fbpx

Повеќе луѓе нè направија подобри

Култура - јуни 12, 2024

Во 1968 година, професорот од Универзитетот Стенфорд, Пол Р. Ерлих, ја објавил „Бомбата за население“., кој започна со едно недвосмислено тврдење: „Битката да се нахрани целото човештво е завршена. Во 1970-тите, стотици милиони луѓе ќе умрат од глад и покрај сите несреќни програми што се започнати сега. Во овој доцен датум, ништо не може да спречи значително зголемување на стапката на смртност во светот“. Книгата на Ерлих стана бестселер, добивајќи големо медиумско внимание. Но, имаше глас кој не се согласува. Професорот од Универзитетот во Илиноис , Џулијан Л. Ерлих и неговите соработници возвратија во декември 1980 година дека Science не требало да ја објави статијата на Сајмон: Тоа не беше научно дело. Контроверзноста беше навистина околу тоа дали ресурсите на земјата се намалуваат како резултат на растот на населението, па затоа стануваат поскапи. Сајмон му понуди на Ерлих облог: Ерлих можеше да избере која било суровина што сака и датум повеќе од една година. Симон би се обложил дека нивната цена ќе се намали. Ерлих избра бакар, хром, никел, калај и волфрам и период од десет години. Помеѓу 1980 и 1990 година, светската популација порасна за повеќе од 800 милиони. Ова беше најголем пораст во една деценија досега. Но, до септември 1990 година, цената (прилагодена според инфлацијата) на секој од петте метали падна. Ерлих мораше да му испрати чек на Симон. Сепак, тој секогаш одбиваше да се вклучи во дискусија со него, надмено забелешка : „Кога лансирате вселенски шатл, не ги исфрлате рамните земји за да бидете коментатори. Тие се надвор од границите на она што треба да биде дискурс во медиумите. Во областа на екологијата, Симон е апсолутен еквивалент на рамните земји.

Не само уста што треба да се храни

Ерлих беше далеку од целта. Во 1968 година на планетата живееле околу 3,5 милијарди луѓе. До 2015 година тие не беа помалку од 7,3 милијарди. (Денес тие се околу 8,1 милијарди, при што стапката на раст опаѓа.) Сепак, сиромаштијата е значително намалена. Во 1820 година, 965 милиони од светската популација од 1,1 милијарда живееле во екстремна сиромаштија (дефинирана како приход еквивалентен на 1,90 долари на ден). До 2015 година, 734 милиони од 7,3 милијарди луѓе на земјата живееле во екстремна сиромаштија, најмногу во Африка. Екстремната сиромаштија практично исчезна на Запад. Во една извонредна неодамнешна книга, Superabundance, д-р Маријан Тупи од Институтот Като и професорката Гејл Л. Пули од Универзитетот Бригам Јанг, Хаваи, ја раскажуваат приказната за растот на населението, иновациите и човечкото процут на „Бескрајно бујна планета“. Двете главни тези на книгата се: 1) дека не треба премногу да се грижиме за растот на населението бидејќи во просек секое дополнително лице создава повеќе богатство отколку што троши; 2) дека материјалниот напредок е многу поголем отколку што се гледа во повеќето статистики, бидејќи треба да се мери не во парични цени, туку во временски цени, под што се подразбира времето потребно за работа за разни добра.

Поранешната теза веќе ја предложи Адам Смит кога забележа дека поделбата на трудот е ограничена од обемот на пазарот. Со други нешта еднакви, во популација од 10 милиони ќе има поголема конкуренција и понапредна поделба на трудот отколку во население од само 100.000. Во 1972 година, американскиот економист Дејвид Д. Фридман го анализираше тврдењето дека дополнителното човечко суштество е повеќе товар отколку благослов и заклучи дека тоа во никој случај не е сигурно. Имаше позитивни и негативни ефекти од растот на населението. Британскиот економист Лорд Питер Бауер му посвети научен труд на митот дека растот на населението е проблем. Мојот интелектуален ментор, угледниот австриски економист Фридрих А. фон Хајек, напиша во Фаталната вообразеност (1988, стр. 133): „Ние станавме цивилизирани со зголемувањето на нашиот број, исто како што цивилизацијата го овозможи тоа зголемување: можеме да бидеме малку и дивјаци, или многу и цивилизирани“. Но, можеби најсилното побивање на тезата за пренаселеност беше изнесено од Сајмон, засилено сега од Тупи и Пули. Секое ново човечко суштество не е само дополнителна уста што треба да се храни, туку тој или таа има и мозок способен да стекнува и пренесува знаење и пар раце со кои ќе ги употреби своите вештини и способности. Секое ново човечко суштество не само што консумира, туку и произведува, дури и создава. Тој или таа треба да се смета за дополнителен ресурс, „крајниот ресурс“ како што рече Сајмон.

