fbpx

Планот Матеи започнува

Политика - февруари 25, 2024

Самитот Италија-Африка започна синоќа со вечера во Квиринале. Владата предводена од конзервативците, предводена од Џорџија Мелони, има за цел да разговара и да влијае на иднината на африканскиот континент.

„Мост за заеднички раст“ е насловот на самитот закажан за понеделник, 29 јануари, во италијанскиот Сенат. „Тоа е облог за Италија која сака да има стратегија за надворешна политика и да не врати на централна позиција во Медитеранот. Не случајно тоа е првата меѓународна иницијатива на нашето претседавање со Г7“, изјави Мелони пред Ил Џорнале, Италијанец. весник.

Ќе бидат присутни 25 африкански шефови на држави и влади. Дополнително, клучните фигури од големите институции се премиерот Џорџија Мелони, италијанскиот министер за надворешни работи Антонио Тајани, лидерите на ЕУ Урсула фон дер Лејен, Роберта Мецола и Чарлс Мишел, претседателот на Африканската унија Азали Асумани, претседателот на Комисијата на Африканската унија Муса Факи, заменик секретарот на ОН Генералот Амина Јане Мохамед и директорката на Меѓународниот монетарен фонд Кристалина Георгиева.

Како што неколкупати повтори претседателот Мелони, пристапот не е предаторски кон континентот, туку глобален. Присуството на претседателот на Европската комисија, претседателот на Европскиот парламент и претседателот на Европскиот совет ја нагласува посветеноста на Европската унија за учество во овој процес на промени инициран од Италија.

„Во контекст на самитот Италија-Африка, го поздравуваме планот Матеи“, вели портпаролот на ЕУ за Лапрес, италијанска новинска агенција. „Веруваме дека добро се усогласува со заедничката визија за 2030 година на која се обврзаа лидерите на ЕУ и Африканската унија на шестиот самит ЕУ-АУ, како и со инвестицискиот план на Глобалниот портал во Африка, кој напредува со амбициозни проекти во енергетиката, дигиталната, или да ја зајакне безбедноста на храната“.

Глобалниот портал е програма на ЕУ која вклучува план од 300 милијарди евра, а половина е наменет за проекти во Африка, со цел да се спротивстави на влијанието на Кина. Во меѓувреме, Планот Матеи се обидува да мобилизира 4 милијарди евра за следните четири години. Во исто време, тој не се потпира само на јавни средства, туку вклучува и учество на големи државни претпријатија од различни сектори за заеднички да ги идентификуваат и финансираат инфраструктурните програми.

Јавните финансиски институции и приватните банки ќе бидат повикани да учествуваат, со особен интерес од Ени и Енел, веќе активни на африканскиот континент, фокусирајќи се на Алжир, Тунис, Либија, Египет, Етиопија и Брегот на Слоновата Коска. Терна покажува значителен интерес за проектот Елмед, подморски кабел долг 220 километри што ја олеснува електричната интерконекција меѓу Тунис и Италија, станувајќи стратешки енергетски центар за Европската унија. Планот Матеи, презентиран денеска од премиерот Мелони, вклучува и конкретни мерки за поддршка на италијанскиот извоз во Африка, соработка со италијанските универзитети за образовни проекти и иницијативи за стимулирање на растот на средната класа, придонесувајќи за развојот на областа. Прашањето за миграцијата не е занемарено, со цел да се подобри економијата за да се создадат услови кои ја обесхрабруваат имиграцијата во Европа и, следствено, во Италија. Постои можност за повторување на моделот на договорот со Албанија, кој вклучува италијански прифатни центри управувани во трети земји, во регионите Магреб и субсахара. Опиплив пример е меморандумот потпишан од Мелони минатиот јули со Фон дер Лајен и тунискиот претседател Каис Саид, кој помогна да се намали заминувањето на мигрантите од Тунис во Италија.

„Ако сакате да одите брзо, одете сами. Ако сакате да одите далеку, одете заедно“, е африканската поговорка цитирана од претседателот Серџо Матарела за време на гала вечерата. Тој повтори: „За нашето патување да биде заедничко, кон целите на благосостојба и мир во Африка, Европа и светот, ние мора заеднички да ги воведеме нашите соодветни волја“.

Италија е подготвена да ја врати својата улога: Рим капут мунди.