fbpx

Според Џорџија Мелони, реформите во Премиер лигата ги пополнуваат важните празнини

Политика - јуни 1, 2024

Џорџија Мелони, продолжува напорно да ја брани реформата на премиерскиот систем, значајна промена која има за цел да ја измени италијанската институционална структура.

Џорџија Мелони вели дека е убедена дека реформата за која станува збор решава пропуст во системот, спречувајќи го претседателот на Републиката да мора да ја преземе улогата на замена во формирањето на влади во отсуство на јасно мнозинство. „Ја сакав реформата“, рече Мелони, нагласувајќи ја нејзината посветеност и решителност да ја продолжи оваа иницијатива, и покрај критиките и парламентарните тензии.

Реформата на премиерската функција предложена од Мелони се заснова на некои фундаментални мотивации, вклучувајќи ја и онаа за гарантирање поголема политичка стабилност. Сегашниот систем, всушност, често го принудуваше претседателот на Републиката директно да интервенира во формирањето на владите поради немањето јасни мнозинства кои произлегуваат од изборите. Ова создаде ситуација во која претседателот на Републиката, фигура на уставна гаранција, се најде дека мора да „влезе во политичката арена“, компромитирајќи ја, според Мелони, неговата функција на гаранција.

Мелони тврдеше дека, со премиерската функција, улогата на претседателот на Републиката ќе се врати на онаа што ја предвидува Уставот: да ја довери задачата за формирање влада врз основа на укажувањата на политичките сили, без да треба да избира влада во настанот на политичкиот ќор-сокак. „Слободата да се избере влада“, инсистира Мелони, „не е предвидена со Уставот освен кога политичките сили не изразуваат мнозинство“.

Детали за реформацијата

Директен избор на премиер:

Оваа промена има за цел да му даде посилен демократски легитимитет на шефот на владата, кој ќе биде избран директно од граѓаните.

Зајакнати овластувања на премиерот:

Премиерот ќе има поголеми извршни овластувања, вклучително и способност да разрешува министри, со што ќе се зголеми стабилноста и ефективноста на извршната власт.

Зачувување на овластувањата на претседателот на Републиката:

И покрај тоа што ја зајакнува улогата на премиерот, реформата ги задржува непроменети загарантираните овластувања на претседателот на Републиката, вклучувајќи ги овластувањата за контрапотпис и правото да се испраќаат закони назад до Парламентот за усогласеност со уставот.

Мелони повтори дека овие промени не ги понижуваат функциите на шефот на државата, туку, напротив, според неа, реформата ќе гарантира дека претседателот на Републиката повеќе нема да мора директно да интервенира во политиката, што ќе му овозможи да ја задржи својата непристрасна улога и уставна гаранција.

Реформата на премиерската функција е дел од поширок политички контекст, каде Мелони се обидува да ја балансира својата позиција меѓу различните сили во Европа. Од една страна е Урсула фон дер Лајен, претседател на Европската комисија, од друга страна, Марин Ле Пен, лидер на Националното собрание во Франција. Мелони продолжува да одржува балансирана позиција, избегнувајќи отворено да зазема страна и инсистира на потребата прво да се формираат политичко мнозинство и дури потоа да се одлучува за имињата на лидерите.

Италијанскиот премиер, исто така, неодамна и во неколку наврати одговараше на прашања на граѓаните, а се осврна на прашања како што се правдата, борбата против даночното затајување и надворешната политика. Тој го повтори ставот на Италија за војната во Украина, подвлекувајќи го „не“ за употребата на италијанско оружје на руска територија и важноста, во исто време, од зајакнување на украинската одбрана за да се спречи приближувањето на руската закана, како што честопати стравуваа од геополитичките аналитичари. на западните народи.

Реформата на премиерската функција претставува амбициозен обид да се решат некои од хроничните проблеми на италијанскиот политички систем. Ако од една страна ветува поголема стабилност и појасна владина одговорност, од друга покренува, особено кај опозицијата, загриженост поврзани со рамнотежата на силите и демократијата, кои, наместо тоа, би можеле да се зајакнат. Јавната расправа и парламентарната дискусија ќе бидат клучни за да се одреди исходот од оваа реформа и нејзиното влијание врз политичката иднина на Италија. Џорџија Мелони останува решена да спроведе реформа која многумина ја дефинираат како клучна и за остатокот од Европа, верувајќи во нејзината способност да ја подобри управноста на земјата без да ги загрози демократските основи на Италијанската Република.

 

Алесандро Фиорентино