fbpx

Миграција: Европска работа?

Есеи - март 23, 2024

Миграцијата е сложен феномен кој отсекогаш имал значајно и често негативно влијание врз Европа. Во последниве децении, сè повеќе се гледа како на европски бизнис, бидејќи политиките и економиите на европските земји се под длабоко влијание на миграциските текови. Добро е познато дека една од главните причини за миграција во Европа е потрагата по подобар живот или економски можности. Многу мигранти од земјите во развој доаѓаат во Европската унија во потрага по вработување, повисок животен стандард и индивидуална безбедност. Вооружените конфликти, политичкиот или етничкиот прогон и климатските промени предизвикуваат друга категорија мигранти да бараат засолниште во Европа.

Влијанието на миграцијата врз европските земји, а потоа и врз земјите-членки на ЕУ, е сложено и амбивалентно. Од една страна, мигрантите носат достапна работна сила и културна разновидност, со што придонесуваат за економскиот раст и културното збогатување на европското општество. Од друга страна, постои загриженост за интеграцијата на овие мигранти во општеството, конкуренцијата за работни места и ресурси и националната безбедност. Добро е познато дека голем дел од мигрантите одбиваат да се интегрираат во општеството на земјите каде што бараат азил, создавајќи мали културни енклави на нивните земји на потекло. Овие мали енклави сигурно ќе се прошират и во следните 10-20 години, имајќи предвид дека стапката на наталитет меѓу мигрантите е многу повисока од онаа на граѓаните на ЕУ, ќе видиме меѓукултурни конфликти меѓу граѓаните на земјите-членки и оние кои се посвоени преку барања за азил .

Со цел да се справат со миграциските текови, Европската унија и земјите-членки имплементираа различни политики и мерки, но за жал тие често се покажаа како неефикасни. Тие вклучуваат договори за реадмисија со земјите на потекло, создавање европски агенции и институции посветени на управувањето со миграцијата, како што се Фронтекс и ЕАСО, и развој на заеднички политики за азил и имиграција. Сепак, постојат тензии и несогласувања меѓу земјите-членки, овде се однесуваме на јужноевропските и северните земји, за тоа како да се управува со миграцијата, што доведе до одредени конфликти и несовпаѓања во пристапите на политиката.

И покрај напорите за управување со миграцијата, ова прашање останува предмет на интензивна дебата и загриженост во Европа. Подемот на десничарскиот екстремизам и национализам во некои земји-членки е делумно поттикнат од загриженоста за миграцијата и перцепцијата дека владите не успеваат ефикасно да управуваат со ова прашање. Миграцијата секако може да се гледа како европска работа, со оглед на сложеноста и обемот на нејзиното влијание врз земјите низ Европа. Едно нешто што европратениците треба да го разберат е дека интегрираниот и кооперативен пристап на европско ниво е императив со цел ефективно да се управува со ова прашање и да се обезбеди непречена интеграција на мигрантите во европското општество. Ова е причината зошто законодавството за азил во ЕУ мора да се размислува на среден и долг рок, а не само да се презема како еднократни мерки за секој бран мигранти што пристигнуваат на границите на ЕУ.

Речиси еден милион мигранти бараат азил во ЕУ секоја година

Последните официјални статистички податоци за миграциите и барањата за азил во Европската унија се за 2022 година. Од населението од 447.033.117 во 27-те земји-членки, во 2022 година биле регистрирани ни помалку ни повеќе од 965.665 барања за азил, што е три пати повеќе од пред 10 години.

Врвот на барања за азил на ниво на ЕУ е забележан во 2015 година со 1.322.850 барања и 2017 година со 1.260.930 барања, поради сирискиот конфликт. Без да се земат предвид официјалните податоци за барањата за азил во последните две години бидејќи тие се уште не се квантифицирани, можеме да кажеме дека во периодот 2012-2022 година се регистрирани 8.169.050 барања за азил што значи повеќе од 800 илјади мигранти годишно кои пристигнуваат во Европа. На врвот на земјите на ЕУ на мета на овие мигранти се Германија (243.835 апликации), Франција (156.455 апликации), Шпанија (117.945) и последно, но не и најмалку важно Австрија (112.245 апликации). Најнеатрактивни земји за мигрантите се Унгарија (45 апликации), Словачка (545 апликации) Летонија (620 апликации). Мигрантите кои пристигнуваат во Италија и Грција, главните порти за влез на мигрантите во ЕУ на јужната рута, некако успеваат да го продолжат својот пат кон Австрија и Германија, дури и без да бидат регистрирани на надворешната граница на ЕУ. Австриските дипломати велат дека проблемот со миграцијата ја тресе Европската унија до нејзините темели. Тие ја доведуваат во прашање нејзината иднина и кохезија. Покрај Германија, Австрија е една од земјите на ЕУ со најголем број барања за азил во последните години.

