fbpx

Слободните пазари по поликризата

Култура - мај 7, 2024

Европски дневник: Скопје, април 2024 година

 

Скопје е главен град на новата држава Северна Македонија, основана по распадот на Југославија во 1991 година и населена претежно со јужни Словени, но со албанско малцинство. Србите и Бугарите долго време се тепаат за земјата, обидувајќи се да и го наметнат својот јазик и култура. Северна Македонија стана триесетта членка на Организацијата на Северноатлантскиот договор, НАТО, е 2020 година и аплицира за членство во Европската унија. Мојот прв пат во Скопје беше на 25 април 2024 година кога бев поканет да одржам предавање на тема „Слободните пазари по поликризата“ на Универзитетот Свети Кирил и Методиј, именувано по двајца браќа од деветтиот век кои беа мисионери и ги создадоа најстарите позната словенска азбука. „Поликриза“ е, според речникот, „време на големо несогласување, конфузија или страдање, што е предизвикано од многу различни проблеми што се случуваат во исто време, така што тие заедно имаат многу голем ефект“. Во мојот говор реков дека не сум сигурен дека сме во време на голема криза. Цитирав две неодамнешни книги за кои се надевам дека наскоро ќе разговарам во Конзервативецот . Во Superabundance , д-р Маријан Л. Тупи и професорката Гејл Л. Пули презентираат нов начин на гледање на благосостојбата. Тоа е да се измери со временски цени наместо со парични цени: колку часови трошите на работа за вреќа шеќер или сијалица? Денес, само мал дел од времето што го потрошивте на ова пред сто години. Покрај тоа, спротивно на вообичаеното верување, секој дополнителен поединец во просек создава повеќе вредност отколку што троши. Во Митот за американската нееднаквост, поранешниот сенатор (и економски професор) Фил Грам и неговите двајца коавтори истакнуваат дека бројките често цитирани во медиумите за распределбата на доходот се погрешни бидејќи се однесуваат на приход пред даноци и трансфери. Тие, исто така, покажуваат дека „американскиот сон“ за нагорна мобилност е сè уште многу жив.

Сепак, остануваат многу сериозни проблеми. Се сопнувавме од една во друга криза наместо одлучно да маршираме кон слободата за сите како Хегеловиот Светски дух (барем во верзијата на Френсис Фукујама). Во мојот разговор во Скопје разговарав за неколку такви кризи.

Финансиската криза 2007-2009 година

Првата вистинска криза по колапсот на комунизмот беше меѓународната финансиска криза во 2007-2009 година. Тоа имаше две главни причини, 1) неможноста на банките со нивните нови финансиски алатки соодветно да го ценат ризикот и 2) политиката на лесни пари што се води и во САД (со хипотеки дадени на луѓе кои очигледно не можат да ги вратат и со ниски каматни стапки) и во Европа. Голема депресија како онаа во 1930-тите беше избегната од централните банки што им обезбедуваа ликвидност на комерцијалните банки, спасувајќи ги. Но, барем еден голем проблем со тоа беше моралната опасност. Ако банкарите знаат дека ќе уживаат во профитот во добри времиња, додека можат да ги пренесат загубите на даночните обврзници во лоши времиња, тие ќе преземат неразумни ризици. Мислам дека исландското решение треба да се примени на друго место: да не се спасуваат банките, туку да се избегне банкарски бегство и паника со тоа што депозитите се приоритетни побарувања за банкарските средства. Така, банките ќе станат повнимателни. Ќе се водат како и другите приватни компании, на сопствен ризик.

Пандемијата на Ковид

Втората вистинска криза беше пандемијата на Ковид во 2019-2022 година. Не можеме да го промениме фактот дека се случи, но можеме да се обидеме да ја намалиме веројатноста дека таква катастрофа ќе се повтори. За ова, сепак, треба да ги знаеме нејзините причини, додека кинеските власти не соработуваа во нивното истражување. Зошто оваа тајност ако нема што да се крие? Се чини сè поверојатно дека пандемијата е предизвикана од истекување (случајно?) од лабораторија во Вухан. На кинеската комунистичка партија не треба да и се дозволи да ги попречува истрагите за ова клучно прашање. Исто така, постои мало сомневање дека властите во повеќето западни земји претерано реагираа за време на пандемијата, игнорирајќи ги трошоците за значително нарушување на нивните економии. Објаснувањето веројатно беше политичка видливост. Заразените со корона вирусот беа видливи, за разлика од загубите што ги направија на пример компаниите што мораа да се затворат, учениците кои не можеа да одат на училиште и луѓето кои чекаат операции во болница.

