fbpx

Неизвесно претседателство со Европската комисија

Помеѓу 7 и 9 јуни 2024 година, сите европски граѓани со право на глас беа повикани на нивните избирачки места за да го изберат составот на некои европски институции за следните 5 години.

Како што на сите им е познато, резултатите покажаа малку новини или подобро кажано изненадувања во резултатите што ги има составот на новиот Европски парламент. Додека Европската народна партија успеа да додаде само седум европратеници, социјалистите и европските демократи ја загубија поддршката и девет пратеници. Европските конзервативци и реформисти, пак, го зголемија бројот на гласови, што значи и зголемување, исто така, за седум места во Европскиот парламент. Либералите на „Ренју Европа“, пак, загубија речиси 30 европратеници, слично на резултатот што го претрпеа „Зелените“, кои загубија 21 претставник. „Идентитет и демократија“ од 62 пратенички места во Собранието станаа 58. Конечно, мешавината на европратеници што го сочинуваат делот на неприклучените членови изнесува вкупно 45, далеку од 57-те што беа во минатиот законодавен дом.

Ова сценарио, значи, ги покажува, од една страна, барањата што ги имаат европските граѓани за нов правец во политиките на Унијата. Повеќе конзервативизам и повеќе протекционизам, што еднаш засекогаш ќе ја истакне потребата европската индустрија, како и нејзините пазари, повторно да станат сопствена класа во глобалната конфигурација. Од друга страна, се чини дека нема движење од страна на Европската народна партија за промена на историската коалиција што ја одржуваше со европските социјалдемократи за управување и со Комисијата и со европарламентот. Сепак, Европската унија, лулката на демократијата, мора да прифати дека политичките склоности на европските граѓани се менуваат и дека, според тоа, мора да ја отвори можноста, самоиницијативно, да ги испроба владините формули кои го одразуваат социјалното мнозинство кое гласаше последно. викенд во јуни.

На Европскиот парламент, за да усвои каква било одлука, вклучително и изборот на претседател на Европската комисија, како што ќе прави во текот на следните 16, 17, 18 и 19 јули, му треба апсолутно мнозинство кое поддржува значителен број позиции на европското општество. Со други зборови, од 720 европратеници, на следниот кандидат, поточно, според сите проценки, на следната жена кандидат ќе му требаат најмалку 361 глас за да стане нов претседател на Европската комисија.

Во последниве денови, се забележува редот на популарната Урсула фон дер Лајен да се обиде да ги омаловажи Зелените за да можат да придонесат за апстиненција, како што направија во претходниот законодавен дом. Сепак, неопходно е да се предупреди дека тоа само ќе донесе повеќе проблеми за нормалниот континуитет на следните пет законодавни години. Со други зборови, обидот да се убеди група која изгуби 21 пратеник и избегнувајќи ги можностите да смета на европските конзервативци и реформисти, кои заедно со ЕПП беа единствената група која значително го зголеми својот процент од гласовите, ќе биде грешка за која би жалеле сите европски граѓани.

Сепак, точно е дека изгледа многу тешко да се постигне сојуз на десничари кои во центарот ја ставаат грижата за европските граѓани, безбедноста на границите и суверенитетот на секоја држава, почитувајќи ја европската конкурентност и заедничкиот пазар и претендирајќи нашата позиција како клучни играчи на геополитичката област за следниот состав на Европската комисија. Овој заклучок произлегува директно од бројот на европратеници и парламентарната аритметика, во која демохристијанската и конзервативната група не успеваат да стигнат до 361 глас за кои, како што беше споменато, се неопходни за да се добие апсолутно мнозинство.

Прашањата од парламентарната математика не треба да ги збунуваат идните кандидати за претседател на Комисијата, бидејќи би згрешиле доколку ја остават настрана единствената сила, освен ЕПП, која постигна позитивни резултати во однос на претходните избори, бидејќи тие би оставиле настрана повеќе од 10% од гласачите на Европската унија.