Што докажуваат овие бројки? Како прво, јужноевропските земји, кои се главни извори за влез на мигрантите во ЕУ, не се толку привлечни за мигрантите затоа што претпочитаат земји чиј социјален систем им користи. Легитимното прашање што се поставува е колку и до кога земјите од ЕУ ќе ги поднесуваат трошоците за овие мигранти со тоа што ќе ги обесправат сопствените граѓани?

ЕУ мора да разбере дека миграцијата не е само италијански, грчки или шпански проблем, туку и европски. Добро е познато дека во Брисел има спорови меѓу Европската комисија и Европскиот парламент околу гестот на претседателката Урсула фон дер Лајен за ангажман на средства од ЕУ од околу една милијарда евра за време на нејзините преговори во Тунис во јуни и јули минатата година, без консултации со Парламентот. и земјите-членки. Со овој договор со Тунис се очекува северноафриканската држава да приведува мигранти во замена за економска помош. Обезбедувањето на надворешните граници на ЕУ може да се гледа како европско решение. Поморските мисии на ЕУ кои го надгледуваат Средоземното Море и се обидуваат да ги спречат мигрантите да ја напуштат Северна Африка често се соочуваат со невладини организации за човекови права. Овие невладини организации, кои се доста добро финансирани, патролираат и по рутите на мигрантите што ги спасуваат од морето и копното во јужните пристаништа на ЕУ. Многу земји од ЕУ немаат договори за реадмисија со земјите на потекло на барателите на азил, поради што бројот на луѓе кои всушност можат да бидат депортирани е релативно мал. Обидите на мигрантите да стигнат до Европа преку Средоземното Море често завршуваат со трагедија, откако потонале преполнетите чамци во кои се наоѓаат.

Проблемот со илегалната миграција во ЕУ од конзервативна перспектива

Првиот пристап од конзервативна перспектива на проблемот со мигрантите би бил зајакнување на надворешните граници на ЕУ за да се спречи влез на илегални мигранти. Ова би вклучувало зајакнување на граничната безбедност преку употреба на напредна технологија, зголемување на ресурсите за патролирање и проширување на безбедносната инфраструктура на границите на ЕУ. Важна улога во новиот законодавен дом на ЕП ќе имаат европратениците со конзервативни доктрини. Тие би можеле да промовираат построги политики за враќање и реадмисија на илегалните мигранти во нивните земји на потекло или транзит. Под овие политики подразбираме и развој на построги закони на ниво на ЕУ и преговарање за билатерални или регионални договори со други земји за да се олесни процесот на враќање и да се намали бројот на илегални мигранти кои остануваат во ЕУ.

Приемот и дистрибуцијата на бегалци, мигранти и баратели на азил е најспорното прашање во ЕУ повеќе од една деценија. Конзервативен пристап кон ова прашање би можело да биде прегледување и стеснување на критериумите за давање азил за да се ограничи бројот на лица на кои им е одобрен азил. Ова може да вклучи поригорозна проценка на барањата за азил и поголем фокус на луѓето кои се вистински прогонувани од политички, верски или етнички причини. Ако гледаме од гледна точка на европскиот конзерватизам, политичките лидери би можеле да поддржат политики кои ја промовираат безбедноста и социјалната интеграција на легалните мигранти во Европската унија. Социјалната интеграција на легалните мигранти би можела да вклучи имплементација на задолжителни програми за интеграција, вклучувајќи курсеви за јазик и култура, како и мерки за промовирање на европските вредности и почитување на законот. Со други зборови, ако дојдете во мојата куќа (земја) го почитувате мојот куќен ред, моите индивидуални вредности, мојот имот и сите мои граѓански права. Ако не ти се допаѓа, слободно можеш да се вратиш од каде си дошол без да ме тераш мене како граѓанин да ги сносам трошоците за да те издржувам.

ЕУ неодамна објави пакет за финансирање од 7,4 милијарди евра за Египет за да се запре приливот на мигранти од Северна Африка во Европа. Договорот ги издигнува односите на ЕУ со Египет на „стратешко партнерство“. Предложеното финансирање вклучува 5 милијарди евра концесиски заеми и 1,8 милијарди евра инвестиции. Дополнителни 600 милиони евра треба да се обезбедат во грантови, вклучително и 200 милиони евра за управување со миграцијата.