Климатска промена

Третата криза, според многумина, се климатските промени. Понудив две опсервации со здрав разум за ова сложено прашање. Првата беше дека е неверојатно да се мисли дека на крајот на дваесеттиот век природата наеднаш престанала да има какво било влијание врз климата, додека таа во не толку далечното минато била единствената причина за промени. Ако човекот сега стана значаен фактор, што во никој случај не беше невозможно, природата сепак мора да биде важен фактор. Второто набљудување беше дека е неверојатно да се мисли дека климата од крајот на дваесеттиот век е некако, и мистериозно, оптимална, така што секоја промена од неа би била на полоша. Зголемувањето на просечната температура, да речеме, за еден или два степени би имало и позитивни и негативни последици. Навистина беше сосема можно позитивните последици да ги надминат негативните.

Заштита на животната средина

Четвртата криза е штетите на животната средина, загадувањето и прекумерното искористување на ресурсите, на пример, исцрпување на некои животни фондови и уништување на шумите. Истакнав дека причината за овој проблем всушност не е индустријализацијата, туку отсуството на права на сопственост. Зошто овците во Исланд не биле во опасност од исчезнување, за разлика од слоновите во Африка ? Тоа беше затоа што овците имаа сопственици кои се грижеа за нив. Точниот одговор ако сакате да ги заштитите загрозените резерви на слонови во Африка е да ја дефинирате сопственоста на нив. Така, со еден потег на пенкалото ловокрадците би станале дивеч. За заштита на животната средина беа потребни заштитници на животната средина, чувари, стјуарди. Се присетив на исландскиот пример на рибниот фонд. Тие беа пример за „трагедијата на заедничкото“ , каде што неограничениот пристап до ограничен ресурс доведе до негова прекумерна искористеност. Исланѓаните решија да го ограничат пристапот и го ограничија само на оние што моментално берат риби. На тие луѓе им беа дадени ексклузивни риболовни права, таканаречени индивидуални преносливи квоти, ITQ, врз основа на нивната историја на улов, додека вкупниот дозволен улов беше одреден од владата во текот на секоја сезона. Квотите постепено беа префрлени во рацете на најефикасните риболовни фирми. Исландскиот ITQ систем се покажа и одржлив и профитабилен.

Војната во Украина

Петта криза е војната во Украина, која може да биде во опасност да ескалира. Истакнав дека деспотот во Кремљ најмалку двапати добил погрешни пораки од Западот. Кога тој ја нападна Грузија во 2008 година и зазеде дел од нејзината територија, ништо не се случи. Кога тој ја нападна Украина во 2014 година и зазеде дел од нејзината територија, ништо не се случи, освен воведувањето на некои симболични санкции (не вклучувајќи го природниот гас за Германија). Кога деспотите ќе почувствуваат мекост, тие стануваат агресивни. Во оваа војна, шансите се на долг рок против Украина, за жал. Таа нема да го освои сама. Но, за Европа би било неподносливо доколку биде поразена од Русите. Смирување не доаѓа предвид. ‘Смирувач е оној кој храни крокодил, надевајќи се дека ќе го изеде последен.’ Единственото изводливо решение е прекин на огнот, проследен со плебисцити во спорните региони, во Крим и Источна Украина, каде што жителите би избрале слободно во неколку гласачки зони дали да и припаѓаат на Украина или Русија, при што секоја зона оди во земјата за која гласаше мнозинството. Правото на глас ќе биде ограничено на оние што живеат во тие региони во 2014 година, пред првата руска инвазија. Покрај тоа, за да ги смири Русите, Украина не би се приклучила на Европската унија, туку на Европската економска област, со Норвешка, Исланд и Лихтенштајн.

