fbpx

„Леле, дури и Исланд“

Култура - март 9, 2024

На Илон Маск, кому не му треба вовед, на 7 март 2024 година твитна: „Леле, дури и Исланд“. Она што го испровоцира неговиот коментар е дека на 4 март барател на азил, веројатно палестински Арап (иако полицијата одбива да го открие неговиот идентитет), почнал да ги извикува своите барања од галеријата на гледачите во Парламентот на Исланд, а потоа се качувал преку оградата на галеријата. и се обидел да скокне во салата за состаноци во Собранието. Полицаец успеал со помош на пратеник кој се упатил на местото на настанот, да го зграби човекот пред да скокне и тој брзо бил отстранет. Во меѓувреме, неговите придружници извикуваа непристојни зборови кон членовите на парламентот кои расправаа за нацрт-законот за построги правила за барателите на азил. Средбата мораше да се одложи. Сепак, не е јасно дали натрапникот и неговите придружници ќе бидат протерани од Исланд, како што би изгледало разумно.

Предизвик од палестинските Арапи

Ова беше шокантен инцидент. Исланд се гордее што го има најстариот парламент на светот, Алтинги. Основана е во 930 година, собирајќи се секое лето на отворен форум во местото наречено Тингвелир, каде што го ревидирал законот и ги решавал правните конфликти. Беше строго спроведен принцип дека никој нема да внесе оружје на форумот кој се сметаше за светилиште. Се сметаше за сериозен прекршок обидот да се попречи парламентарната постапка. Додека Алтинги бил укинат во 1800 година, тој бил повторно воспоставен во 1843 година. Во член 36 од Исландскиот устав вели: „Алтинги е неприкосновен. Никој не смее да го наруши неговиот мир или да ја наруши неговата слобода.’ Во Исланд Кривичниот законик вели во член 100: „Секое лице кое ќе ги нападне Алтингите на таков начин што ќе претставува закана за неговата независност, ќе издаде наредба за тоа или ќе ја почитува таквата наредба, ќе биде осудено на затвор најмалку 1 година.’

Меѓутоа, во последните неколку месеци Исланд виде извонреден предизвик за нејзините мирни патишта. Дојде од палестинските Арапи и нивните исландски поддржувачи, како што опишав во една неодамнешна статија . Ова се случи и покрај фактот (или можеби поради тоа) дека Исланд неодамна беше многу поприспособен кон палестинските Арапи од Газа отколку другите нордиски земји. На пример, Исланд издаде дозволи за престој на 97 лица од Газа кои се роднини на палестинските Арапи кои веќе се на Исланд. Тие луѓе од Газа не се исландски граѓани, додека другите нордиски земји се концентрираат на помош на своите граѓани во Газа.

Зад сцената

Во последните неколку месеци палестинските Арапи и нивните поддржувачи постојано се собираа пред куќата каде се одржуваат состаноците на владата, извикувајќи навреди кон владините министри. Во декември, една жена го нападна министерот за надворешни работи Бјарни Бенедиктсон на состанокот на Институтот за меѓународни односи на Универзитетот во Исланд (чиј директор тогаш неодамна потпиша про-Хамас декларација). Министерот немаше обезбедување: во Исланд тоа досега не беше потребно. Во јануари, палестинските Арапи и нивните поддржувачи го сменија плоштадот пред зградата на Парламентот во камп. Тие, исто така, фрлаа град (лесно се добива во текот на исландската зима) врз членовите на парламентот. Се чини дека полицијата не сака да реагира.

Организатори на протестите зад сцената се две лица, новинарот Гунар Смари Егилсон, кој основал екстремистичка организација наречена Социјалистичка партија, и активистот Видар Торстинсон, кој бил волонтер во милицијата која го штитела Јасер Арафат на Западниот Брег во 2003 година ( кога имаше гласини дека Израел ќе го отстрани). Турско-исланѓанка, Сема Сердароглу, е исто така гласен поддржувач на палестинските Арапи, јавно ги осудува благите Бјарни Бенедиктсон и неговата Партија на независноста од десниот центар како расисти и силеџии (нејзини зборови). Неверојатно, таа студира „говор на омраза и вознемирување“ на голем грант од Универзитетот во Исланд.