Интелектуалната заблуда од која зависи тезата за пренаселеност е дека ресурсите на едно општество се како пита со фиксна големина каде што поголемиот дел на еден човек имплицира помал дел на друг човек. Таму дојденец би земал од мештаните, новороденче од постоечкото население. Можеби ова беше случај во некои заостанати општества од минатото, но модерната економија не е игра со нулта сума. Тој е динамичен, а не статичен. Повеќе создава отколку што уништува. „Експлозијата на населението“ на модерното време не беше затоа што луѓето одеднаш почнаа да се размножуваат како зајаци, туку едноставно престанаа да умираат како муви. Така, тоа беше добредојдена последица на економскиот напредок. Но, Тупи и Пули покажуваат, како Сајмон, дека тоа било и причина за економски напредок, бидејќи значело додавање ресурси.

Цената на времето е покажна од цената на парите

Ние обично ја мериме вредноста на доброто според неговата парична цена. Парче леб чини 1 долар и тоа е тоа. Со текот на времето, цената обично се прилагодува за инфлација (или дефлација). Но, она што навистина кажува е што е потребно за луѓето да заработат пари за да го купат ова парче леб. Ако заработувате 10 долари на час, тоа ќе ве чини 6 минути. Ако цената се зголеми на 1,10 долари додека вашиот приход од час се зголеми на 12 долари, тогаш ова парче леб ќе ве чини 5 минути и 24 секунди работа. Стана поевтино во однос на временската цена. Тупи и Пули ја дефинираат временската цена како „долготрајноста на времето во кое човекот треба да работи за да заработи доволно пари за да купи нешто. Тоа е паричната цена поделена со приходот на час“. На пример, купувањето на половина килограм шеќер барало речиси три часа фабричка работа во 1850 година; во 2021 година му беа потребни само 35 секунди. Потоа, авторите го дефинираат изобилството на ресурсот како што се случува „кога номиналниот часовен приход се зголемува побрзо од номиналната цена на ресурсот“. Еден од најинтересните (или просветлувачки, можеби би требало да кажам) факти во книгата е за светлината. Во 1800 година, еден час светлина чинел 5,37 часа работа. Денес чини помалку од 0,16 секунди. Ова е зголемување од 12.082.400 отсто во изобилството. Темниот век навистина бил мрачен.

Поучно е да се погледне развојот од 1960 година кога светската популација порасна од три на осум милијарди. Во меѓувреме, ресурсите станаа многу поевтини. Глобалната временска цена на гумата, чајот, тутунот, палминото масло, кафето и памукот падна за 90% или повеќе. Во просек, временската цена на стоките е намалена за 83 отсто. Ова значи дека еден типичен работник може да ја удвои својата потрошувачка на стоки на секои 22 години. Ова е навистина зачудувачки. Во оваа книга има и многу други интригантни факти. На пример, земјоделската ефикасност е толку многу подобрена што само 2 отсто од населението на САД се земјоделци. Ако остатокот од земјоделците во светот станат толку ефикасни, 146 милиони хектари обработливо земјиште би можеле да се вратат во природата. Навистина, економскиот раст обично не се однесува на нешто повеќе. Ако ништо друго, станува збор за нешто помалку бидејќи ефикасноста значи дека се пронајдени поевтини начини за производство на нешта. Тој ослободува ресурси кои потоа можат подобро да се искористат, вклучувајќи почиста животна средина, намалување на сиромаштијата, елиминирање на смртоносните болести, зголемена долговечност и поголема безбедност не само на работниците, туку и на патниците. Во книгата го забележав впечатливиот факт дека меѓу 1968 и 1977 година имало еден смртен случај на 350.000 качувања на авиони, додека меѓу 2008 и 2017 година имало една смрт на 7,9 милиони качувања.

