fbpx

Различни тактики против екстремниот исламизам во Франција и Шведска

Култура - март 11, 2024

Повеќето земји во Европа се борат со исламистичкиот екстремизам. Франција е тешко погодена од терористички акти и во Шведска симпатизерите на Хамас отворено демонстрираат на улиците. Кога станува збор за интервенција против растечката закана, Франција го предводи патот со јасни пораки кои се проследени со акција. Во Шведска, Шведските демократи (ЕЦР) се сами што сакаат да го сторат истото.

На демонстрациите за Палестинците во Гетеборг, вториот по големина град во Шведска, учествуваа луѓе во целосна униформа на Хамас. На лентата за глава пишуваше „Нукба“, што е името на елитните сили во Изад-дин ал-Касам, воениот огранок на Хамас. Нухба го предводеше нападот на 7 октомври кога жените беа подложени на тортура-силување пред да бидат убиени. По злосторството, колони се возеа низ шведските градови. Тие свиркаа и вееја палестински знамиња за да ја прослават победата на Хамас.

Никој во Шведска не е уапсен или испрашуван за нивната јавна поддршка за насилен екстремизам и масовни убиства.

Мнозинството Швеѓани поддржуваат затворање на екстремни џамии

Нападот го поттикна лидерот на партијата на шведските демократи, Џими Акесон, да поднесе предлог на конгресот на партијата минатата есен за забрана на џамии кои шират екстремистички пораки.

Ова наиде на остри критики во шведските медиуми и од повеќето други партии во Риксдагот. Се сметаше за антирелигиозна слобода и ксенофобично. Но, шведскиот народ стои зад Акесон. Анкетата на јавното мислење објавена од новинскиот канал Рикс покажува дека околу 60 отсто од шведскиот народ сметаат дека е правилно да се забранат и затвораат џамиите кои шират екстремистички пораки. Само гласачите се поистоветуваат со Партијата на зелените и поранешната Комунистичка партија каде што имаше мала предност за незабранување на џамии кои шират екстремизам.

Инаку, во сите возрасни групи имаше јасно мнозинство за забрана и само 20-30 отсто против. Само најмладата возрасна група 18-29 години отстапила и таму тежела порамномерно.

Избркајте ги оние што дејствуваат против шведските интереси

Во март, Џими Акесон ја продолжи својата јасна политика во борбата против исламистичкиот екстремизам со предлог владата повторно да добие овластување да ги депортира луѓето со странско државјанство кои дејствуваат против интересите на кралството.

Шведските влади ја имаа оваа опција до 1970-тите, кога политичарите сакаа да избегнат контроверзни одлуки и го префрлија процесот на депортација на специјалните миграциски судови.

– Личност која има двојно државјанство и очигледно има лојалност кон странска сила, тогаш може да биде интересно да се види дали депортацијата може да биде релевантна, вели Акесон.

За полицајците општо е познато дека криминалците од бандите не се плашат да завршат во шведските затвори кои одржуваат многу висок животен стандард, тие, напротив, се плашат да не бидат депортирани во старата татковина.

Шведските демократи се сами – засега

И покрај интензивната дебата во која резултираше изјавата на Акесон, ниту една друга партија не ги поддржа неговите предлози. Ниту централно-десничарската влада (ЕПП/РЕ), која зависи од шведските демократи (ЕЦР) да добијат мнозинство во парламентот, не е подготвена да преземе какви било построги мерки особено против исламистичкиот екстремизам. Ова и покрај фактот што шведската безбедносна полиција го подигна нивото на закана од тероризам од минатата година.

Франција го прави тоа поинаку

Во Франција, тие дојдоа многу подалеку. Земјата е погодена од неколку крвави терористички акти. Неодамна, имамот Махџуби беше протеран откако постојано проповедаше нетолерантно и насилно толкување на исламот. Француските власти забележуваат дека ваквите проповеди поттикнуваат дискриминација на жените, омраза кон Евреите и џихадистичка радикализација.

И владата на Франција, и покрај тоа што е либерална (РЕ), е подготвена да оди уште подалеку. Министерот за внатрешни работи Жералд Дарманин се изјасни за воведување посебен статус за имамите, што значи дека тие ќе бидат принудени да поминат специјална обука за да дејствуваат како верски водачи во Франција.

Разликата во политичката подготвеност да се интервенира против верскиот екстремизам е значи голема меѓу Шведска и Франција. Она што е јасна и присутна владина политика во последната земја, тоа се само шведските демократи кои се залагаат за тоа во Шведска. Сите други партии се против опипливи и конкретни напори за заштита на населението во земјата, и покрај тоа што симпатизерите на терористите сега се повидливи на улиците.

Прашањето е дали е потребно терористички акт од иста големина каков што претрпе Франција, за шведските политичари да ја сфатат опасноста од кревање раменици пред екстремизмот?