Злобни аспекти

Има еден злобен аспект на целата работа. Во јануари, барател на азил од Ирак беше уапсен во Акурејри, мирен град на северот на Исланд. Неговото барање беше одбиено, бидејќи тој веќе доби азил во Грција. Но, се покажа и дека тој бил активен член на терористичката организација Исис. Тој беше набргу протеран. Имаше и некои случаи каде поединци од арапските земји чии барања за азил беа одбиени и кои беа протерани, придружувани од полиција, се вратија на Исланд, од кои еден двапати. Бидејќи Исланд припаѓа на Шенген зоната без пасоши, нема гранични контроли за патниците кои пристигнуваат од други земји од Шенген. Повторно, полицијата и органот за имиграција изгледаат беспомошни.

Исландската организација наречена Соларис, предводена од Сема Сердароглу, собира пари со цел да ги донесе палестинските Арапи со исландски дозволи за престој од Газа во Исланд. Оваа организација не поднела барање за дозвола за собирање како што е обврзана да го стори според исландскиот закон. Сепак, тоа е најмалиот нејзин проблем. Луѓето од Соларис велат дека се потребни 5.000 американски долари да се донесе секој Палестински Арап на Исланд, а половина од таа сума во случај на деца. Очигледно е дека оваа сума пари не е поврзана со реални трошоци за патување од Газа до Исланд. Најголемиот дел, наводно, се плаќа на „олеснувачи“. Тие се со други зборови мито. Но, митото е строго забрането со исландскиот закон, без разлика дали е од добра или лоша причина, и без разлика дали се пренесува внатре или надвор од Исланд (според член 6.10 од кривичниот законик). Покрај тоа, целата иницијатива веројатно е во спротивност со исландските правни статути против перење пари и финансирање тероризам. На пример, ако луѓето од Соларис донесат во Каиро торби полни со готовина (како што се вели дека прават), тие може да бидат виновни за перење пари. Ако дел од парите завршат кај терористите на Хамас, како што е веројатно, тие можат да бидат виновни за финансирање тероризам. Повторно, исландските власти се чини дека не преземаат ништо за ова. Досега, луѓето од Соларис, наводно, им помогнале на 12 лица да стигнат од Газа до Исланд.

Кои се 13-те неодобрени поединци?

Истиот ден кога палестинскиот Арап го прекина работењето на исландскиот парламент, 4 март 2024 година, на 72 палестински Арапи им беше дозволено да ја преминат границата кон Египет на пат кон Исланд. Ова беше резултат на разговорите што министерот за надворешни работи Бјарни Бенедиктсон ги имаше со неговиот израелски колега Израел Кац. Израелците ги одобриле тие 72 лица, веројатно по темелно испитување на нивното потекло (48 од нив биле деца). Но, она што беше навистина интересно е тоа што Израелците одбија да одобрат уште 13 на списокот што го обезбедија исландските власти за луѓе на кои им беа одобрени дозволи за престој. Веројатно Израелците знаат повеќе за тие 13 лица отколку исландските власти. Треба да се истакне дека сега, со нивниот претстоен пораз, оние терористи на Хамас кои не сакаат да заминат во рајот што им го ветил Мухамед, мора да бидат зафатени со планирање на нивното излегување од Газа, обидувајќи се да се вклопат во бегалскиот бран. Меѓутоа, луѓето од Соларис рекоа дека ќе се обидат да ги донесат тие 13 лица на Исланд, се разбира со парите незаконски собрани во Исланд, а најверојатно со прекршување на законите против мито, перење пари и финансирање тероризам. Се чини дека полицијата не презема ништо за да ги спречи.

Министерот за надворешни работи Бјарни Бенедиктсон (кој е љубезен на грешка) уште еднаш откри дека ниту едно добро дело не останува неказнето кога го одржа воведното обраќање на состанокот на Институтот за меѓународни односи на 7 март. Самиот состанок поминал без инциденти, но кога Бјарни заминувал, три палестински арапки кои го чекале на влезот почнале да му викаат, веејќи палестински знамиња и се обидувале да му пријдат. Сега, сепак, министерот за надворешни работи имаше одредено обезбедување и жените беа брзо отстранети. Не е јасно дали тие три жени ќе бидат протерани од Исланд, како што би изгледало разумно. Зачудувачки е наивноста и пасивноста на исландските власти, особено полицијата и имиграциските власти. Како што вели Илон Маск: Леле, дури и Исланд.