fbpx

Изненадувања од ирските европски избори

Помина цела недела, но до петокот наутро сите ирски места за Европскиот парламент беа пополнети. Луѓето зборуваа, сега дојде незгодниот дел од обидот да се разбере што велат тие. Кои беа победниците и губитниците. Фин Гаел загуби речиси девет процентни поени од својот удел во гласовите во 2019 година, но сепак се врати дома со четири места. На почетокот на кампањата не им беше дадена шанса од многумина да држат две места во средниот дел на северозападниот дел, но тие го направија тоа и доволно добро. Така, и покрај падот на гласовите од 30%, ФГ беа среќни да тврдат дека има добри избори бидејќи не беа толку лоши како што се предвидуваше. Fianna Fail го забележа нивниот глас со допир под 4 процентни поени, но отиде од едно на четири места, заземајќи 2 на југот, резултат што ниту најнадарените прогнози не го предвидоа. Fianna Fail може слободно да се каже дека беа воодушевени од нивниот настап ако не и од гласањето. Лабуристите останаа стабилни и зазедоа место во Даблин наспроти шансите, тие се изјаснија дека се многу задоволни бидејќи можеше да биде многу полошо. Социјалдемократите го унапредија својот глас од допир над еден отсто на допир под три отсто, така што, иако дефинитивно не беше постигнат пробив.

Гласот на Шин Фејн се намали за половина процентен поен на изборите во 2019 година и ова беше големата приказна за 2024 година. Колку и досега стоички партијата го изнесе резултатот во јавноста, ова беше катастрофален резултат и поставува некои фундаментални прашања за партијата понатаму. Пред 6 месеци СФ гласаа во средината на триесеттите на национално ниво. Имаше верување дека тие имаат многу пристојни шанси да заземат две места во секоја од трите изборни единици и дека се на пат да бидат најголемата партија во следниот Даил и всушност да бидат во владата. Нивниот постојано нагорен пораст доби одредено чувство на неизбежност за тоа. Нивното гласање беше солидно и конзистентно и се повтори во сите различни организации за гласање. Последните неколку месеци забележаа нагло опаѓање на бројките, но дури и тогаш во пресрет на гласањето тие сè уште гласаа во 20-тите години, што удобно би ги видело дома со место во сите три и шанса да соберат едно или две. повеќе. Кога беа преброени гласачките ливчиња, тие дојдоа дома со 11,14% од првичните гласови и не успеаја да заземат место во северозападниот дел на Мидлендс, каде што сите нешта се еднакви треба да биде нивниот најсилен регион традиционално.

Што се случи? Нормално, има избор на мислење и голем шок, но некои остри набљудувачи на ирската политика и податоците не беа изненадени. Од анкетите знаеме дека гласачите на Шин Фејн се меѓу најсилните блокови за пониски нивоа на имиграција, но партијата се сметаше дека е на страната на аргументот за имиграција, отворени граници. Реалноста беше дека Шин Фејн со години го носеше уредниот трик да јава два коња одеднаш, како старите циркузанти и сè додека коњите беа среќни да патуваат во истата насока што можеше да работи. Студентите од излезните анкети одамна знаеја дека Шин Фејн е партијата со најголем вредносен јаз меѓу гласачите и раководството и дека токму прашањето за имиграцијата го извади тој јаз на виделина. Во суштина, противречностите својствени на системот станаа манифестирани доведоа до криза за партијата. Прашањето сега за Шин Фејн е како да се залепи поранешната коалиција на гласачи. Тоа може да се покаже како невозможна задача, барем во времето на располагање пред следните општи избори.

Партијата на зелените беа другите големи губитници и во однос на местата и гласовите. Тие ги загубија двете места во парламентот и видоа дека гласањето отиде од 11,37 отсто од првите преференци на 5,36 отсто, што е пад за повеќе од половина од нивниот глас. Чудноста е што постои перцепција дека Зелените биле најефективната партија во владата во остварувањето на нивните цели и водење на поширока политика. Можеби токму успехот и фактот дека трошоците за придвижување кон нето нула се чувствуваат во пракса за време на криза на трошоците на животот доведоа до нивно опаѓање. Некои коментатори сметаат дека иако постои можеби поддршка за чисто еколошката страна на политиката, поекстремните прогресивни позиции што тие ги застапуваат во културните војни им нанесуваат штета со Средна Ирска.