Економскиот раст бара економска слобода

Што е со пренаселените и очајно сиромашни места кои сите сме ги гледале на телевизија или сме ги читале во книгите? Одговорот е дека економскиот напредок бара одредени институции и традиции од кои владеењето на правото и економската слобода можеби се најважни, како што убедливо тврдат Тупи и Пули. Ако повеќе луѓе сакаат да произведат повеќе идеи, што ќе доведе до пронајдоци, тие мора да бидат слободни да размислуваат, зборуваат, да се дружат, да не се согласуваат и најважно, да ги тестираат своите пронајдоци на пазарот каде што корисното е одвоено од бескорисното. Авторите ја споменуваат славата на Стив Џобс од Apple. Тој беше посвоен при раѓање од американска двојка, но неговиот татко беше сириски муслиман. Што ќе се случеше ако Стив Џобс беше роден и израснат во Сирија? Веројатно тој би бил убиен во граѓанската војна која долго беснее таму, но исто така е фер да се каже дека дури и како преживеан во Сирија тој би имал мала можност да ги искористи своите посебни вештини – толку посебни што Apple мораше да го донесе се вратил откако ја напуштил компанијата. Друг убедлив пример што авторите го споменуваат е оној на кралицата Ана од Велика Британија и Ирска. Имала седумнаесет бремености, но починала без да преживее проблем. Дури и монарсите од минатото не можеа да се потпрат на напредната медицинска нега што сега ја земаме здраво за готово.

Навистина е ужасно да се прочита за неодамнешниот кинески обид да го ограничи растот на населението. Во 1980 година, Кинеската комунистичка партија одржа конференција за да разговара за проблемот со населението. Еден учесник, воздушниот инженер Сонг Џијан, штотуку прочита две влијателни книги, Границите на растот и План за опстанок . И двајцата несигурно предупредија против претстојната катастрофа со пренаселеност. Сонг ги убедил своите колеги комунисти дека населението на Кина мора драстично да се намали. Истата година официјално беше усвоена политиката за едно дете. Тоа беше строго спроведено. Возрасните беа стерилизирани, бременостите беа прекинати, семејствата со еден родител беа забранети. На жените им беа вградени уреди што ја оневозможуваа бременоста, а на децата зачнати нелегално им беше одбиена регистрацијата, што значеше дека тие самите не можат да учат, да се мажат или да имаат деца. Некои илегални деца беа ставени на меѓународно посвојување. Многу новородени деца беа изложени, главно девојчиња. Политиката на едно дете предизвика нераскажани страдања. Но, кога конечно беше опуштено во 2015 година, професорот Ерлих се налути. Тој напиша на Твитер (со големи букви): „ЛУДИЛОТО ГОБРЕН – БАНДАТА ЗА РАСТЕЊЕ ЗАСЕКОГАШ“.

Образованието и просветителството

Во навремената и корисна работа на Тупи и Пули има многу малку што може да се заземе. Меѓутоа, јас самиот не би користел „екологија“ за денешното агресивно и нетолерантно верување, бидејќи сите ние сме екологисти во смисла дека сакаме чиста и здрава животна средина. Јас би користел друг термин што го предложи професорот Рогнвалдур Ханесон, „екофундаментализам“. Сепак, забележав еден точен, но малку погрешен факт за мојата земја, Исланд. Авторите цитираат бројки за напредокот во јавното образование. До 1820 година, 85 отсто од данските деца се запишале во основно училиште, а 81 отсто од шведските деца. Тоа тогаш беше највисоката стапка во светот. За Норвешка тоа беше 49 отсто, за САД 41, за Обединетото Кралство 13 и за Исланд 12. Но, во тоа време во големите, слабо населени Исланд, децата обично не ги учеле во формалните училишта, туку од нивниот парохиски свештеник на неговата фарма. Навистина, на крајот на осумнаесеттиот Исланд имаше веројатно највисока стапка на писменост од сите нордиски земји. Една од причините зошто нордиските земји се релативно успешни денес е несомнено тоа што тие со векови акумулирале многу културен капитал, вклучително и речиси целосна писменост на почетокот. Згора на тоа, би сугерирал дека главното објаснување за големите историски достигнувања на Евреите е акумулација на културен капитал низ вековите и навистина милениумите, како што навистина признаваат авторите. Како што Дизраели возврати во Долниот дом во 1835 година, кога Даниел О’Конел, ирскиот римокатолички водач, го омаловажи неговото еврејско потекло, „Да, јас сум Евреин, и додека предците на вистинскиот чесен господин беа брутални дивјаци во непознат остров, моите беа свештеници во храмот на Соломон.’

