fbpx

Партијата ЕЦР ја предводи одбраната на слободата на печатот

Политика - јануари 24, 2024

Трендови во Европа и во светот за борба против лажните вести и дезинформациите

Во средината на јануари, во Брисел се одржа конференцијата за слободата на печатот спонзорирана од ЕЦР. Централната тема беше клучна во светлината на претстојната кампања за европските избори во јуни 2024 година, особено поради тешкотијата да се најдат вистински „слободни“ информации.

Меѓу темите за кои се дискутираше беа случаите на „контаминација на информации“, стратегии за време на војна спроведени преку медиумите и пречките со кои се соочуваат новинарите во нивната работа, ризикувајќи напади, затворање или уште полошо. Ова ја вклучуваше и растечката улога на вештачката интелигенција во светот на масовната комуникација.

Улогата на социјалните медиуми беше особено важна. Првично дизајнирани да ги зближат луѓето, тие се трансформираат во алатки за лесна, погрешна политичка пропаганда, особено насочена кон помладата популација, но со импликации и за постарите демографски. Дури и барањето корекции во случаи на намерно лажни информации честопати не успева. Предизвикувачки е да се избрише медиумската цел и по извинувањето од страна на новинарската куќа која објави неточности.

Европа не е изземена од сериозни информациски проблеми. Извештајот спроведен и објавен од страна на партијата ЕЦР открива дека меѓу 2014 и 2023 година биле убиени 50 новинари, вклучувајќи ги и уредниците на Шарли Ебдо убиени за време на нападот во јануари 2015 година. Во таа година, Франција беше рангирана како втора земја во светот по загинати новинари.

Значајни инциденти се случија во 2017 година со убиството на малтешката новинарка Дафне Каруана Галиција, застрелана откако ја откри вмешаноста на политичарите во скандалот со Панамските документи. Друг пример беше убиството на новинарот Јан Куцијак и неговата девојка по истрагата за врските меѓу владата на Фицо и некои италијански групи „Ндрангета“. Во 2021 година, во Холандија, Питер де Вриј беше убиен откако ги поддржа сведоците во судскиот процес против мароканско-холандскиот организиран криминал.

На настанот во Брисел учествуваше голема меѓународна делегација од Ерменија, Франција, Молдавија, Романија, Германија, Ирска, Италија, Полска и пошироко. Започна со тркалезна маса организирана од групата ECR во Европскиот парламент, на која учествуваа копретседателот Никола Прокачини (FdI), европратеникот Хорхе Буксаде, генералниот секретар на партијата Антонио Џордано и европратениците Илчиќ (HR), Рос (NL), Де Ла Пиза Карион (СП) и Терч.

„Често има бришење на гласови кои не се во согласност со мејнстримот за замолчување, преку меѓусебно засилување“, изјави Прокачини за време на тркалезната маса. Сепак, тој додаде дека мејнстримот изгубил земја, бидејќи здравиот разум и слободното изразување на мислата преку другите медиуми ја поттикнале централнодесничарската десница кон успех речиси насекаде. „Верувам – заклучи тој – дека нема секогаш да биде можно да се потисне нашата гледна точка, особено онаму каде што можеме интелигентно да го изразиме“.

Првиот панел, модериран од Maicol Pizzicotti Busilacchi, меѓународен секретар на младинското движење на Fratelli d’Italia, се фокусираше на слободата на печатот на европско и меѓународно ниво. Во панелот беа вклучени генералниот секретар на партијата Антонио Џордано (FdI), Људмила Белченкова, молдавскиот претседател на Stop Media Ban, Хорхе Мартин Фријас од шпанската фондација „Дисенсо“ и италијанскиот новинар Антонио Раписарда.

„Сметам дека е многу важно да разговараме за сè што ја загадува информацијата и го поткопува нејзиниот квалитет. Се фокусиравме на новите прашања поврзани со слободата на печатот и слободата на изразување“, коментира генералниот секретар Антонио Џордано. Белценкова, која ја предводи „Стоп за забрана за медиуми“, се обрати пред присутните говорејќи за предизвиците со кои се соочуваат независните новинари во Молдавија, осврнувајќи се на медиумската репресија и анализирајќи ги ситуациите низ Европа.

 

Следниот панел, модериран од новинарката Ен Елизабет Муте од „Телеграф“ во Франција, дебатираше за влијанието на странските актери врз слободата на печатот и претстојните европски избори, клучни за силите како САД, Русија и Кина. Панелистите ги вклучија европратениците Карло Фиданца (FdI) и Херман Терч (Вокс), адвокат за човекови права и член на „Стоп за забрана на медиумите“ Наталија Бајрам и Гери Каванаг, директор на Институтот Едмунд Бурк.

Карло Фиданца ги истакна главните аспекти на Законот за дигитални услуги, алатка која може да обезбеди поголема заштита на слободата на изразување на социјалните медиуми, спречувајќи ја цензурата од нивните сопственици. Фиданца го потенцираше надворешното мешање во изборните кампањи и внатрешното мешање на невладините организации. Иако регулативата може да се одложи за по изборите, тој потврди дека е неопходно да се заштитат изборните кампањи. Тој се осврна и на вештачката интелигенција, моќна алатка, но која може да доведе до производство на „длабоки фалсификати“ и револуција на пазарот на труд.

Покрај динамиката што е веќе објаснета, има и елементи како што е економската криза – што затоа ги поттикнува медиумите да преживеат врз основа на бројот на кликови, а не на квалитетот на дадените информации – покрај сложената социјална динамика што предизвикува информацискиот систем да оди во криза.

Зголемувањето на заканите и насилството кон новинарите, концентрацијата на медиумскиот пазар што го ограничува плурализмот и прогресивната политичка контрола врз уредничките одбори, со што се поткопува саморегулацијата, покажуваат загрижувачка слика за европскиот печат, поставувајќи уште еден предизвик што „ЕЦР сака да го победи.

Откако лично учествував на овој настан, можам само да констатирам дека проблемите со информирањето се однесуваат на целото население и гледам јасна дистинкција: од една страна левицата е посветена на уривање на мислењето на другите, не напаѓајќи го дури ни она што е кажано туку кого тој го кажува тоа; од друга страна, конзервативната десница која верува во дискусија, дебата и слобода да се изразат своите мисли и да се прифаќаат туѓите мисли без предрасуди, ставајќи ја реалноста на фактите пред нивната лична визија. Слободна Европа се гради со обединување на совеста на слободните Европејци свесни за она што се случува, така што слободата на печатот мора да биде клучна точка од која треба да започне изградбата на нова Европа.