fbpx

Католицизмот и капитализмот се компатибилни

Култура - декември 16, 2023

Европски дневник: Загреб, мај 2022 година

Загреб е еден од пријатните централноевропски градови на Хабсбуршката империја, со катедрала, многу други цркви и плоштади на пазарот, кои обезбедуваат служење и на духот и на телото. Лежи како словенечка Љубљана и српски Белград на бреговите на реката Сава, најголемата притока на Дунав. Градот датира од 1094 година кога унгарскиот крал основал таму епархија, а во 1557 година Загреб станал главен град на Кралството Хрватска кое било во лична заедница со Кралството Унгарија, под Хабсбурзите. Претходно, Хрватска, помеѓу 925 и 1102 година, била независно кралство. На Хрватите им е важно, почувствував за време на посетата на Загреб во мај 2022 година, дека нивната земја е во голема мера автономна и разумно дефинирана како политичка единица повеќе од еден милениум. Земјата има диета, Сабор, од 1273 година. Тој стана избран парламент во 1848 година и беше прекинат само меѓу двете светски војни од дваесеттиот век кога вештачки создадената Југославија беше унитарна држава. Во есента 1991 година, Загреб стана главен град на независната држава Хрватска, која се приклучи на Организацијата на Северноатлантскиот договор, НАТО, во 2009 година и на Европската унија во 2013 година.

Аквински за приватен имот и злосторства без жртви

Хрватска е католичка земја, а двата кула на катедралата доминираат на хоризонтот на Загреб. Затоа, ми се чинеше соодветно накратко да разговарам за католицизмот и капитализмот, во мојот придонес на семинарот на 11 мај 2022 година во Загреб, организиран од Загребската школа за економија и менаџмент и Австрискиот економски центар . Тврдев дека католицизмот и капитализмот се сосема компатибилни, потсетувајќи на цврстата одбрана на правата на приватна сопственост презентирани од Свети Тома Аквински во Summa Theologica: Поединците повнимателно ќе внимаваат на она што е нивно отколку на она што е сечие; а човечките работи ќе бидат поуредени ако работите им припаѓаат на одредени луѓе. Наместо да се тепаат за земја и добиток, земјата е оградена, а добитокот брендиран.

Го спомнав и аргументот на филозофот-светец за гревот: Човекот е навистина изнемоштено суштество, потенцијален грешник, признава Аквински, и соодветно на тоа владата треба да се грижи само за оние гревови кои се штетни за другите, како што се кражбите и физичкото насилство. и оставете ги на мира другите гревови, кои денес често се нарекуваат злосторства без жртви. Истакнав дека двајца од најистакнатите претставници на она што јас го идентификував како конзервативно-либерална политичка традиција беа побожните католици, Алексис де Токвил и Лорд Актон . Во мојата неодамнешна книга во два тома, Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители , им посветив поглавја на Аквински, Токвил и Актон.

Запознавање со биографот на Тачер

Други говорници на семинарот беа американскиот бизнисмен Тери Анкер за претприемништвото, хрватскиот професор по финансии и инвеститор Андреј Грубишиќ за економските можности во Хрватска, хрватската професорка по економија Ведрана Прибичевиќ за предусловите за економски раст во Хрватска, британско-хрватскиот писател Др. Робин Харис за Хрватска и Европската Унија, австрискиот економист Др. Барбара Колм за монетарните режими во малите земји, американскиот професор Кристофер Лингл за случајот за слободниот пазар, хрватскиот финансиски стратег Др. Невен Видаковиќ за неопходните реформи во Хрватска, американскиот писател Крег Бидл за индивидуализмот (како што го толкува американската романсиерка Ајн Ранд), канадско-хрватскиот сметководител Џон Гаспарац за водење бизнис во Хрватска и хрватскиот бизнисмен Дамир Ванѓелиќ за изгледите за економски раст во неговата земја . Дискусијата беше жива и поучна.

По семинарот, хрватскиот политички филозоф и пратеник д-р Стјепо Бартулица ги обиколи хрватскиот парламент и просториите на неговиот тинк-тенк, Центар за обнова на културата . Тој понуди многу сознанија за хрватската политика. На последователната забава со пијалоци во Центарот, имав задоволство да седнам со Робин Харис и да разговарам со него за личноста и политиките на Маргарет Тачер за која Харис напиша книга , Не за вртење: Животот на Маргарет Тачер (2013 ). Откако докторирал по модерна историја на Универзитетот Оксфорд, тој, за време на мандатот на Тачер, бил директор на одделот за конзервативни истражувања, а потоа и член на Одделот за политика на премиерот. Подоцна, Харис ѝ помогна да ги напише своите мемоари во два тома и со нејзината книга, Statecraft: Strategies for a Changing World . Неговата биографија е одличен вовед во животот и наследството на Тачер.

Се сретнав со Тачер во неколку наврати и се сеќавам на една вечера со неа во Лондон (во 2002 година) каде што таа извика: „Проблемот со бриселските бирократи е што тие не ја разбираат англосаксонската традиција на слобода според законот. ‘ Јас само би додал дека слободата под законот е исто така нордиска традиција, за која во моментов пишувам книга. Навистина, силната правна традиција им овозможи на нордиските нации да ја издржат агресијата и на кралевите во XVII и XVIII век и на социјалдемократите во дваесеттиот век, сите тие се обидуваат да ја прошират дискреционата моќ на владата, секогаш се разбира во името на општо добро.