fbpx

Нов чекор напред кон одржливост

Животна средина - декември 30, 2023

Европа го одобри правото на поправка за да се намали масовниот отпад

Во последните денови, Европската унија направи значаен чекор напред во промовирањето на одржливоста и намалувањето на масовниот отпад. Веста се однесува на одобрување на правото за поправка на технолошки уреди и апарати за домаќинство, одлука која е предодредена радикално да го промени начинот на кој пристапуваме кон управувањето со е-отпадот и одржливата потрошувачка.

Оваа иницијатива беше пречекана со голем ентузијазам од еколозите, активистите и свесните потрошувачи кои долго време ја поддржуваат важноста од продолжување на животниот циклус на електронските производи за да се намали влијанието врз животната средина. Но, што всушност значи правото на поправка и како тоа ќе влијае на нашиот секојдневен живот? Правото на поправка е концепт кој има за цел да обезбеди потрошувачите да можат да ги поправаат своите електронски уреди и апарати наместо да ги заменат кога ќе се расипат. Вообичаената практика досега беше да се фрла неисправен производ и да се купи нов, со што се придонесува за експоненцијален раст на електронскиот отпад, но овој пристап не само што има негативно влијание врз животната средина, туку вклучува и значително губење на природните ресурси. и финансиски.

Европа сега реши решително да се справи со ова прашање, како пионер со правото на поправка на широк опсег на уреди, вклучувајќи паметни телефони, компјутери, апарати за домаќинство и многу повеќе. Овој потег е дел од пошироката заложба на ЕУ за промовирање на кружната економија, притоа минимизирајќи ја потрошувачката на ресурси и емисиите на стакленички гасови. Еден од клучните аспекти на оваа иницијатива е притисокот врз производителите да ги направат нивните производи полесно поправливи и тоа значи дека компаниите ќе бидат обврзани да обезбедат информации, резервни делови и шеми за поправка за нивните производи, повеќе отколку што досега правеа. Оваа промена претставува важна пресвртница, бидејќи многу компании ги дизајнираа своите уреди на таков начин што ќе ги отежнат или невозможат поправките од страна на потрошувачот, додека одржуваат одредена планирана застареност што го принудува потрошувачот да купи нов модел.

Правото на поправка ќе има бројни придобивки и за животната средина и за потрошувачите. Прво, значително ќе го намали протокот на е-отпад, помагајќи да се спречи загадувањето на почвата и водата од штетните хемикалии кои се наоѓаат во електронските уреди, а исто така ќе им овозможи на потрошувачите да заштедат пари на долг рок со избегнување на честото купување на нови уреди и правење целосна употреба на оние што веќе ги имаат. Друг позитивен аспект на правото на поправка е стимулирањето на циркуларната економија. Производството на нови уреди бара голем број ресурси, од производство на материјали до производство и дистрибуција на производи, а олеснувањето на поправката ќе ја намали побарувачката за нови производи и ќе притисне кон поодржлив економски модел, каде што постоечките ресурси се користат во поефикасен и поефективен начин.

Сепак, не сите се ентузијасти за оваа нова регулатива. Некои производители, всушност, тврдат дека правењето на нивните производи полесно поправливи може да ги загрози иновациите и конкурентноста на пазарот, додека поддржувачите на правото на поправка тврдат дека дизајнирањето поиздржливи и поправливи производи може да ги поттикне иновациите на нови начини, притискајќи ги компаниите да развијат поодржливи и долгорочни решенија во согласност со идните и уште построги прописи кои се однесуваат на еколошката транзиција.

Одобрувањето на правото на поправка од страна на Европската Унија е важен чекор во насока на одржливост на животната средина и одговорно управување со ресурсите. Оваа одлука означува значителна промена во менталитетот на потрошувачите и компаниите, туркајќи кон похолистички и еколошки свесен пристап во производството и потрошувачката на технолошки производи и апарати за домаќинство. Сега, на нас зависи максимално да ја искористиме оваа можност да изградиме поодржлива и поеколошка иднина.

Алесандро Фиорентино