fbpx

Партијата ECR се упатува кон Сцила за да ги отклучи енергиите на Јужна Италија и Европа

Култура - август 24, 2023

Европската партија на конзервативците и реформистите се враќа во Италија со настан фокусиран целосно на Југот, бидејќи „кога Југот расте, Италија расте, Европа расте“.

Откако ќе се осврнат на многу релевантни теми во претходните изданија на „Викендот за култура на забавите на ЕЦР“, конзервативците од цела Европа ќе се соберат во Скила, Калабрија (Италија), за да истражуваат во темата на јужниот развој, истражувајќи ги можностите што ги нуди и предизвиците што треба да се решат за да се ослободи неговиот целосен потенцијал.

Овој состанок се надоврзува на претходните состаноци, на кои се разговараше за конзервативната агенда во Сплит (Хрватска), решенијата за заеднички европски проект во Софија (Бугарија), земјоделството и водните ресурси во Ерусалим (Израел) и клучната улога на туризмот во европската економија во Ischia (Италија).

Генералниот секретар на партијата ECR и пратеник во италијанскиот парламент, Антонио Џордано, започнува со преглед на некои од темите за кои ќе се разговара: „Конечно е времето во кое Италија и Европа инвестираат на југ, во неговата инфраструктура, и услуги. Места како она каде што ќе се соберат конзервативците од цела Европа го прикажуваат големото наследство и потенцијал што Југот инхерентно го претставува и како може значително да придонесе за европскиот раст. Оваа иницијатива има за цел да разговара за Југот, Медитеранот, предизвиците и вредностите што ја анимираат политичката агенда на европските конзервативци и реформисти“.

На сцената ќе излезат истакнати и авторитетни гости, поделени во четири панели за дискусија. Првиот ќе се фокусира на европската транспортна политика, стратешката инфраструктура и мостот над Месинскиот теснец за поврзување на Сицилија со континентална Италија. Вториот панел ќе опфати теми поврзани со земјоделството, зелената економија и подобрувањето на териториите. Третиот панел ќе се фокусира на иновациите, особено биотехнологијата за развој на доблесни модели во областа на медицината и здравствената заштита. И на крај, четвртиот панел ќе разговара за медитеранската политика, фокусирајќи се на пристаништето Џоја Тауро, економски центар во срцето на Европа. Заклучокот на настанот ќе биде посветен на централната тема што му го дава насловот на настанот: „Ако југот расте, Италија расте, а Европа расте“.

Меѓу гостите кои ќе учествуваат на настанот се очекува да бидат: Галеацо Бигнами, заменик министер за инфраструктура и транспорт; Андреа Делмастро, потсекретар за правда; Џовани Донзели, пратеник и Национален организатор на Браќата на Италија; Ванда Феро, потсекретар за внатрешни работи; Карло Фиданца, пратеник во Европскиот парламент и шеф на делегацијата за СДИ; Патрицио Џакомо Ла Пјетра, потсекретар за земјоделство; Роберта Мецола, претседател на Европскиот парламент; новинарот Антонино Монтелеоне; Нело Мусумеци, министер за цивилна заштита и поморски политики; Никола Прокачини, пратеник во Европскиот парламент и копретседател на групата ECR; и Џоси Романо, претседател на ЗЕС Калабрија и Кампанија.

Овие културни викенди организирани од партијата ECR ќе им овозможат на учесниците да се нурнат во политичките дебати и историјата и културата на најважните европски градови. Конкретно, во Scilla, учесниците ќе имаат можност да го посетат Националниот музеј на Magna Grecia и да ги видат познатите бронзи на Riace. Во недела, учесниците ќе уживаат во обиколка со брод во близина на Коста Виола, каде што ќе одржат состанок со засегнатите страни во Поморската политика.