fbpx

Италија вели дека нема повеќе доживотни сенатори

Политика - јуни 1, 2024

Во Сенатот е одобрено сузбивањето на доживотните сенатори назначени од претседателот на Републиката, сузбивање што е дел од уставните реформи што ги одобрува владата на Мелони.
Тоа на доживотните сенатори беше една од многуте аномалии на италијанската политика, всушност во ниту една друга нација не може да им се дадат слични овластувања на неизбрани луѓе.
И покрај ова, се разбира, немаше недостиг на контроверзии околу оваа промена, особено од ПД и 5 ѕвезди.
Сепак, токму предците на сегашната ПД беа најжестоките непријатели на оваа практика. Особено, секретарот на PCI, Палмиро Тољати и Умберто Терачини, претседател на конститутивното собрание, беа цврсто против тоа, одејќи дотаму што потврдија дека „секое именување од горе на претставничко собрание претставува монструозност во демократскиот режим. ‘. Беше 1947 година и во Италија се пишуваше Уставот.
Последователно, низ годините и различните влади, идејата за измена на членот 59 беше дискутирана неколку пати во парламентот, особено во последниот четврт век, период во кој гласовите на сенаторите доживотно беа одлучувачки за опстанокот или раѓањето на многу влади.
Во историјата на Италија, различните претседатели на Републиката именувале вкупно 38 доживотни сенатори, од кои прв е Артуро Тосканини, кој, сепак, се откажа од назначувањето само два дена откако беше номинирана, последната Лилијана Сегре.
Помеѓу, серија на секако заслужни и извонредни личности, кои сепак од различни причини доведоа до ширење на контроверзи.
Посебно познат беше оној за севкупниот број и толкувањето на она што е наведено во член 59.
Всушност, не беше јасно дали секој претседател на Републиката може да назначи пет доживотни сенатори или вкупниот број на доживотни сенатори не може да биде повеќе од пет. Токму оваа интерпретативна можност беше речиси причина за скандали и битка во јуни 1991 година, кога тогашниот претседател Франческо Косига назначи четворица нови доживотни сенатори во исто време, со што нивниот вкупен број достигна десет, вклучувајќи го и тогашниот премиер Џулио Андреоти. Назначување што всушност го оневозможи неговото евентуално назначување, токму како наследник на Косига, за претседател на Републиката. Според некои реконструкции, всушност, Андреоти цели кон голем изборен успех токму за да ја натера раката, силна во консензус, во рамките на ДК. Тоа не се случи и, како што беше споменато, сонот исчезна.
Сепак, години подоцна самиот Косига ќе ја критикува уметноста. 59, дефинирајќи ја институцијата доживотни сенатори како „вулнус на принципот на популарно претставување“.
Во мај 1994 година дојде редот на премиерот Берлускони да апелира до доживотните сенатори да добијат доверба во неговата влада. И тоа беше мнозинство, иако со еден глас разлика.
Во 2006 година дојде редот на левиот центар, кој сметаше на гласовите на доживотните сенатори за да обезбеди мнозинство за втората влада на Романо Проди.
Контроверзноста продолжи и под претседателството на Џорџо Наполитано, кој го назначи Марио Монти само четири дена пред да му ја довери задачата за формирање техничка влада.
И повторно со Наполитано на Квиринале имаше контроверзни назначувања на четворица нови сенатори доживотно: Клаудио Абадо, Елена Катанео, Ренцо Пијано и Карло Рубиа, четири имиња сигурно блиски до новата централно-левичарска влада предводена од Енрико Лета и затоа именувани. според критичарите, како можни „спасувачки гласови“.
И повторно од доживотните сенатори дојдоа гласовите потребни за спас на владата на Џузепе Конте во 2021 година, спас што ќе се покаже бескорисен по само две недели.
Па зошто да се расправаме за избор кој е гаранција за демократијата и, во суштина, штити од каков било институционален упад во животот на избраната влада?
Искрено, одговорот е едноставен: ПД и 5Стели стравуваат дека Џорџија Мелони навистина ќе успее да ја врати дома онаа реформа за која се зборуваше со години, но никогаш не успеа да ја донесе ниту во собраниската сала.
Реформа која, мора да се запамети, ќе важи од следниот законодавен дом, затоа не во корист на владата на Мелони, но која секако ќе гарантира кој гласа: народот.
И токму тоа е стравот, дека народот ќе биде навистина суверен, дека повеќе не може да се прават инциуциуси и влади, како што често се случувало во поновата историја на Италија и секогаш во корист на Левицата и нивните сојузници.
Избрана влада, како онаа на Џорџија Мелони, но зајакната во нејзината спроведливост, силна во новата реформа и способна, конечно, да биде вистински израз на она што Италијанците ќе го напишат во гласачката кутија.
Страшно е, но само за оние кои добро знаат дека без кредибилитет и доследност гласовите нема да дојдат.

Фемо