fbpx

Состанок Мелони – фон дер Лајен: „Италија е на вистинскиот пат за патоказот за NRRP“

трговија и економија - април 9, 2024

Владата на Мелони погоди уште една цел на фронтот NRRP. Ова го истакна и претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен кога ја посети Италија во Форли на 17 јануари.Италија е апсолутно во согласност со патоказот за она што се однесува на спроведувањето на NRRP, Европската комисија веќе ја исплати четвртата рата на крајот на декември. Тоа значи дека половина од НРРП средствата се исплатени и ова е многу добра вест“, објави Фон дер Лајен на прес-конференцијата одржана на крајот од билатералната средба со италијанскиот премиер. Двајцата лидери беа во Емилија Ромања на самит фокусиран на она што се случи во мај минатата година. Поплавите, кои предизвикаа големи штети на населението, не беше единствената тема за која се разговараше на разговорите кои траеја повеќе од еден час. Меѓу другите прашања за кои се разговараше: претстојниот Европски совет, прашањето за миграцијата и Конференцијата Италија-Африка што се одржа на 28 јануари.

 

Поплави во Емилија Ромања: поддршка на Европа

За време на нејзиниот говор, фон дер Лајен не пропушти да ги потсети печатот и другите политички фигури – вклучително и регионалниот претседател Боначини, градоначалникот Затини, комесарот Фиглиуоло и министерот Фито – за поддршката од Европа.

Кога дојдов овде во мај “, објави таа,Ти кажав дека мораш да останеш силен и дека Европа ќе застане покрај тебе. Сега сакам да ви кажам дека ќе продолжиме да стоиме покрај вас онолку долго колку што треба да закрепнете. Тин бота, Европа останува со тебе“.

Таа, исто така, ги потсети присутните дека, покрај на самиот настан, ЕУ работи и на превентива и отвори важна заграда за климатското прашање. “Глобалното затоплување е во тек и климатските настани ќе станат уште почести, па затоа мора да се бориме со климатските промени со превенција. Она што е добро за климата е добро и за економијата“.

Ова е особено срдечна тема, опфатена нашироко за време и по COP28 минатиот декември, за време на која премиерот Мелони имаше интересни средби во врска со тоа со претседателот на Турција Реџеп Тајип Ердоган, претседателот Исак Херцог на Државата Израел, премиерот на Либан Наџиб Микати, претседателот Мохамед бин Зајед Ал Нахјан од Обединетите Арапски Емирати, претседателот Абделфатах ал-Сиси од Арапската Република Египет и премиерот на Јапонија Фумио Кишида.

Говорот на Урсула фон дер Лејен, исто така, разјасни како Италија брзо се движи со средствата од NRRP, не само за поддршка на Емилија Ромања – за што, како што подоцна објасни премиерот Мелони, “1,2 милијарди евра се наменети како додаток на веќе доделените ресурси од Владата“ – но и да се конкретизираат други структурни интервенции за регионите кои ја претрпеле немилосрдноста на деструктивните климатски настани.

На оваа тема, за време на прес-конференцијата, Мелони објасни дека ресурсите – резултат на успешната ревизија – затоа не само што ќе обезбедат обезбедување на изградени области и сливни сливови изложени на хидрогеолошки ризик, туку и ќе обезбедат „дејствија на санација на животната средина и планови за ублажување на ефектите од климатските промени, гарантирајќи дефинитивно повисоко ниво на контрола на управувањето со ризикот од поплави, како и рехабилитација и обнова на јавниот станбен фонд, социјалните и здравствените установи, училиштата, спортската инфраструктура и енергетските мрежи“. Значи, добро заокружена интервенција која ја утврдува посветеноста на државата да ги идентификува критичните прашања, да го поправи неточното управување и да им обезбеди на граѓаните соодветни услуги и капацитети. Но, не завршува тука: има уште еден елемент што мора да се земе предвид при спроведувањето на проектот.

