fbpx

Краткотраен предлог на Фејо

Политика - септември 4, 2023

Шпанскиот кандидат за премиер, Алберто Нуњез Фејо од Народната партија (ПП, ЕЕП), го направи својот потег: во замена за позитивно гласање или воздржување од левичарската Социјалистичка партија (ПСОЕ, С&Д) при гласањето за инвестирање, тој е подготвен да го скрати мандатот на неговото претседателствување на две години доколку двете партии усвојат шест главни закони.

Одговорот, тап и очекуван, на неговиот левичарски колега беше заглушувачки не. Дополнително, лидерот на ПСОЕ, Педро Санчез, ги критикуваше обидите на Фејо и го повика да го обнови Генералниот судски совет до крајот на годината. Ова последно соочување ја остава шпанската политика во истата состојба на конфузија што требаше да ја реши, и се чини дека нема да се промени пред крајот на рокот за септември.

Една недела откако кралот Фелипе Шести го покани Фејо да формира влада, кандидатот се сретна со својот социјалистички ривал Санчез во шпанскиот парламент и претстави нова формула за влада „заради централноста за да може листата со најмногу гласови да управува со нашата земја, како е обичај во последните 45 години“.

Новиот предлог ќе го направи Фејо иден претседател на Шпанија за краток двегодишен мандат, каде што двете страни ќе донесат шест „државни пактови“ или двопартиско законодавство фокусирано на демократска регенерација, социјална благосостојба, економско закрепнување, семејна политика, територијална политика и управување со водите. Владата предводена од 15 министерства ќе заврши кога ќе се материјализираат овие шест пактови или ако поминат 24 месеци. Овде, ќе се распишат нови општи избори, освен ако партиите потписнички не се согласат да продолжат со законодавниот дом да ги спроведува овие договори или да се договорат за нови.

Првиот предложен „државен акт“ се фокусира на „регенерација на демократијата“ преку кој тие поставуваат законска регулатива што ќе обезбеди независност на судството од владата. Вториот пакт се фокусира на социјалната заштита, повикувајќи на реформи за да се обезбеди одржливост на Националниот здравствен систем, стабилност и квалитет на образовниот систем, родова еднаквост и одржливост на пензискиот систем. Трето, кандидатот на централното крило предлага нов пакт, фокусиран на економското закрепнување, чијшто столб е заштита на оние кои се најранливи и средната класа, како и помагање на младите во борбата со тешкотиите. Четвртиот и петтиот договор се фокусираат на семејните политики за подобрување на помирувањето и обезбедувањето пристап до водните ресурси. Шестиот и последен пакт претставува нов модел за финансирање на автономно и локално ниво што гарантира еднаков пристап до услугите.

Обидот да се нападне средината наиде на страв од левичарската партија на Санчез. На прес-конференцијата по состанокот, претставникот на партијата и вршител на должноста министер за образование и стручна обука, Пилар Алегрија, ја отфрли можноста да се продолжи со предлогот. Поточно, портпаролката тврдеше дека Фејо нема кредибилитет да продолжи со иницијативата. Од своја страна, Санчез се ограничи на отклонување со потсетување на лидерот на ПП да се фокусира на обновување на Генералниот судски совет до крајот на годината. Обновувањето на КГПЈ е попречено од политички метеж што ги парализираше именувањата во ова судско тело.

Членовите на ПП како претседателката на Заедницата на Мадрид, Изабел Дијаз Ајусо, отворено ја критикуваа одлуката донесена од ПСОЕ, нагласувајќи дека Санчез целосно и кажува „не“ на партијата што има најмногу гласови, но сепак ќе каже „да“ на кое било од барањата поставени. од независни. Слично на тоа, претседателот на ПП во Баскија, Карлос Итургаиз, го критикуваше ПСОЕ и вршителот на должноста претседател, дека „имаат уши само за независни лица“. Од своја страна, претседателот на Конзервативната партија Вокс, Сантијаго Абаскал, избра да избегне дискусија за пактот до гласањето за инвестирање што ќе се одржи на 26- ти и 27 -ми септември.