fbpx

Неуспешниот конгрес на европските социјалисти

Политика - март 17, 2024

Европа што ја сакаме напишана во црвено со поднаслов „Социјална, демократска, одржлива“ на фасадата на Нувала, конгресниот центар во областа Еур во Рим, е домаќин на конгресот на PSE (Партија на европските социјалисти). Европската левица постави две цели за овој ден: да го избере социјалистичкиот кандидат и да го одобри програмскиот манифест кој ќе ја води нивната политичка акција.

Во однос на првата цел, Николас Шмит, актуелниот еврокомесар за работни места, ќе биде Spitzenkandidat, водечкиот кандидат на Партијата на европските социјалисти (ПСЕ), предизвикувајќи ја Урсула фон дер Лајен, која ја претставува ЕПП, за позицијата претседател на Европската комисија. „Се надевам дека можеме да работиме со ЕЦР и со либералите. Дијалогот со конзервативците е важен; социјалистите не можат да размислуваат да одлучат што треба да се направи во Европа, а не да бидат водечка партија“, рече италијанскиот министер за надворешни работи Антонио Тајани за време на последниот конгрес на ЕПП, со надеж дека во Европа ќе се пресоздаде она што постои во Италија: десниот центар способен да зборува со секого и особено способен да ги направи разликите вистинска сила.

Потенцијалната надворешна поддршка на европските конзервативци и реформисти (ЕЦР), партија која ја вклучува Фратели д’Италија и чиј претседател е италијанскиот премиер Мелони, за повторното потврдување на Фон дер Лајен не го заплашува Шмит. „Во трка сме и двајцата“, е неговиот коментар на крајот од конгресот. Тој објаснува за ЕПП, „ПСЕ нема намера да се здружи со каква било десница, ниту со Мелони, Орбан и Земур (ЕЦР), ниту уште помалку со Идентитет и демократија (ИД) на Салвини, Ле Пен, и Афд“.

Настан во кој Демократската партија ја имаше улогата на домаќин и ги пречека лидерите од цела Европа како Педро Санчез, шпанскиот премиер, Олаф Шолц, германскиот канцелар, Антонио Коста, португалскиот премиер, Мете Фредериксен, данскиот премиер и Марсел. Чолаку, романски претседател. Тоа требаше да биде одлична можност да се започне социјалистичкиот предизвик пред европските избори во јуни. Сепак, повеќе од еден во Демократската партија мора длабоко да размислат за тоа како навистина се одвивале работите. Нувалата беше празна. Сликите од аудиториумот со многу празни седишта за време на завршните говори на Шмит и Ели Шлајн, секретар на Демократската партија, ќе ги зачудат европските социјалисти.

Најповторуваните зборови од оние што се менуваа на сцената, по „драги другари“, беа „екстремно десничарски“. Првиот што говореше беше Стефан Лофвен, претседател на ПСЕ, кој изјави: „Алтернативите се јасни: тоа ќе биде Европа заложник на екстремната десница или прогресивна Европа предводена од социјалдемократијата. Ова не е лажна тревога“. . По него следуваше Санчез, кој смета дека „душата на Европа е во опасност“. Шолц го повторува мислењето: „Екстремната десница расте во сите наши земји; она што десничарските партии го имаат на ум е националистичка Европа“. „Екстремната десница не предлага ништо“, додава Шмит. „Национализмите никогаш не се решение; тие секогаш воделе до војни и конфликти, како што гледаме со руската агресија во Украина. Шлајн заклучува: „Од суштинско значење е нашата заедница да знае дека не сме сами во борбата против екстремната десница“.

На сметка, временски, на новиот политички манифест. И покрај тоа што упатените се шегуваа за тоа колку време е потребно за да се создаде на унифициран начин способен да не ги наруши сите чувствителности, им беа дадени помалку од 10 минути во кои 27 под 30 години, колку и земјите-членки на ЕУ, прочитаа по една реченица. Има дваесет точки што го сочинуваат, анализирајќи го пазарот на трудот, еколошката транзиција, мирот во Украина и на Блискиот Исток и желбата да се изгради „феминистичка Европа“ поспособна за соработка со глобалниот југ.

Пораката е јасна: многу малку идеи, поделени речиси за сè, со единствена цел да се зборува за екстремизам. Веќе видена приказна која ги измори европските граѓани кои многу добро разбраа како навистина стојат работите.

Конгресот заврши со белешките на Bella Ciao , со повеќе од една личност, освен што пееја и го гушкаа својот сосед, исто така ја кренаа и стегната тупаница кон небото. Тие се вистинските носталгичари.