Тоа е работа која, како што изјавила и самата Мелони, мора да се извршува со сеир. „ Нашиот распоред “, сподели таа“,ќе биде оној кој бара да се идентификуваат сите точни интервенции до третиот квартал на 2024 година, да се доделуваат сите договори до вториот квартал на 2025 година и да се завршат 90 отсто од работите до крајот на 2026 година: тоа значи дека треба да работи и работи брзо“.

 

Но, Европа направи повеќе: Европскиот фонд за солидарност и ресурсите што се поставени

Исто така, треба да се спомене дека поддршката на ЕУ не е ограничена на ресурсите доделени од НРРП, туку се однесува и на Европскиот солидарен фонд: тема, меѓу другото, опширно опфатена за време на првата посета на Европската комисија во мај минатата година.

Таму има пример за кој се грижи Одделот за цивилна заштита со придонес, се разбира, на регионот Емилија Ромања, пример кој може да донесе дополнителен придонес, ако не се лажам, од 378 милиони евра, но веќе 95 беа многу брзо унапредени од Европската комисија. Значи, уште една важна заложба која би сакала да ја напоменам, бидејќи ние сме тука да донесеме конкретни одговори“.

 

Планот Матеи

Разговорот помеѓу Мелони и фон дер Лајен потоа истражи други актуелни прашања, почнувајќи од претстојниот Европски совет – “многу важно, каде што ќе се вратиме за да разговараме за повеќегодишниот преглед на буџетот, среднорочниот преглед„ и, јасно е, конфликтот во Украина – кон миграцијата и пристапот што го воведе Италија, пристап кој има намера да работи на надворешна димензија наместо да се занимава со проблемот кога е веќе предоцна.

Конечно, италијанскиот премиер се заблагодари на Урсула фон дер Лајен за учеството на конференцијата Италија-Африка на 28 и 29 јануари оваа година, заедно со неколку африкански шефови на држави и влади.да продолжиме да зборуваме за европскиот пристап, италијанскиот пристап претставен со планот Матеи, соочување со овие земји на нов, неграблив начин, секако како рамноправни, за да можеме со овие нации да изградиме важни работи на долг рок“.

Што се однесува до планот Матеи, кој има намера да ја зајакне мрежата меѓу Италија и африканските држави и кој веќе го доби конечното да во Домот (169 гласа за, 119 против и 3 воздржани), тоа беше една од темите на конференцијата. . На средбата, всушност, беа разгледани седумте члена кои го сочинуваат законот, а беа споделени чекорите и стратегиите што треба да се спроведат во наредните четири години опфатени со мерката.

 

Италијанското претседателство со Г7

Од друга страна, од 1 јануари 2024 година, Италија го презеде претседавањето со Г7, нешто што не само што ја прави земјата клучен играч на меѓународната сцена, туку и дополнително ја квалификува да споделува можности и размислувања за прашањето за миграцијата и растот на државите во Африка.

Претседателството ќе има природна проекција на Медитеранот “, објасни вицепремиерот Антонио Тајани, во врска со италијанското претседателство со Г7, и ние ја имаме одговорноста да промовираме решенија кои ги фаворизираат мирот и стабилноста во целиот регион, почнувајќи од конфликтот што моментално е во тек на Блискиот Исток. Ние, исто така, ќе продолжиме силно да ја поддржуваме Украина, и на фронтот за реконструкција“.

Тајани продолжи да ја нагласи централноста на Балканот во меѓународен контекст, потсетувајќи дека ова е област од стратешко значење што се однесува до стабилноста на Европа; и релевантноста на Африка“,континент каде што сакаме да промовираме еднакви, ефективни и заемно корисни партнерства со африканските земји, за безбедност и издржливост на континентот“.

Накратко: иако е целосно свесна за густата агенда која бара голема жестока и динамика, италијанската влада признава дека една од фокусните точки се однесува на мрежата што треба да се формира со „глобалните играчи“, како и вниманието што ќе треба да се посвети на комплексноста на предизвиците со кои треба да се соочиме. 2024 година со настани што може да ги редефинира и прецрта односите, границите и пристапите.