fbpx

Клучна победа за европските конзервативци

Овие европски избори од последниот викенд од јуни резултираа со убедливо подобрување на партиите кои припаѓаат на ЕЦР, што значи зголемување на бројот на европратеници кои ќе ги заземат местата на европските конзервативци и реформисти. Италија и Шпанија беа земји, меѓу многу други, каде што конзервативците постигнаа историски резултати за европските избори.

Ова, како што беше споменато погоре, се претвори во зголемување од четири членови на Европскиот парламент за ECR, што достигна 73 европратеници. Во Италија, речиси 30 отсто од гласачите ја избраа партијата предводена од Џорџија Мелони, која исто така претседава со групата Европски конзервативци и реформисти, како најдобра опција за застапување на италијанските интереси во европските институции. Од друга страна, во Шпанија, Vox ја зацврсти својата позиција како трета сила, добивајќи повеќе од еден и пол милион гласови и ја зголеми својата застапеност за две пратенички места, што е јасна порака од шпанскиот народ да ја признае работата што ја партијата ја прави во текот на последните пет години во Европскиот парламент во одбрана на прашања од големо значење за Шпанија, како што се земјоделството и сточарството, ловот или културното богатство и заштита.

Во оваа смисла, лидерот на Вокс во европските институции, Хорхе Буксаде, предупреди дека патриотските и суверенитетистичките сили се побројни по број на пратеници од европската социјалистичка партија, па затоа се залага за сојуз на сите овие сили да стане незаменлив актер во формулирањето на европските политики од сега. Дополнително, иако тој најпрво алармираше за слабото учество на изборите што беше доживеано во Шпанија, алудирајќи на причините за незадоволство и замор од политиката на општеството, тој не можеше а да не им честита на останатите колеги од ЕЦР кои постигнаа важни резултати на анкетите.

Овие околности, во овој редослед на нештата, се одраз на промената што европските граѓани ја преземаат кон конзервативни позиции. Не треба да се гледа ова како исклучителен случај, бидејќи тоа е јасна последица на катастрофалните политики што ги водеа двете големи партии кои преовладуваа низ историјата на Европската унија. Меѓутоа, конзервативците отсекогаш имале јасна цел која веќе жнее големи награди низ Унијата. Ова ја има својата причина за постоење во убедувањата за одржување на Европа која е посветена на христијанското наследство, Европа која ги штити своите граѓани од надворешно мешање и обезбедува граници кои даваат безбедност и стабилност не само на општеството, туку и на економијата. За тоа се залагаат партиите кои ја сочинуваат партијата ЕЦР и тоа е она што се повеќе граѓани на ЕУ го сакаат за нивниот изборен избор и, следствено, нивниот политички и социјален живот.

Од друга страна, потребно е да се спомене и падот што го претрпеа партиите на левицата. Важно е да се види како нивните континуирани порази во секоја земја-членка имале ист крај на избори на кои тие секогаш се стремеле да останат во рамките на парламентарната стабилност. Нивните идеали се ослабени и, што е уште полошо, имајќи директна последица врз граѓаните, нивните идеали пропаднаа за фундаменталните прашања како што се имиграцијата, безбедноста или заштитата на суверенитетот на секоја земја-членка.

Од овој момент, претстои долг и просперитетен пат за сите таканаречени конзервативни и реформистички партии во Европа. Тие имаат способност да ги здружат силите за да бидат одлучувачки и инструментални во креирањето и составувањето на новите собраниски правила, нови директиви и нови прописи. Тие имаат можност да ги натераат европските граѓани да видат дека на Европа и требаат конзервативни политики кои ќе ја обезбедат иднината на новите генерации. Тие имаат, накратко, совршена алатка за да започнат да градат безбедна, просперитетна и динамична Европа.

ЕЦР постигна историски резултати, како и многу нејзини партии членки, така што е време да се потврди и да се потврди гласот и гласот на милиони Европејци кои ги бараат политиките што ги заговараат европските конзервативци и реформисти.