fbpx

Колку жесток ќе биде судирот меѓу европските левичари и конзервативци?

Политика - март 14, 2024

Изборната кампања пред изборите за Европскиот парламент во многу земји-членки ќе биде битка меѓу социјалдемократските левичарски партии и новите национално ориентирани конзервативни партии. Според многу набљудувачи, вторите имаат импулс и можат да извојуваат изборен успех.

Како социјалдемократите имаат намера да се обидат да го забават трендот на намалување на левицата во Европа? Во Шведска социјалдемократите отсекогаш биле силни и сега таму се применува нова тактика.

За силна Европа – за разлика од конзервативците

Неодамна, лидерката на партијата Магдалена Андерсон (S/S&D) беше претставена во водечката програма за интервју во јавниот сервис, „30 минути“. Таму таа ја шокираше водителката опишувајќи ги социјалдемократите како партијата која најмногу од се сака да ја направи Европа „силна“. На таблата за игри, секој гостин може да ја постави сопствената забава на скала од националистичка до федералистичка на ЕУ.

Магдалена Андерсон се постави на крајниот крај на федералистичката граница – многу пофедералистичка ЕУ од либералите (РЕ).

Но, таа постојано зборуваше за „Европа“, за зајакнување на Европа, а не за зајакнување на „Европската унија“.

Интервјуто стана бизарно бидејќи водителот не ја сфати оваа разлика и праша дали социјалдемократите сакаат да пренесат поголема моќ на Унијата во Брисел.

На тоа Магдалена Андерсон одговори: „не“.

Таа објасни дека сака да ја направи Европа силна со соработка и „држење заедно“ за да се соочиме со предизвиците како што е Русија на Путин. Водителот требаше да праша дали оваа тема не е повеќе за соработка со НАТО отколку за ЕУ, но тоа прашање никогаш не беше поставено.

Зошто таа се однесуваше толку збунувачки?

Она што го направи Магдалена Андерсон, според мене, беше да изработи своја верзија на стратегијата што го имитира нивниот главен политички противник: Шведските демократи (ЕЦР).

Кога партискиот лидер на Шведските демократи, Џими Акесон, ги претстави првите кандидати на партијата на изборите за ЕУ, тој го повтори она што многупати го кажа: „Шведските демократи се најпроевропската и најкритичната партија кон ЕУ“.

За конзервативна и национално ориентирана партија, лесно е да се направи разлика помеѓу „Европа“ и „ЕУ“. Првиот е за богатата разновидност на националните култури и традиции што ги нуди европскиот континент – вклучувајќи ја, на пример, Велика Британија. Оваа цивилизација е во целосна спротивност со прилично новоизградената Европска унија во Брисел, која со бирократски средства на моќ се обидува да ги стандардизира сите земји во ист облик и да ја премести власта во елита далеку над и подалеку од луѓето во Европа.

Но, социјалдемократите не сакаат да ја разјаснат оваа принципиелна разлика, бидејќи знаат дека постои силна поддршка од народот за одржување на националните традиции – спротивно на аспирацијата за која дејствуваат социјалдемократите во Брисел: „сè поблиска унија“.

Затоа, Магдалена Андерсон се обидува да ја збуни дебатата за основните принципи да не бидат забележани од гласачите. Наместо тоа, таа ја користи разликата „Европа“ кога зборува за позитивно наелектризираните зборови како „држете се заедно“ против Путин. И на тој начин се обидува да создаде слика дека шведските демократи, кога ја критикуваат ЕУ, всушност се за фрагментација и за Путин.

Чиста орвеловска реторика

Она што го покажува интервјуто на шведската телевизија е дека социјалдемократите немаат намера да водат искрена дебата за суштинските прашања, туку наместо тоа, во постмодернистички дух, непрепознатливо ги искривуваат зборовите и нивното значење.

Но, навистина, тоа не е нешто ново, туку ескалација. За време на претходните изборни кампањи, социјалдемократите секогаш се претставуваа како чувари на шведскиот модел, на шведските пристапи и решенија. Но, откако беа избрани, нивните парламентарци се приклучија на широкото мнозинство во Брисел кои го прават секој чекор кон поголема централизација на моќта што можат.

Аристотел изјавил дека демократијата мора да има силна и тесна врска меѓу електоратот и избраните, во спротивно тоа не функционира. Тактиката на социјалдемократите на изборите за ЕУ ​​е добар пример за тоа како политичарите кои се многу подалеку од секојдневниот живот на европските гласачи, можат да манипулираат со изборните кампањи за да бидат за сè освен за суштинското.