fbpx

Нов европски договор за анти-конкурентност

Политика - април 24, 2024

На 17 и 18 април, Европскиот совет прослави специјален состанок за да се справи со Украина, Блискиот Исток, Турција и таканаречениот „Нов европски договор за конкурентност“.

Што се однесува до Украина, тоа е прилично бизнис како и обично. Можеби треба да забележиме дека институцијата на Унијата поддржува насочување на „вонредни приходи што произлегуваат од имобилизираните средства на Русија во корист на Украина“. Но, не знаеме колку изнесуваат тие вонредни приходи.

Што се однесува до Блискиот Исток, Европскиот совет го осудува иранскиот напад врз Израел и во исто време останува цврсто посветен на решението со две држави (Израел и Палестина).

Новиот европски договор за конкурентност првично изгледа како убава алтернатива на злогласниот Зелен договор. Од прелиминарна гледна точка, англискиот речник на Оксфорд го дефинира договорот како „договор, особено во бизнисот, за одредени услови за купување или правење нешто“.

Зелениот договор не беше договор, туку наметнување во име на г-ѓа фон дер Лајен на земјите-членки и нивните посредни тела. Дали новиот европски договор за конкурентност е договор? Навистина, тоа беше договор постигнат меѓу земјите-членки на ЕУ како севкупна политичка насока.

Кога го опишува овој договор за конкурентност, Европскиот совет има за цел да ја зголеми продуктивноста и одржливиот и инклузивен раст, да изгради робусна, иновативна и еластична економија и да го унапреди единствениот социјален и економски модел на Европа што ќе ја поттикне конкурентната транзиција на Унијата кон дигитален суверенитет во самоопределена и отворен начин и кон климатска неутралност. Но, таа долга и нејасна дефиниција не е конкурентност: конкурентноста, во бизнисот, значи способност на компаниите да постигнат поголема продажба или лојалност на клиентите од нивните конкуренти поради квалитетот на нивните производи и услуги, нејзините ниски цени или комбинација од двата фактори.

Описот на Советот за Договорот за конкурентност не го напушта идеолошкото оптоварување на зелениот договор. Без промена на насоката, ќе биде невозможно да се остане конкурентен и да се зголеми енергетската независност.

Во најмала рака, Европскиот совет признава дека „На Европа и треба промена на политиката“, но дали постои јасна идеја за тоа како треба да се оди?

Основата за договорот е Извештајот на високо ниво на Енрико Лета „Многу повеќе од пазар“. Но, г. Лета беше секретар на италијанската левичарска партија Партито Демократико, сега ја води опозицијата во коалицијата на Џорџија Мелони, па може да се замисли каква конкурентност би можел да има на ум.

Европскиот совет препорачува политичките активности да се стават во служба на обезбедување на атрактивноста на Унијата како деловна локација, но нема поим како тоа треба да се постигне.

Постои особен молк во врска со демографското самоубиство во Европа – помалку од една линија е посветена на овој клучен аспект и во многу двосмислена форма: „во контекст на пошироките демографски трендови“, сугерира, без некое посебно решение на проблемот, или на краток или на среден рок. Ништо.

Во однос на трговијата, леттанскиот договор ја поддржува „главната улога“ на Светската трговска организација во мултилатералниот систем заснован на правила. Ова звучи како еуфемизам за неолибералните пристапи поволни за трети земји, наспроти преференцијалниот систем за кој некогаш беше создаден европскиот заеднички пазар. Зборот со позитивна конотација „отворено“ овде се користи двапати, со цел да се оправда катастрофата за европските провајдери.

До крајот на Договорот, постои цел да се зајакне позицијата на земјоделците во синџирот на снабдување со храна за да се обезбеди фер приход, можеби единствената вредна ставка во целиот текст. Европскиот совет го најавува својот следен состанок во јуни 2024 година, кога веќе ќе се одржат европските избори. Се надеваме дека барем тогаш ќе биде дизајниран вистински конкурентен модел, а не оној кој има таква карактеристика само во неговиот наслов.