fbpx

Комесарот Џентилони се обидува да го игнорира Судот на ревизори на ЕУ

Енергија - ноември 12, 2023

Во својот прв извештај за Обновата за закрепнување и отпорност (RRF) од 2022 година, Европскиот суд на ревизори идентификуваше значителни празнини во националниот план на Шпанија, изготвен од социјалистичко-комунистичката влада на Педро Санчез. И покрај тоа што беше свесна за овие празнини, на 31 март, Европската комисија одлучи да издаде трета исплата.

Ова изнесуваше предавање на 6 000 000 000 евра народни пари – кои доаѓаат од самите земји-членки, поконкретно од џебовите на нивните државјани – без да се решат прашањата идентификувани од ревизорскиот орган на ЕУ.

На 27 април 2023 година, членот на Европскиот парламент на ECR, Хорхе Буксаде, ја праша Комисијата дали ќе и препорача на шпанската влада да инвестира во електричната мрежа, имајќи предвид дека ревизијата не утврди таква инвестиција во планот на Шпанија.

Првично, комесарот Паоло Џентилони одговори дека шпанскиот план за закрепнување и отпорност вклучува збир на реформи и инвестиции во електричната инфраструктура, паметните мрежи и распоредувањето на флексибилност и складирање. Во однос на инвестициите, Планот ќе ја поддржи дигитализацијата на електричната мрежа и распоредувањето на складиштето на енергија за да се зголеми флексибилноста на електроенергетскиот систем. Релевантните пресвртници и цели беа прикачени на шестото и осмото барање за плаќање.

Сепак, европратеникот Буксаде се надоврза со дополнително прашање на 18 јули, бидејќи оригиналниот одговор на г-дин Џентилони не можеше да се сфати многу сериозно: всушност, тој едноставно се повика на информациите за Планот од 30 април 2021 година, кои претходно беа доставени до Судот на Извештај на ревизорите!

Во неговиот последователен одговор , италијанскиот комесар даде две зачудувачки и контрадикторни изјави. Како да се оправдува дека не ја контролира употребата на парите на даночните обврзници, тој се преправаше дека „регулативата за RRF не ѝ дава мандат на Комисијата да бара од земјите-членки да дадат приоритет на конкретни реформи или инвестиции“. Сепак, член 24 од регулативата за RRF и дозволува на Комисијата да го суспендира, па дури и да го раскине договорот со земја-членка, доколку не се исполнети пресвртниците и целите.

Признавајќи дека ваквото избегнување на одговорност никого не убедува, социјалистичкиот комесар продолжи да објаснува дека ревидираниот план на Шпанија вклучува инвестиција во нови инфраструктури на електричната мрежа. Навистина, компонентата C31.I4 од ревизијата на планот има за цел да го поддржи развојот на шпанската електропреносна мрежа, со вкупна инвестиција од 931 евро, која треба да биде завршена до 31 август 2026 година. Тоа изнесува 9% од соодветната седма рата што ќе ја исплати Комисијата во корист на Шпанија.

Европратеникот Буксаде понатаму потсети дека регионалното управување со политиките за истражување и иновации во Шпанија било хаотично, бидејќи ревизорите на ЕУ истакнаа дека тие политики не се правилно координирани меѓу повеќе слоеви на сегашната администрација. Откако првично го избегна прашањето уште еднаш, комесарот смета дека измената на Законот 14/2011 ја подобрува координацијата меѓу различните нивоа на владеење на науката, политиките за истражување и иновации и го подобрува управувањето и координацијата на шпанскиот систем за научна технологија и иновации.

Конечно, политичарот на VOX ги истакна неопходните инвестиции што треба да се направат во примарната здравствена заштита на Шпанија, кои исто така недостасуваат во социјалистичко-комунистичкиот план, како што оценија ревизорите на ЕУ. Овде, социјалистичкиот комесар се однесуваше категорично: бидејќи повторливите кадровски и оперативни трошоци не се прифатливи според RRF, тие ќе треба да се финансираат од националниот буџет.

Сепак, тоа не го бара Судот на ревизори; според таквиот авторитет на Унијата, шпанскиот план треба да вклучи инвестиции – не повторлив персонал и оперативни расходи – во примарната здравствена заштита. Очигледниот заклучок е дека ниту социјалистите, ниту на национално ниту на ниво на ЕУ, не се многу заинтересирани за инвестиции во примарната здравствена заштита во Шпанија, додека VOX и ECR се.