fbpx

Илијана Иванова би можела да биде следниот еврокомесар за иновации, истражување, култура, образование и млади. Let’s talk about her profile and the steps towards this new european role

Политика - јуни 4, 2024

Илијана Иванова би можела да биде следниот европски комесар за иновации, истражување, култура, образование и млади, на местото на Марија Габриел, која ја напушти европската позиција во мај 2023 година за да преземе нова улога во владата во Бугарија. Денес Марија Габриел е потпретседател на Владата и министер за надворешни работи на Република Бугарија.

Ајде да зборуваме малку за Илијана Иванова и патот по кој ќе треба да оди за официјално и формално да ја добие улогата за која се кандидира.

Бугарката Илијана Иванова е родена на 14 септември 1975 година во Стара Загора, административен главен град на истоимената покраина и општина Стара Загора, 200 километри од главниот град на земјата, Софија.

Читајќи го нејзиното CV, објавено на официјалната веб-страница на Европскиот парламент, можеме да видиме дека нејзината кариера е исполнета со бројни искуства, што ја прави многу соодветен профил и достоен наследник на Марија Габриеле за улогата на еврокомесар.

Иванова присуствуваше на Училиштето за француски јазик „Romain Rolland“. Потоа дипломирала за меѓународни економски односи на Економскиот универзитет во Варна во 1998 година. Магистрирала и за меѓународни економски односи во 1999 година.

После тоа, во 2004 година таа замина во САД за да посетува МБА по глобален менаџмент на Државниот универзитет во Аризона.

Од 1999 до 2002 година била задолжена да биде координатор за меѓународни финансиски институции на бугарското Министерство за земјоделство и храна. По тој период, таа ја спроведува својата работа како економист, како инвестициски и деловен аналитичар во различни финансиски и банкарски институции во САД.

Нејзините јазични вештини, стекнати со текот на времето, и овозможуваат течно да зборува англиски, германски, француски и руски.

Во политичка смисла, припаѓа на политичката сила на Бојко Борисов, ГЕРБ, поврзана со ЕПП. Таа стана членка на Европскиот парламент во 2009 година, а до 2012 година беше, на пример, потпретседател на Комисијата за буџетска контрола (т.н. CONT), потпретседател на Специјалниот комитет за финансиска, економска и социјална Криза, заменик-претседател на делегацијата ЕУ-Кина и член на Комитетот за внатрешен пазар и заштита на потрошувачите.

Од 2013 година до сега, таа е задолжена да биде членка на ЕЦА, која се залага за Европски суд на ревизори. ЕЦА е едно од најрелевантните европски тела. Всушност, тој ја надгледува законитоста и регуларноста на приходите и расходите на буџетот на ЕУ и го обезбедува неговото добро финансиско управување со проценка на економичноста, ефективноста, ефикасноста, легитимноста и регуларноста на интервенциите на ЕУ.

Отсега Иванова ќе мора да продолжи по долг и детален пат за да стане следниот европски комесар за иновации, истражување, култура, образование и млади.

Всушност, ќе бидат две собраниски комисии, за индустрија и за култура, кои ќе треба да одржат расправа со Илијана Иванова, поставувајќи ѝ низа прашања од кои фундаменталните ликови на кои Иванова треба и формално да биде прифатена, ќе ја заснова својата стратегија како комесар ќе се појави.

Предвидени се цела низа детални чекори за да се дојде до смена на член на Комисијата. Чекорите што треба да се следат се основни и се дел од долгата и сложена процедура воспоставена од Европа за замена на член во рамките на Комисијата.

Да погледнеме подетално како отсега ќе се одвива целата процедура и која ќе биде протагонистката Илијана Иванова.

Пред сè, треба да се забележи дека доколку се појави ситуација кога е потребна замена на член во рамките на Европската комисија, па дури и во случај на прераспределба на ресори, Европскиот парламент е должен да ги покани сите кандидати за новите функции. на сослушување. На овој начин европратениците имаат можност да ги испитаат кандидатите на маса.