Последната група што треба да се земе предвид е Независните се тука нема јасен договор, добри избори, лоши избори. Барем тоа е спинот. Ова се сметаше за избори на независни, и на европско ниво и на локални избори, но кога ќе ги погледнете бројките на хартија пред и потоа, не изгледајте толку радикално различни, слушаме. Има вистинско чувство на олеснување од двете главни владини партии кои стравуваа дека работите може да бидат полоши, многу полоши. Сепак, треба да забележиме дека додека вкупниот број гласови дадени на едноставни независни е намален за 1,77% процентни поени Аонту и Независна Ирска, новите контранаративни партии, заедно, освоија 10% од гласовите и место и речиси зазедоа место во Даблин. Независните за промена Мик Валас и Клер Дејли ги губат своите места додека Мајкл Мекнамара зазема место. Бројките можеби изгледаат исти, но персоналот е многу различен. Друг број што треба да се забележи е Други партии, до 5,58% од гласовите. Иако е многу разновидна група, повеќето од тие нови Други дојдоа од партии на скептиците за имиграција, заедно со фер расејување на слични независни. И таму лежи проблем за десницата во Ирска. Нема конзервативна партија да биде природен добротвор за сегашното незадоволство. Fine Gael и Fianna Fail се прогресивни центристички партии што и да се идентификуваат како сега или што и да биле всушност во минатото. Тие несомнено привлекуваат конзервативни гласачи, но тоа е традиција, лојалност, семејно наследство и недостаток на алтернативна понуда. Отсуство на вистинска кохерентна централно-десничарска партија, десничарскиот глас со кој е бескрајно расцепен. Ќе биде недисциплинирана во пораката и ќе ризикува негативно да се радикализира што на крајот ќе му наштети на конзервативизмот во земјата.

Гласање и политика во ирскиот систем

За да се разберат изборните резултати, нивниот контекст и можните последици, за жал, неопходно е да се има одредено познавање на процесот и системот на гласање што се користи во Република Ирска. За да се кандидирате како кандидат за Европскиот парламент не треба да бидете дел од политичка партија или некоја посебна призната групација само европски граѓанин. На локалните избори дури и тој услов за државјанство е отфрлен, само да се симнете од авионот и навреме да влезете во избирачкиот список.

За да бидете номинирани да се кандидирате за Европскиот парламент, имате 3 можни линии на пристап. Може да бидете предложени од регистрирана политичка партија со изготвување на потврда за партиска припадност. Можете да ги обиколите вашите пријатели и соседи и да добиете 60 шеесет потписи или законски изјави на поддржувачи, кои мора да бидат во регистарот на избирачи во изборната единица и потписот мора да биде формално сведок. Или едноставно отфрлете го депозитот од 1800 Е. Тоа всушност значи дека бариерите за влез се многу ниски и практично секој може да се кандидира на изборите за Европскиот парламент или на кои било други избори што се одржуваат во Ирска. Дополнително, нема партиски списоци, ниту има минимални нивоа на поддршка што треба да ги постигнете за да седнете на вашето место. Сето ова од ирска перспектива е добра работа, демократски начин на вршење на работите.

Меѓутоа, штом ќе бидете номинирани, тогаш треба да се кандидирате и тоа чини пари. Има лимит за трошење од 230.000 евра за секој кандидат на европските избори. Ова е загриженост што би сонувале да ја имаат независните или новите партиски кандидати и ниту еден од овие кандидати на неодамнешните избори нема да има кусур од тие пари да ги потроши за своите кампањи, за разлика од етаблираните партии. Некогаш беше можно да се собираат средства од богати донатори и бизниси, но во интерес на транспарентноста и избегнувањето на потенцијалната корупција Ирска се префрли на модел финансиран од државата. Денес, секоја партија што ќе добие повеќе од 2% од гласовите на општите избори се квалификува за финансирање пропорционално. За останатите правилата се тешки. Кандидатот не може да добие повеќе од 1.000 евра од едно лице во една календарска година. Тие мора да отворат одредена банкарска сметка за да чуваат донации. Паричните донации не можат да надминат 200 евра, а анонимните донации над 100 се забранети и доколку се прими таква донација мора да се предаде на Комисијата за стандарди во јавните функции (СИПО). Многу е важно овие регулативи не ја земаат предвид само паричната понуда туку и подароците на имот, користењето имот, стоки и услуги.

Резултатот од процесот и регулативата е дека е многу лесно да се запише вашето име на гласачкото ливче, но многу е тешко да се спроведе онаква кампања што може да има шанса да заземе место. Во суштина, тие ги пуштаат сите во слаткарницата, но повеќето од нив можат само да изгледаат дека не купуваат. Во 2009 година имаше 10 кандидати на гласачкото ливче во Ирска Јужна, во 2024 имаше 23. Во 2009 година на стариот Северозапад имаше 13 на гласачкото ливче, во 2024 имаше 27 кандидати. Многумина, но не сите од нив беа на десницата или антипрогресивни. Се разбира, би било глупост над поедноставувањето само да се соберат сите права на гласови во центарот и да се каже Види, едно место е изгубено или дури две. Сепак, точно е дека во ирскиот систем на гласање на единствениот пренослив глас, каде што гласачот гласа за својата предност од прв до последен, теоретски даде 26 гласови дека најмногубројната понуда, толку помалку дисциплинирани трансферите на кандидати со истомисленици и тоа значи дека на крајот потрошени гласови. Не само залудно потрошени гласови. Залудно потрошено време, напор, ресурси, персонал и пари кои доколку се соберат координирани и распространети низ изборната единица би можеле да имаат вистинско влијание наместо да бидат избркани преку 10 парохии. Ако ова продолжи да биде шаблонот на Ирците, каде што секој може да има партија која ги претставува совршено, каде што компромисот и коалицијата се гледаат како анатема, тогаш ќе ги видиме истите партии на истата карусел на моќ како што ги имаме за една генерација. .