fbpx

Партиската конференција на ECR за семејството започнува во Дубровник

Култура - септември 14, 2023

Во викендот од четврток 14 септември до недела 16 септември партијата ЕЦР организираше нова иницијатива за едно од централните прашања на денешната политичка агенда: семејството.

Токму поради оваа причина беше одлучено да се организира Европскиот конгрес на семејства, кој ќе се одржи во еден од најважните градови во Хрватска, Дубровник. Овој настан ќе биде важна прилика да се разговара за позициите што може да се заземат за повторно да се стави семејството во центарот на политичката дебата, враќајќи му го соодветното внимание дека можеби предолго беше одбиено во Европа, пред сè поради социјален и политички контекст кој е сè пофлуиден и фокусиран на други визии кои се многу порелевантни за пропагандни цели и кои привлекуваат поголем лесен консензус за левицата.

Партијата ECR отсекогаш била многу фокусирана на семејното прашање и е посветена на одржување на нивните суштински вредности. Денес, во европски контекст, драматично сме сведоци на постојаната желба на левицата да ги преврти оние вредности и принципи кои ја формираа основата на нашите општества, владеењето на правото, па дури и на самиот европски проект.

Сè повеќе се усвојува јазик кој упатува на одредена мејнстрим идеологија која во пракса манипулира со умот и совеста на луѓето, следствено и да влијае врз политиките и самото законодавство на ЕУ.

Особено родовата идеологија стана сè попопуларна. Идеологија која е многу опасна, бидејќи ја негира биолошката и социјалната реалност и го загрозува идентитетот на граѓаните. И иако оваа идеологија се пренесува како иновативна и поправедна идеологија, во реалноста таа само тешко ги погодува жените, семејствата и самиот живот.

Најтешкиот елемент е фактот што оваа и слични идеологии сега не само што се дел од секојдневието на граѓаните, туку пред се имаат моќ да влијаат врз одлучувањето, со што го компромитираат секој аспект од нашите животи, од најличен и приватен до политичките и институционалните.

Постојаното искривување на реалноста, кое сè повеќе се мистифицира, мора да се реши сериозно и брзо, бидејќи ризикува да го натера европското општество да се распушти себеси и неговите вредности и принципи од кои самото се родило од самиот почеток.

Токму затоа, целите на ЕЦР вклучуваат водење вистинита дебата за основните елементи кои го формираат столбот на здравите општества, имено идентитетот на личноста, особено жената, и улогата и идентитетот на семејството, како и почитувањето на животот и човекот. Достоинство. Конзервативците на Европа сакаат да ги вратат основните вредности на Европа и да генерираат предлог кој ги поништува идеолошките лаги кои манипулираат со човечката совест.

Меѓу последните иницијативи кои беа преземени во оваа насока, посебно внимание заслужува онаа што се одржа во март 2022 година. Тогаш беше создадена нова политичка работна група наречена „Семејство и живот“, со цел сериозно да се справи со кризата на семејните вредности што сè повеќе го зафаќа европското и меѓународното општество, што исто така, за жал, ги предизвикува корените на нашата историја и нашата заедницата да се изгуби.

Затоа е јасно дека прашањето за семејството и неговата релевантност во целото општество е од витално значење за ЕЦР партијата, и токму поради оваа причина оваа партија сакаше да организира ад хок иницијатива за ова прашање, со цел да има нова и дополнителна можност за реафирмирање на виталноста на семејството и принципите и вредностите кои се поврзани со него.

Иницијативата на Европскиот конгрес на семејствата во Дубровник предвидува многу широка програма и ќе вклучи различни авторитетни политички и граѓански личности, кои ќе пристигнат на хрватскиот остров од цела Европа за да ја споделат и слушнат секоја идеја и предлог што ќе се појави во текот на тие денови.

Учесниците треба да пристигнат на 14 септември.

На 15 септември конференцијата официјално ќе започне. На крајот на првиот работен ден ќе се одржи вечерата за вмрежување, како и обично. Како и со секој состанок организиран од партијата ЕЦР, важноста да се биде во можност да се разменуваат идеи и да се разговара за некои од најважните политички прашања во релаксиран амбиент ја претставува таа дополнителна сума што ги прави искуствата од овој вид витални за градење поголеми и поинтензивни односи меѓу конзервативците. од цела Европа, дури и особено по завршувањето на постапката.

Конечно, во сабота на 16 септември конференцијата ќе заврши по прошталните говори. Денот ќе заврши со слободно време, при што ќе имате можност да ги посетите природните и историските чуда на хрватскиот град.

За време на викендот, сите учесници ќе имаат можност да престојуваат во хотелот Валамар Лакрома Дубровник, кој се наоѓа на мирниот полуостров Бабин кук, опкружен со бујна вегетација и релаксирачки плажи од бели камчиња, на само 15 минути од стариот град на Дубровник.

Ова е хотел со 4 ѕвезди и нуди уникатен спој на природа и најсовремени објекти. Покрај ова, постои можност за извонредно гастрономско искуство, бидејќи хотелот Валамар нуди различни гурмански ресторани со панорамски поглед на Елафитските Острови.

Хотелот има и многу капацитети, како што се спа со внатрешен базен и ексклузивни услуги на V ниво. Ова е хотел кој затоа ќе им овозможи на учесниците целосно да ја искусат Хрватска и да направат незаборавен викенд.

Во однос на трошоците за регистрација, треба да се напомене дека иницијативата се реализираше и благодарение на средствата од Европскиот парламент, кој делумно ја финансира реализацијата на настанот викендов. Благодарение на овие средства, кои Европскиот парламент ги става на располагање на европските партии со цел понатамошно ширење на европската култура и политика, ЕЦР Партијата одлучи да ги искористи ресурсите во корист на граѓаните кои споделуваат исти конзервативни вредности, преку организација на културни и политички настани. Како резултат на оваа одлука, реалните трошоци од страна на заинтересираните се намалуваат за добри 75% во споредба со вистинската вредност на искуството.

Така, котизацијата за учество претставува одржлив трошок за искуството и местото што треба да се посети, за секој што сака да се приклучи на иницијативата Дубровник.

Поконкретно, за пристап до главната конференциска програма, сместување за 2 ноќевања (во заедничка соба) со појадок, коктел за добредојде, учество во мрежна вечера и различни културни активности, цената е 190 евра по лице. Секој што сака еднокреветна соба може да ја има по цена од 310 евра.

Цената за секој што сака да присуствува, повторно вклучувајќи го сето погоре споменато, но со додавање на двонасочни летови во економска класа е 370 евра по лице, со заедничка соба. Алтернативно, за оние кои би сакале еднокреветна соба, цената е 490 евра.

На страната на патувањето, доколку е потребна надградба во бизнис класа, дополнителните трошоци се 150 евра. Дополнително, цената за дополнително ноќевање, значи саботна вечер, е 90 евра по лице.

Учеството на настанот е последователно по пополнување и испраќање на формуларот за регистрација достапен на веб-страницата на партијата ECR, на страницата посветена на иницијативата.

За сите дополнителни информации, испратете е-пошта на [email protected].