанската младинска десница ќе може да најде нов свет од кој ќе црпи. Најважниот метаполитички пример беа Хобит камповите, оние места каде што се започна. Благодарение на тие искуства денес Џорџија Мелони управува со нацијата. Исто така, благодарение на таа борба меѓу доброто и злото, денес конзервативците се толку ценети. Ви благодарам професоре. Како што би рекле: „Светот е навистина полн со опасности, и има многу темни места; но сепак има убави нешта, и покрај тоа што љубовта насекаде е измешана со болка, таа можеби станува посилна“.

Tags: