fbpx

Миграција, Мелони ја пополнува празнината поради недостаток на лидерство во ЕУ

Политика - октомври 2, 2023

Миграциската криза ескалира, но сепак ЕУ не нуди заеднички став, како што покажува последниот состанок на министрите за внатрешни работи на ЕУ. Додека илегалните текови кои слетуваат на јужните брегови на Унијата значително се зголемија во споредба со претходните години, придвижувањето напред изгледите изгледаат многу полоши, а не подобри.

Африканската политика неодамна беше предизвикана од голем број државен удар што го истакнува и е резултат на децениската кратковидна европска недоволна ангажираност со континентот. Во други земји, социјалните немири најверојатно ќе ескалираат поради зголемените цени и недостигот на храна за кои Русија желно придонесува со блокирање на извозот на житарки во Украина. Последно, но не и најмалку важно, Африка е сè повеќе погодена од негативните случувања на климатските промени, и покрај тоа што придонесува со помалку од 5 проценти од глобалните емисии на јаглерод. Ако се соберат сите овие фактори, лесно може да се заклучи дека сегашната криза може дополнително да ескалира доколку не се изведат пропорционални мерки за поправка на ниво на Унијата.

Во рамките на ЕУ, недостатокот на лидерство поттикна изборна дебата, главно гледана преку леќите на поделбата на товарот, бидејќи илегалните мигранти имаат тенденција да слетаат на јужното крило на Унијата – како да се поделат трошоците за тоа. Поважните прашања за тоа колку капацитет ЕУ има да ги интегрира, а не само привремено да ги пречекува новодојдените мигранти, која е посакуваната мешавина на вештини што ни треба и така натаму – односно соодветна миграциска политика – станаа од втор ред. , ако воопшто.

Во тој амбиент, премиерот на Италија, Џорџија Мелони, и претседателот на ЕЦР, се обидуваат да ја пополнат празнината преку тристрана стратегија. Таа беше во разговори со Тунис, земја со свои предизвици, но земја од каде што заминуваат последните бранови мигранти, со цел да се најде заеднички јазик. Притоа, таа се обиде да вклучи мултилатерални институции како ММФ и Европската комисија на највисоко ниво.

На кратко, Урсула фон дер Лајен, претседателката на Комисијата, ѝ се придружи во Тунис и, неодамна, на малиот, но клучен остров Лампедуза, каде што слетуваат многу од овие очајни илегални мигранти. Ова е едвај национален пристап, но приод кој внимава на политиката на терен и на потребата од пошироко, поинклузивно решение засновано на ЕУ. Мора да се признае, може да работи или не. Но, ако не, тогаш никој не може да тврди дека таа не се обидела.