Би изразил само сомнежи (но не и целосно отфрлање на) две идеи претставени во оваа книга. Еден од нив е дека вистинскиот материјален напредок некако бил предизвикан од европското просветителство. Вистина е дека значителниот економски раст започна дури кон крајот на XVIII век, со невиден напредок во науката, технологијата и индустријата, како и проширувањето на меѓународната трговија. Но, акумулацијата на човечки, социјален и културен капитал кој беше неопходен услов за материјален напредок започна многу порано. Веројатно, на Запад може да се проследи до шумите на Германија, како што предложи Монтескје, каде народните собранија го дефинираа и развија законот кој, пак, требаше да донесе мирно и меѓусебно прилагодување на поединците. Полека, слободите станаа слобода. Во том I од Законот, законодавството и слободатаХајек коментира: „Единствената земја која успеа да ја зачува традицијата на средниот век и врз средновековните „слободи“ ја изгради модерната концепција на слободата според законот беше Англија. Иако кралскиот апсолутизам некое време стана посилен во нордиските земји отколку во Англија, тие во голема мера ја задржаа својата правна традиција од средниот век. Исландскиот правен научник Сигурдур Линдал забележува: „Кралството се тврдеше, но беше, на еден или друг начин, принуден да ја признае и да направи компромис со постарата германска шема“. Така, Британските острови и нордиските земји на крајот обезбедија поплодна почва за семето на економскиот напредок од многу други места, и до денес овие земји се послободни од повеќето.

Сомнежи за моралниот напредок

Другата идеја за која би изразил одреден сомнеж е дека има вистински морален напредок во последните неколку векови, не само материјален напредок. Авторите со право укажуваат (стр. 318) „скоро исчезнување на некогаш вообичаените практики како што се канибализам, егзекуции за вештерство или ерес, двобој, мамка со мечки, борби со петли (и други борбени спортови со животни), законски санкционирани тепање сопруга и изложување на несакани доенчиња“. Затоа, тие го отфрлаат песимизмот на професорот Џон Греј (мојот претпоставен во Оксфорд во 1980-тите) дека е мит „дека напредокот постигнат во науката и технологијата може да се случи во етиката, политиката или поедноставно, цивилизацијата“. Но, дали нивните примери стојат? Луѓето сè уште се егзекутираат за „ерес“ во многу земји, не само во довчерашните комунистички земји, туку и во некои муслимански земји денес. Веројатно, исто така, луѓето не застанаа да палат вештерки затоа што станаа подобри личности, туку затоа што модерната наука утврди дека не постои причинско-последична врска помеѓу вештерството и општествените зла како што се лошите жетви, гладот ​​или епидемијата. Вештерките вообичаено (или барем понекогаш) се палеле во самоодбрана, не нужно од злоба. Не треба да се заборави ниту дека холокаустот се случи пред само осумдесет години. Борбите со бикови се уште се легални во некои земји. Добро е и прашањето која е разликата помеѓу изложување на новороденче и негово абортирање во последните фази од бременоста кога тоа стана вистинска, иако многу мала, личност. Не успевам да забележам некоја голема морална разлика помеѓу двете дејства. Сепак, некои феминистки се залагаат за абортус речиси до моментот на раѓање (и очигледно 10 проценти од абортусите се случуваат по 12 недели).

Авторите го гледаат исчезнувањето на ропството како еден знак за морален напредок. Но, во Советскиот Сојуз, ропството беше повторно воведено веќе во 1920-тите во затворските логори каде што потенцијалните противници на режимот беа чувани и понекогаш работеа до смрт. Така, милиони луѓе биле робови. Северна Кореја практикува да издава работници на Русија кои за сите практични цели се третираат како робови. Извесно време Куба практикуваше да им издава на бразилски лекари чии плати главно одеа во кубанската држава. Дури и на Запад има трговија со луѓе, бидејќи полицијата никогаш не се заморува да не предупредува. Кога терористите на Хамас го нападнаа Израел на 7 октомври 2023 година, беа видени дивјаци како напаѓаат цивилизирана земја, силуваат жени, убиваат деца, ограбуваат и ограбуваат, исто како што правеа ордите на Џингис Кан во тринаесеттиот век, единствената разлика е во тоа што тие имаа пристап. на модерната машинерија за да можат дрско да ги снимаат нивните злосторства и да ги прикачат на интернет. Не мора да негирам дека има одреден морален напредок во светот, но се чини дека тој е ограничен на западните земји, во Европа, Северна Америка и Океанија. Размислете за нордиските земји. Тие војуваа еден против друг со векови, а дури во 1814 година Шведска ја испрати својата војска во Норвешка за да го потисне норвешкото движење за независност. Меѓутоа, сега војната меѓу нордиските земји би била речиси незамислива. Но, варварите сè уште се наоколу, а на некои места тие се дури и пред портата.