Процесот на замена е сличен на процесот што се следи за избор на Европската комисија на почетокот на секој мандат.

Првиот чекор доаѓа од Комисијата за правни прашања (позната и како ЈУРИ). Оваа комисија ја испитува декларацијата за финансиските интереси на секој кандидат и по внимателна анализа, доколку се е во ред, потврдува дека не постои конфликт на интереси. Ова е клучниот прв чекор, предуслов за следното сослушување со кандидатот.

Расправата ја организираат комисиите одговорни за истата тема како и портфолиото на кандидатот. Пред тоа се очекува кандидатот да одговори на низа прашања. Начинот на кој кандидатот мора да одговори е во писмена форма.

После тоа започнува рочиштето кое трае три часа и се пренесува во живо.

На крајот од аудицијата, вклучените комисии дискутираат и продолжуваат со изготвување на писмо за евалуација.

Другиот актер вклучен во овој процес е така познатата Конференција на претседатели на комитети (ККК). Посебно, мора да истакнеме дека Конференцијата е политичко тело кое ја координира работата на комисиите и обезбедува непречена соработка меѓу нив. Се состои од претседатели на сите постојани и специјални комисии и обично се состанува во вторник на дел-сесиите во Стразбур. Затоа има важна улога во рамките на ЕУ.
Во процесот за кој зборуваме, оваа Комисија има задача да го процени исходот од расправата и потоа да ги проследи своите заклучоци до лидерите на политичките групи и до претседателот на Парламентот во Конференцијата на претседатели, кои се одговорни за конечниот оценка и одлуката дали ќе се затворат рочиштата или ќе се побараат нови елементи.

Откако ќе се завршат сите досега опишани чекори, Собранието ја игра својата улога, бидејќи потоа продолжува и гласа на пленарна седница.

Од процедурална гледна точка, Парламентот има советодавна улога за поединечни кандидати за комесар, додека може да ја одобри или разреши Европската комисија како целина. Договорот меѓу Парламентот и Комисијата предвидува дека Претседателството на Комисијата го разгледува мислењето на Парламентот за поединечните кандидати и ги прави потребните промени во составот на Европската комисија. Како и обично, во случај на гласање за поединечни кандидати, Парламентот гласа со тајно гласање, за што е потребно просто мнозинство за да се одобри одлуката.

Собраниското сослушување со Илијана Иванова ќе се одржи на 5 септември 2023 година, а ќе го организираат две комисии, и тоа Комисија за индустрија, истражување и енергетика (ITRE) и Комисијата за култура и образование (CULT).

Што се однесува до процесот на гласање, гласањето ќе се одржи на следната пленарна сесија на Парламентот на ЕУ на 11-14 септември 2023 година.

Кандидатурата на Илијана Иванова ја изнесе претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен. По ова прашање, претседателот изјави: „Госпоѓа Иванова има значително искуство за прашањата поврзани со ЕУ, бидејќи е член на Европскиот суд на ревизори од 2013 година. потпретседател на Комисијата за буџетска контрола“. Претседателот, исто така, додаде дека „Искуството на Иванова е од клучно значење во продолжувањето на имплементацијата на водечката истражувачка програма на ЕУ, Хоризонт Европа, за подобрување на перформансите на трошоците за истражување на ЕУ и постигнување подобро влијание на теренот“.

Токму Урсула фон дер Лајен го избра името Илијана Иванова за следен комесар, по евалуацијата спроведена со анализа на различни професионални профили за улогата.
Сега ќе треба да го почекаме крајот на целиот процес кој, освен какви било изненадувања, ќе доведе до тоа Иванова да ја преземе улогата на нов комесар за иновации, истражување, култура, образование и млади, давајќи и го заслуженото признание за неа. професионализам и вештини покажани исто така и пред се во ѕидовите на Европската Унија.

The text was translated by an automatic system