fbpx

Културен викенд на ECR во Ишија: туризмот како мотор за развој на Европа

Политика - февруари 9, 2024

Културниот викенд промовиран од партијата ЕЦР се враќа. За три дена во јуни, Ишија ќе биде град домаќин: истоимениот остров во регионот Кампанија се подготвува да ја поздрави конференцијата што ќе се фокусира на туризмот кој се смета за мотор за развој на Европа. Настанот ќе се одржи од 23-ти до 25- ти јуни, а учесниците ќе престојуваат во прекрасниот хотел Континентал: зграда со уникатна архитектонска структура која содржи згради во медитерански стил потопени во вегетацијата на паркот и пространи ентериери кои разговараат со убавината на градините. Неверојатна и евокативна локација која заслужува да биде ценета во целост.

 

Туризам во срцето на викендот во Кампанија

 

Како што се очекуваше на почетокот, фокусот на ова издание ќе биде ставен на туризмот како мотор за развој на Европа. Но, што значи ова? Туристичката индустрија претставува 280 милијарди долари годишно приход само во Европа и е извор на приход за милиони Европејци. По долгиот прекин предизвикан од пандемијата, индустријата конечно се врати на вистинскиот пат и треба да бидеме подготвени да ги приспособиме ресурсите и да работиме напорно за да обезбедиме раст на пазарот во сите земји на ЕУ. Партијата ECR затоа лета за Ишја за да отвори дискусија за предизвиците и можностите со кои ќе се соочи целиот сектор, особено гледајќи ги европските регулативи и соработката за туризмот и транспортот.

 

На средбата ќе бидат вклучени бројни истакнати личности, како од институционалниот свет, така и од релевантниот сектор.

 

Сè за настанот: програмата и присутните гости

 

Политичкиот настан има за цел да го процени влијанието на европските институции врз туристичката индустрија и, дополнително, да ги истражи одржливите цели за секторот. Поради оваа причина, гласовите кои ќе ги анимираат состаноците ќе донесат суштински придонес за конкретно решавање на темите на конференцијата.

Сите учесници се очекува да пристигнат во петок на 23 јуни. Викендот ќе влезе во полн ек во сабота наутро, со почеток во 9.30 часот, кога поздравниот говор ќе го одржи Микеле Скиано, заменик на Fratelli d’Italia. Официјалното отворање на постапката ќе им биде доверено на Антонио Џордано, генерален секретар на партијата ECR и заменик на Fratelli d’Italia, и Никола Прокачини, европратеник и копретседател на групата ECR. На првиот панел, „Туризам и култура: Бизнис перспектива и стратегии за заштита“, ќе му претходат клучни говори на Алесандра Прианте, директор на Регионалниот оддел за Европа во Светската туристичка организација (UNWTO).

 

Првиот состанок ќе го модерира Доменико Ломбарди, Економист и

Колумнист и ќе ги види дискусиите помеѓу: Адела Мирза, претседател на Алтернатива Дреапта, Романија; Барбара Колм, потпретседател на Oesterreichische Nationalbank, Австрија; Илења Лукасели, член на парламентот за СДИ, претседател на Комисијата за буџет, Комора на пратеници, Италија; Барбара Арбитрио, извршен директор на AMI Italia.

 

Потоа ќе се даде простор на една од централните теми: „Мобилност во туризмот: воздухопловниот систем како сила“. Ќе модерира Григориј Алеги, авијациски новинар. Говорници ќе бидат Галеацо Бигнами, заменик министер за инфраструктура и транспорт; Пасквалино Монти, извршен директор на ENAV SpA; Фабио Лазерини, управен директор на ITA Airways; Вероника Памио, потпретседател за надворешни односи и одржливост во Aeroporti di Roma SpA; Еди Вилсон, управен директор на Ryanair, Ирска.

 

Ќе продолжи во раните попладневни часови со „Европскиот туристички систем: колкаво влијание може да има Комисијата на ЕУ?

Панелот ќе биде модериран од Џанкарла Рондинели, политички новинар на RAI1. Учесници во дискусијата ќе бидат Даниела Сантанче, министер за туризам; Валентина Суперти, директор за туризам во Европската комисија; Томазо Фоти, пратеник во Парламентот за СДИ; Карло Фиданца, европратеник, шеф на делегацијата за СДИ; Марина Лали, претседател на Federturismo; Томазо Танзили, член на Одборот на директори на Ferrovie dello Stato Italiane SpA

 

На крајот, тие ќе разговараат за „Верскиот туризам во Европа: маршрути за откривање на нашиот идентитет“. Ќе модерира Донатела Ди Нито, шеф на прес-службата на Fratelli d’Italia во Домот на пратеници. Говорници ќе бидат Федерико Моликоне, пратеник и претседател на Комисијата за култура; Џанлука Карамана, пратеник и советник на министерот за туризам; Фабио Роскани, пратеник и лидер на Младинското движење СДИ; Ладислав Илчиќ, европратеник и Хрватска суверена партија.

 

Третиот и последен ден ќе биде посветен на обиколка на островот.