fbpx

Италија и Африка: Формирање посилни врски за заеднички просперитет

Политика - февруари 4, 2024

Рим, познат по својата богата историја и културно наследство, стоеше како симбол на единството додека ги пречека лидерите од Италија и од цела Африка за значајниот „Самит Италија-Африка: Мост за заеднички раст“. Предводен од италијанскиот премиер Џорџија Мелони, овој значаен настан означи обновена посветеност за поттикнување на соработката и дијалогот меѓу Италија и африканскиот континент.

Во своето воведно обраќање, премиерката Мелони го истакна значењето на самитот, изјавувајќи: „Овој собир го одразува намерниот политички избор да се даде приоритет на Африка на агендата на Г7 за време на нашето претседателство. Тоа ја нагласува меѓусебната поврзаност на Европа и Африка и нашите заеднички аспирации за посветла иднина“.

Самитот свика славен собир на достоинственици, вклучително и шефови на држави и влади од африканските нации, претставници од Европската унија со претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, претседателката на Европскиот парламент Роберта Мецола, претседателката на Европски совет, Шарл Мишел; претседателот на Африканската унија, Азали Асумани; претседателот на Комисијата на Африканската унија, Муса Факи Махамат; заменик генералниот секретар на Обединетите нации, Амина Џејн Мохамед; и многу делегати од истакнати меѓународни организации. Ова разновидно собрание ја одразуваше колективната решителност да се справи со заедничките предизвици и да ги следи заедничките можности.

Во срцето на самитот беше откривањето на многу амбициозен план кој го носи името на „Енрико Матеи“, италијански политичар и бизнисмен кој ја основаше многу познатата Петрол компанија ЕНИ.

Најавениот план е сеопфатен инвестициски план од 5,5 милијарди евра, чија цел е да ги катализира иницијативите за одржлив развој низ Африка. Премиерот Мелони ги артикулираше целите на овој амбициозен план, наведувајќи: „Нашиот инвестициски план е доказ за нашата посветеност на развојното патување на Африка. Тој опфаќа стратешки интервенции во клучните сектори како што се образованието, земјоделството, здравството, енергијата и управувањето со водните ресурси. “

Образовниот сектор ќе добие значителна поддршка за подобрување на програмите за обука на наставници, ревитализација на наставните програми и проширување на можностите за стручна обука усогласена со барањата на пазарот. Во земјоделството, иницијативите ќе се фокусираат на подобрување на безбедноста на храната, промовирање на агро-индустрискиот развој и унапредување на производството на биогориво без фосили.

Здравствените интервенции имаат за цел да ги зајакнат примарните здравствени услуги за мајки и деца, да го зајакнат капацитетот на локалната здравствена заштита и да ги подобрат стратегиите за превенција и управување со болести. Енергетскиот сектор ќе види напори за позиционирање на Италија како клучен енергетски центар, олеснувајќи го одржливиот енергетски пристап и поттикнувајќи меѓуконтинентални енергетски партнерства.

Покрај тоа, иницијативите за управување со водните ресурси ќе дадат приоритет на дупчење на бунари со соларна енергија, рехабилитација на постојните извори на вода и инвестиции во инфраструктурата за дистрибуција на вода за да се обезбеди правичен пристап до чиста вода.

Премиерот Мелони го истакна императивот за решавање на основните двигатели на миграцијата преку напорите за одржлив развој, наведувајќи: „Нашата цел е да создадеме услови каде што поединците не се принудени да мигрираат во потрага по подобар живот, туку можат да напредуваат во своите заедници“.

Како што заврши самитот, учесниците изразија оптимизам за изгледите за подлабока соработка меѓу Италија и Африка. Настанот служеше како доказ за заедничката посветеност за градење на попросперитетна, инклузивна и меѓусебно поврзана иднина за двата региона.

Наративот на премиерот Џорџија Мелони околу самитот успешно го привлече меѓународното внимание, одразувајќи го усогласувањето на интересите меѓу Италија и индо-пацифичките нации. Сепак, додека стратешката визија на Италија добро резонира со истомислениците на демократијата во Индо-Пацификот, остануваат прашањата за степенот до кој нивните цели и приоритети се усогласуваат со оние на Италија во африканскиот развој. И покрај овие предизвици, индо-пацифичките нации како Индија, Јапонија, Јужна Кореја, Австралија, Тајван, Индонезија и Виетнам се повеќе покажуваат интерес за Африка, усогласувајќи се со визијата на Италија за континентот. Овие истомисленички демократии ја делат посветеноста на Италија за слободните пазари и се помалку склони да го нарушат постојниот светски поредок во споредба со Кина.

Додека Италија се движи кон своите партнерства во Африка, разбирањето на потенцијалните сојузници и конкуренти во Индо-Пацификот станува клучно. Колаборативните напори со индо-пацифичките нации би можеле да го засилат влијанието на Италија врз африканскиот развој, под услов да има усогласување во целите и интересите. Планот Матеи, поздравен како водечка иницијатива, има потенцијал да послужи како водечка парадигма за европските проекти во Африка, привлекувајќи поддршка и од европските и од индо-пацифичките партнери.

Како заклучок, „Самитот Италија-Африка: Мост за заеднички раст“ го опфати духот на партнерство и соработка, поставувајќи ја основата за трајни врски на пријателство и заеднички просперитет меѓу Италија и Африка.