fbpx

Италија е единствената растечка нација во Европа според Fitch

Политика - септември 12, 2023

Според најновите надолни проценки на Фич за БДП на европските нации, Италија се чини дека е единствениот позитивен исклучок

Европската економија неодамна се соочи со низа невидени предизвици, од последиците од пандемијата СОВИД-19 до бавното економско закрепнување и, во овој контекст, Италија се појавува како исклучок во најновите надолни проценки на бруто БДП спроведени од рејтингот агенција Фич. Додека многу европски нации се борат да го задржат својот економски моментум, Италија се чини дека оди по поинаков пат со ефикасно управување со итни случаи со секогаш толку корисна поддршка од регионите.

Европа претрпе голем број економски неуспеси во последниве години, вклучувајќи го и оној поради пандемијата СОВИД-19 која силно погоди многу клучни сектори на европската економија, предизвикувајќи затворање на компании, отпуштања и значително намалување на економската активност. И покрај напорите на владата да го ублажи влијанието, патот до целосно закрепнување беше тежок и, во многу случаи, неизвесен.

Рејтинг агенцијата Фич неодамна ги ревидираше своите проценки за БДП надолу за неколку европски земји, како одраз на тековниот предизвик со кој се соочува Европа во обидот да го врати економскиот раст. Овие прегледи покренаа прашања за способноста на Европа да ги надмине тешкотиите и да се врати на траекторијата за одржлив раст. Во овој контекст на европската економска несигурност, Италија претставува изненадувачки исклучок. И покрај тешкотиите на нацијата за време на пандемијата и веќе постоечките структурни предизвици, Италија се чини дека покажува знаци на издржливост, иако многу неочекувано, и успеа да ги оспори негативните проценки за БДП на Фич.

Една од клучните причини зад ова моќно закрепнување беше реформската и инвестициската стратегија усвоена од италијанската влада со реформи насочени кон подобрување на ефикасноста на пазарот на трудот, конкурентноста на индустриите и атрактивноста за странски директни инвестиции, со цел да се придонесе за создавање поповолна економска средина. Понатаму, инвестициите во стратешките сектори како што се иновации, одржлива енергија и дигитализација придонесоа за диверзификација на италијанската економија и поттикнување на нејзиниот раст.

Друг аспект што придонесе за отпорот на Италија кон различните проблеми во последните години е нејзиното богато културно и туристичко наследство кое отсекогаш било исклучително важен извор на работни места и комерцијална моќ. Италија е една од главните туристички дестинации во светот, богата со градови на уметност, историски споменици и пејзажи кои го одземаат здивот, кои отсекогаш биле голема привлечност за меѓународниот, но и за домашниот туризам. И покрај ударите што ги претрпе туристичкиот сектор поради ограничувањата поврзани со пандемијата, Италија ја демонстрира својата способност за прилагодување, а промоцијата на домашниот туризам и диверзификацијата на туристичката понуда се клучни стратегии за справување со кризата. Понатаму, акцентот на автентичното и одржливо културно искуство ја направи Италија популарна дестинација дури и во контекст на промена на преференциите на патниците.

Иако се чини дека Италија им пркоси на европските економски трендови, од клучно значење ќе биде да се остане внимателен и свесен за потенцијалните пречки што може да се појават на патот. Структурните предизвици и глобалниот економски развој може да влијаат на идниот пат на Италија и, за да го одржи долгорочниот економски раст, Италија ќе треба да продолжи да спроведува структурни реформи, да поттикнува иновации и да инвестира во индустриите на иднината. Понатаму, зголемената соработка помеѓу јавниот и приватниот сектор може да помогне во создавање поповолна деловна средина и дополнително да го стимулира економскиот раст.

Италија претставува уникатен случај на економска отпорност во тековниот европски контекст, меѓутоа, и покрај овој позитивен напредок, Италија мора да остане будна и да продолжи да спроведува економски и структурни политики кои поттикнуваат одржлив раст. Само преку заеднички напори и долгорочна визија, Италија може да ја задржи својата позиција на исклучок во сегашниот европски економски пејзаж и да изгради просперитетна иднина за генерациите што доаѓаат.