fbpx

Преговорите со ЕУ за имиграцијата продолжуваат и покрај провокациите на невладините организации

Политика - октомври 2, 2023

Прашањето за мигрантите повеќе не може да се одложува. Европа изгледа конечно решена да најде вистински договор. Состанокот на Советот „Правда и внатрешни работи“ на Европската Унија се одржа на 28 септември, на кој присуствуваа министрите за внатрешни работи на земјите-членки. Требаше да се најде решение со „Пактот за имиграција и азил“, но предлогот на Германија не убеди повеќе нации. На пример, и Полска и Унгарија беа силно против. Првиот затоа што смета дека Пактот е несоодветен, вториот затоа што тврди дека регулативата ќе има ефект на отворање на вратите за нерегуларните мигранти. Само во првиот дел од Советот учествуваше и италијанскиот министер за внатрешни работи, Матео Пјантедоси, кој дури и не даде официјални изјави. Тој претпочиташе да оди во Палермо за да се сретне со министрите за внатрешни работи на Либија и Тунис. Две билатерални важни за продолжување на работата со цел да се блокираат поаѓањата од Северна Африка. Згора на тоа, затоа што Италија побара време за да може да ги направи сите потребни анализи за германските барања. Посебно во однос на делот од Пактот за заштита на мигрантите и јазолот на НВО.

Предлогот предвидува дека во одредени случаи кои ги признава Европската комисија, се активира форма на задолжителна солидарност со прераспределба на нерегуларните мигранти, или алтернативно, финансиски придонеси во земјите кои се најмногу изложени на миграциски текови. Главниот проблем на кој се игра вистинската игра, сепак, се однесуваат на невладините организации.

Италија чека одговори од Германија, од германскиот канцелар Олаф Шолц на кого Џорџија Мелони, претседател на италијанскиот совет и претседател на европските конзервативци му напиша писмо во кое бара појаснување за средствата што германската влада ги доделила за невладините организации ангажирани на приемот. на илегални мигранти на италијанска територија. Спорот произлегува од парите што Берлин им ги дал на невладините организации. Конкретно: 780 илјади евра испратени до Sos Humanity (невладина организација која вее под германско знаме која работи во Медитеранот) и 420 илјади евра до Заедницата Сант’Егидио која не спроведува спасување на море, туку помош на копно. Ова доведе до неколку несогласувања.

За да се разбере колку е важно прашањето за имиграцијата, битка која отсекогаш ја воделе конзервативците, интервенираа и ОН: „Ситуацијата во Лампедуза е причина за сериозна загриженост. УНХЦР е присутен и ги цени напорите на властите за брзо деконструирање Островот, но Италија не може да биде оставена сама да одговори на потребите на пристигнувањата“, ова се зборовите што за време на состанокот на Советот за безбедност ги кажа Рувен Меникдивела, шеф на канцеларијата на Ни за агенцијата за бегалци на ОН. Вистинска криза каде заеднички став на сите европски конзервативци е правото да не се напушта сопствената нација.

Како што беше кажано претходно, претседателот Мелони ја притисна германската канцеларка по ова прашање. Истото го направи и министерот за надворешни работи Антонио Тајани со неговата германска колешка Аналена Баербок. Она што го предлага Италија изгледа толку едноставно колку што е логично: ако една невладина организација ги однесе мигрантите во морето, таа мора да слета во нацијата чие знаме вее. Како што објаснува Мелони: „Не можете да покажете солидарност со границите на другите“. За да се постигне оваа цел, претседателот Мелони, за време на Мед9 во Малта, имаше трилатерална средба со францускиот претседател Емануел Макрон и претседателката на Комисијата на ЕУ Урсула фон дер Лајен. Самиот Макрон рече дека е потребен единствен европски одговор. Кипар, Хрватска, Франција, Грција, Малта, Португалија, Шпанија и Словенија, земји кои се најмногу погодени од овој проблем, се исто така на иста позиција како Италија.