fbpx

Италијанскиот премиер и претседател на ECR на насловната страница на The Economist

Европски избори - јуни 1, 2024

Џорџија Мелони, Урсула фон дер Лајен и Марин Ле Пен: улогата на трите клучни жени во Европа

 

Британскиот неделник „Економист“ неодамна ја посвети својата насловна на три истакнати женски фигури од европската политичка сцена: Џорџија Мелони, Урсула фон дер Лејен и Марин Ле Пен. Сликата, која го прикажува италијанскиот премиер во центарот, опкружена со претседателот на Европската комисија и лидерот на Националното собрание, ја одразува сложеноста и различноста на современата европска политичка динамика.

Урсула фон дер Лајен: Рационалниот конзервативец

Економист изразува јасна поддршка за Урсула фон дер Лајен, надевајќи се на нејзиниот втор мандат како претседател на Европската комисија. Весникот ја пофалува нејзината работа, опишувајќи ја како „рационална германска конзервативка“ која можела да ја води Европската унија во клучен период. Фон дер Лајен решително управуваше со колективниот одговор на ЕУ на руската агресија во Украина, промовирајќи подлабока европска соработка за клучните прашања како заедничкиот долг.

Џорџија Мелони: прагматичен лидер

Џорџија Мелони е опишана како растечка фигура во европскиот политички пејзаж, со растечка хармонија со Урсула фон дер Лајен. И покрај некои критики за нејзините „многу политики и непријатни карактеристики“, Мелони е препознаена по прагматичното лидерство. Нејзиниот цврст став за илегалната имиграција и нејзината поддршка за Украина ја разликуваат од другите членови на европската популистичка десница.

Марин Ле Пен: Заканата од популизам

Спротивно на тоа, Марин Ле Пен е претставена како контроверзна личност, чиј потенцијален пораст на француското претседателство сè уште претставува закана за Европа. Нејзините ксенофобични позиции и врски со Москва се причина за загриженост за Економист, кој смета дека нејзиниот хипотетички сојуз со Мелони е сценарио кое треба да се избегне.

Дилемата на популизмот

Централната тема на статијата е дилемата за популизмот во Европа, со порастот на евроскептичните движења кои ја загрозуваат стабилноста и кохезијата на континентот. Економист идентификува две главни опасности за Европа: Русија на Владимир Путин, со војната во Украина и сомнителните сајбер упади и можното враќање на претседателството на САД на Доналд Трамп. Во овој контекст, весникот тврди дека блиската соработка меѓу Фон дер Лајен и Мелони би можела да биде одлучувачка во спротивставувањето на таквите закани.

Клучната улога на Џорџија Мелони

Можноста за сојуз меѓу Фон дер Лајен и Мелони се смета за стратешки потег за обезбедување на стабилноста на ЕУ. Економист сугерира дека, за да се спречи Мелони да се приближи дополнително до Ле Пен, од суштинско значење е да се вклучи во широка коалиција во Брисел. Мелони, со нејзиното прагматично водство, всушност може да се покаже како вреден сојузник за поддршка на постизборната извршна власт на ЕУ.

Написот на Економист нуди длабинска анализа на европската политичка динамика, истакнувајќи ја клучната улога што Мелони, фон дер Лајен и Ле Пен ќе ја играат во обликувањето на иднината на Европа. Додека фон дер Лајен е промовирана поради нејзината работа и визија, Мелони се смета за прагматична фигура која може да придонесе за стабилноста на ЕУ доколку е вклучена во европскиот политички мејнстрим. Спротивно на тоа, Ле Пен се смета за закана, со нејзиниот потенцијален пораст што претставува ризик за кохезијата и безбедноста на континентот.

Накратко, написот ја нагласува потребата за обединета и кохезивна Европа, способна да се соочи со предизвиците на популизмот и надворешните закани. Соработката меѓу прагматичните лидери како Фон дер Лајен и Мелони може да биде клучот за обезбедување стабилна и просперитетна иднина за Европската унија. Присуството на три женски фигури како лидерска референца за цела Европа останува индикативно и од суштинско значење е да се истакнат нивните менаџерски вештини во бескрајната борба против родовите разлики во секое поле на глобалното општество.

 

Алесандро Фиорентино