Илегална масовна имиграција

Шестата криза беше и сè уште е илегалната масовна имиграција, и во Европа и во Северна Америка. Во мојот говор во Скопје, се потсетив на класичниот либерален принцип (кој исто така беше една од „четирите слободи“ врз кои беше основана Европската унија) дека луѓето треба да бидат слободни да бараат работа преку границите. Додадов дека тие не треба да бидат слободни, сепак, да ги прекршуваат законите и прописите. Повеќето имигранти се подготвени да работат и имаат позитивен ефект врз економиите на нивните земји домаќини. Но, има имигранти и баратели на азил кои се непожелни и не треба да бидат добредојдени: 1) Поединци кои не ги почитуваат законите на нивните земји домаќини и прибегнуваат кон криминал. Понекогаш тие доаѓаат од култури каде што чесната, напорна работа е презирана. 2) Религиозни љубители кои сакаат да наметнат свои обичаи не само на членовите на нивната група (често против нивна волја), туку и на целото општество. 3) Баратели на социјална помош, кои не сакаат да работат. Луѓето од тоа слично не треба да се пуштаат или да бидат депортирани во прва прилика. Британската шема за испраќање илегални баратели на азил во Руанда додека се обработуваат нивните случаи е сосема разумна. Покрај тоа, социјални бенефиции не треба да бидат достапни за имигрантите или барателите на азил сè додека не помине одредено време. Единствениот вистински проблем е со оние кои се веќе граѓани и кои затоа ги уживаат сите права што граѓаните ги имаат, и треба да ги имаат. Тие можат да бидат вознемирувачки без да направат ништо драматично за да ги загубат своите права. Можеби механизмот на цените би можел да се користи во такви случаи. Тие би можеле да бидат платени за да останат, да речеме, во некои земји во Северна Африка каде што е многу поевтино да се живее отколку во поголемиот дел од Европа.

Сајбер криминали

Седмата криза, или можеби поточно предизвик, е сајбер криминалот, вклучувајќи дезинформации и лажни вести. Добро е познато дека Русите организирале сајбер напади врз други земји, на пример во балтичкиот регион. Очигледно, тие финансираа и некои од еколозите кои водеа кампања против нуклеарните реактори во Германија, со што Германците станаа зависни од природниот гас од Русија. Кинески хакери со врски со Комунистичката партија извршија сајбер напади врз поединци и институции во САД, Обединетото Кралство и Нов Зеланд. Иран и Северна Кореја, исто така, даваат се од себе (поточно најлошото). Но, ориенталните деспоти не се единствените кои ја загрозуваат слободата во сајбер-просторот. Неверојатно беше да се види за време на пандемијата на Ковид дека гигантите на социјалните мрежи, Фејсбук и Твитер, ги отстранија сите референци за можното потекло на вирусот корона во лабораторија во Вухан. Тие дури и не дозволија луѓе како што е американскиот сенатор Ренд Пол, лекар, да ги критикуваат задолжителните маски. Подеднакво беше неверојатно што пред претседателските избори во 2020 година во Соединетите држави, тие исто така ги отстранија сите референци на целосно легитимната вест на New York Post за контроверзниот материјал пронајден на лаптопот на синот на демократскиот кандидат Џо Бајден. Но, што треба да се направи? Ориенталните деспоти можеби се надвор од нашиот дофат, но гигантите на социјалните мрежи не треба да се третираат како приватни компании, слободни да прават разлика меѓу своите клиенти, туку како обични превозници. Сопственикот на патот не смее да им забранува на муслиманите да пешачат или да возат по него, само затоа што се муслимани.

