fbpx

Културен викенд во Ирска

Култура - ноември 3, 2023

Партијата ECR, Европската конзервативна и реформистичка партија, одржува Културен викенд во Килкени во Ирска од 3 до 5 ноември 2023 година, на што би сакал да свртам внимание. Таа е под наслов „Традиции и иновации: Конзервативна иднина за европските фармери“. Поднасловот е: „Одржливи политики за просперитет на нашите европски предели. Навлегуваме во сточарството, земјоделството и зелената економија.’

ECR на својата почетна страница вели: „Ние сме обединети од нашите централнодесничарски вредности, како што е изразено во Декларацијата од Рејкјавик. Партијата ECR е посветена на индивидуалната слобода, националниот суверенитет, парламентарната демократија, приватната сопственост, ограничената влада, слободната трговија, семејните вредности и пренесувањето на власта.’

На 3-5 ноември, ECR партијата доаѓа во Ирска за да одговори на предизвиците и можностите во европската регулатива и соработка за сточарството, земјоделството и зелената економија.
Таму, учесниците ќе видат како европските политичари разговараат за најновите теми со индустриските лидери и експерти за политики, како и ќе го откријат прекрасниот европски пејзаж и историската знаменитост што е Килкени. Во оваа прилика, ECR Party нуди уште поцелосно искуство на првата ноќ во Даблин и посета на ирскиот парламент во петок наутро за оние кои сакаат да се приклучат од четврток па натаму.

Културниот викенд се одржува во имотот Lyrath (прикажан погоре) кој се слави по своите прекрасни терени кои се распространети низ 170 хектари ирско село, комплетно со живописни езера, историски градини и смарагдни шуми. Историската куќа на имотот од 17 век се наоѓа покрај нејзиното современо проширување. Зачувувањето на старата куќа и чистиот, современ дизајн на новиот хотел се беспрекорно споени за да создадат 141 уникатна спална соба.

Програмата започнува со коктел за добредојде во петок 3 ноември во 19.30 часот. Во сабота на 4 ноември конференцијата се одржува од 9 до 17 часот. Темите кои се опфатени се: 1) Зелена економија: разгледување на достапноста за потрошувачот и поголем просперитет за европските претпријатија. 2) Конзервативни решенија за прагматични и одржливи политики за сточарство. 3) Реформа на европските земјоделски политики. 4) Конзервативна алтернатива за иднината на европските фармери. По конференцијата, во периодот од 17.30 до 6.40 часот има обиколка на Килкени, по што следи гала вечера. Во недела учесниците заминуваат.

Говорници на Културниот викенд се Антонио Џордано, генерален секретар на партијата ECR, Шерон Кеоган, ирски сенатор, Франческо Лолобриџида, италијански министер за земјоделство, Иленија Лукасели, италијански пратеник, Кормак Луси, професор по финансии на колеџот Тринити, Даблин, Марилу Лукрецио, Италијански новинар, Ив Мадре, претседател на Фарм Европа, Пат Мекормак, претседател на ICMSA во Ирска, Мети Мекграт, ирски пратеник, Адела Мирза, претседател на Алтернатива Дреапта во Романија, Елизабета Миглиорели, италијански новинар, Војтех Мунчар, чешки пратеник, Керол Нолан , пратеник од Ирска, Лариса Нолан, италијански новинар, Марко Оснато, италијански пратеник, Мауро Ротели, италијански пратеник, Сара Рајан, ирски новинар, Гидриус ​​Сурплис, литвански пратеник, Јануш Војчеховски, комесар за земјоделство, Полска и Валтерс Зелч, советник на Летонец земјоделците.

Иако никогаш не сум бил во Ирска, земјата ја сметам за интригантна од три причини. Прво, иако Исланд беше претежно населен од западниот дел на Норвешка, некои имигранти дојдоа и од Ирска. Генетските истражувања сугерираат дека некои норвешки викинзи отишле во Ирска, се нашле (или заплениле) Ирски жени и потоа се населиле со нив во Исланд. На второ место, научниците многу дискутираа зошто Данска станала повеќе снабдувач на земјоделски производи за Велика Британија отколку Ирска кон крајот на деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век. Едно објаснување беше дека данското земјоделство беше добро организирано, во млекарници и други доброволни здруженија на фармери, инспирирани од големиот дански конзервативен либерал Николај Ф.С. Грундвиг. Трето, Ирска и Исланд беа тешко погодени од финансиската криза од 2007-2009 година, но и двете земји успеаја да закрепнат прилично брзо. Затоа, Ирска за мене е интересна дестинација.