Полиција на мислите

Осмата криза се игра во академијата и медиумите каде што слободата на изразување е строго ограничена од разбудените ентузијасти и активистите за поништување на културата, нова полиција на Орвелова мисла. Идеално, академијата треба да биде тивко повлекување од превирањата на секојдневниот живот. Научниците и научниците треба да бидат слободни да собираат и презентираат докази, да истражуваат идеи и да ги следат аргументите до нивните логички граници. Но, општествените и хуманистичките факултети на повеќето западни универзитети беа преземени од нетолерантни левичарски фанатици. Табуата порано се сметаа за знаци на примитивна култура, но во денешно време универзитетите работат под неколку табуа. Нема да бидете назначени, ниту објавени, ако се сомневате во хипотезата, базирана на компјутерски модели, дека глобалното затоплување предизвикано од човекот е катастрофално. Не ви е дозволено (барем ако сте бел христијанин или Евреин) да откривате наоди за стапката на криминал во различни расни или религиозни групи, или за просечната интелигенција на некои групи според тестовите за интелигенција (за кои случајно сум скептичен , но тоа е друга приказна). Ако толку многу се забавувате со мислата дека колонијализмот може да донесе некои придобивки за народите во колониите, вашите предавања ќе бидат нарушени од активисти. И така натаму. Идеално, медиумите треба да ни кажуваат што се случува во светот, наместо да туркаат агенда. Но, голем дел од медиумите беа преземени и од левичарски активисти кои се откажаа од секакво преправање дека се објективни. Повторно, што треба да се направи? Наместо да се дефинансира полицијата, академијата, барем факултетите кои масовно произведуваат бескорисни дипломи, треба да се дефинансираат. Левичарските интелектуалци секако треба да бидат слободни да ги презентираат своите идеи, но не на сметка на даночните обврзници.

Европската должничка криза

Деветтата криза е должничката криза во Европа. Јавниот долг во многу земји-членки на Европската унија е очигледно неодржлив, но се решава со прекршување на јасната забрана во статутите на Европската централна банка за давање заеми на одделни земји-членки. Стратегијата очигледно е да се направи долгот податлив со негово ширење и во просторот и во времето. Со неговото ширење во вселената, мислам дека од земјите под цврсто фискално управување, како Финска и Германија, ќе се очекува да им помогнат на земјите кои трошеле над своите можности. Со тоа што ќе го рашириме навреме, мислам дека на еврото ќе му се дозволи полека да се депрецира за да се олесни идниот должнички товар на благајните на европските држави. Решението за слободниот пазар секако би било секоја земја да биде одговорна за сопствениот долг и да се осигура дека еврото ќе биде здрава валута. Ова е тешко, но не и невозможно.

Европската централизација

Десеттата криза во Европа е централизацијата, која оди под еуфемизмот „политичка интеграција“. Договорот од Рим во 1957 година се однесуваше на економската интеграција и минималната политичка интеграција неопходна за да се обезбеди конкурентен заеднички пазар. Веројатната идеја зад Договорот беше дека тој ќе создаде помирна Европа, по неколку векови од она што може да се нарече европска граѓанска војна. Овој проект во голема мера беше реализиран во раните 1990-ти и беше исклучително успешен. Но, тогаш бриселската елита усвои уште еден и многу поамбициозен проект кој во суштина требаше да ги изгради Соединетите Европски држави, против желбите на повеќето граѓани во земјите-членки кои постојано гласаа против предлозите за зголемена централизација. Двата мотори кои ја водеа европската централизација беа Европската комисија и Судот на правдата на Европската унија. И двете овие институции се самоизбрани и неодговорни. Луѓето кои бараат работа во Европската комисија обично се евромантичари, а адвокатите кои се специјализирани за европското право и последователно стануваат судии во СПЕУ веројатно ќе имаат агенда за централизација. Уште еднаш, што треба да се направи? Мислам дека на Европската комисија треба да и се одземе законодавната моќ, која треба да се пренесе на Европскиот парламент. Европската комисија треба да стане нормална државна служба. СПЕУ треба да се подели на два суда. Еден од нив треба да се занимава со обични правни прашања. Но, нов суд ќе одлучува само за прашања од надлежност меѓу Европската унија од една страна и нејзините земји-членки од друга страна. Тој би можел да се нарече Суд за супсидијарност и треба да ги тестира случаите со Принципот на супсидијарност како негов предводник: дека одлуките треба да се носат што е можно поблиску до луѓето што ги засегаат, на најнепосредно или локално ниво.