fbpx

Тик Ток и безбедноста: одлуката од институциите на ЕУ

Правни - август 23, 2023

Во современиот свет во кој живееме денес, технологијата го проникнува секој аспект од нашиот живот, од професионалниот до личниот. Веќе нема некој кој не поседува паметен телефон и ги користи најпопуларните апликации, од најмлади до најстари. Дигиталната ера во која живееме го прави нашиот секојдневен живот сè повеќе пробиен со напредната технологија, а истата технологија често ги поседува нашите податоци, дури и најчувствителните.

Има бројни случаи во кои приватноста на луѓето е повеќе или помалку нарушена од технологијата, почнувајќи од апликациите преземени на нашите мобилни телефони, кои иако изгледаат безопасни, многу често успеваат да доловат приватни и лични информации, кои доколку паднат во погрешни раце, може многу да му наштетат на целиот живот на засегнатото лице.

Еден од неодамнешните случаи што предизвика најголема возбуда е оној во кој апликацијата Tik Tok беше неприкосновена ѕвезда. „Тик Ток“ веќе извесно време е во центарот на вниманието на јавноста поради различни настани што доведоа до тоа оваа апликација да биде под лупа за нејзините методи и ширење од јавните и институционалните тела.

Конкретно, апликацијата во сопственост на ByteDance е до денес на сите страници на весниците и социјалните медиуми за наводно кршење на приватноста на децата.

Приказната започна во 2021 година, кога холандскиот орган за заштита на податоци го удри ТикТок со парична казна од 750.000 евра. Главната причина за таа казна се однесуваше на информациите дадени за време на инсталацијата и користењето на апликацијата. Оваа информација беше на англиски јазик, што не ја направи лесно разбирлива, особено за децата, кои, во поголема или помала мера, широко ја користат оваа апликација. Фактот дека изјавата за приватност не била понудена на холандски јазик е само по себе прекршување на законот за приватност, бидејќи корисниците имаат право да знаат што се случува со нивните лични податоци и тоа мора да им се гарантира на јазик што можат да го разберат, дури и особено кога станува збор за корисници кои од очигледни причини не можат целосно да ги разберат своите права поради наметнување јазична бариера.

Овој настан ги натера холандските власти да истражат потемелно, а резултатите од холандската истрага беа предадени на ирската комисија за заштита на податоци, исто така, за да се истражат потенцијалните незаконитости поврзани со испраќањето на податоците на европските корисници во Кина.

Истрагите продолжија, а комесарот за заштита на податоците во Ирска откри проблеми во врска со обработката на личните податоци на децата од страна на TikTok и мерките за проверка на возраста за деца под 13 години.

Истрагата беше заснована на барањата предвидени со регулативата за приватност на ЕУ, Општата регулатива за заштита на податоците (т.н. GDPR). Ирскиот регулатор сакаше да провери дали апликацијата во кинеска сопственост гарантира дека нејзините стандардни поставки доволно ја штитат приватноста на децата и дали компанијата е доволно транспарентна во начинот на кој ги обработува податоците за децата. Едно од најтешките проблеми беа и практиките за проверка на возраста на TikTok, наменети за задржување на малолетниците под 13 години надвор од својата платформа. TikTok е надгледуван од ирската Комисија за заштита на податоци бидејќи нејзиното седиште на ЕУ е во земјата. На почетокот, TikTok немаше свое седиште во Европа, но за време на холандската истрага, TikTok воспостави операции во Ирска. Ако седиштето на компанијата не е во Европа, секоја земја-членка на ЕУ може да врши надзор над нејзините активности. Во случај на компании со седиште во Европа, оваа одговорност паѓа првенствено на земјата каде што се наоѓа седиштето.

Ирскиот DPC го испрати случајот до EDPB (така познатиот Европски одбор за заштита на податоци) по несогласувањата со германските и италијанските колеги.

Минатиот април 2023 година, TikTok од Лондон исто така беше казнет со 12,7 милиони фунти поради неуспехот да заштити 1,4 милиони британски деца под 13 години во 2020 година. Таканаречената канцеларија на Комесарот за информации (ICO) ја изрече казната откако утврди дека компанијата користела податоци за деца без согласност од родителите.

Од денес, Брисел исто така се чини дека е во судир со TikTok, кој веќе имаше одредени потешкотии во Европа, и се чини дека до денес неговата ситуација не е подобрена, поради непочитување на одредени правила кои важат во рамките на Европската Унија. Всушност, уште во февруари минатата 2023 година, Европската комисија побара од своите вработени да ја избришат апликацијата од нивните уреди од безбедносни причини. Проблеми со безбедноста и нетранспарентност во управувањето со личните податоци се констатирани и во извештајот на францускиот Сенат, кој, во отсуство на појаснување во оваа година дадено од TikTok, повика на суспензија на социјалните во Франција и ЕУ. .

Но, тоа не е се, бидејќи дури и надвор од европските граници, поточно во САД, TikTok добива многу критики во последните години. Меѓу другото, комесарот на FCC го нарече „неприфатлив безбедносен ризик“ и беше обвинет за собирање податоци за луѓе кои дури и не ја користат апликацијата од американска непрофитна организација

Што се однесува до моменталната ситуација на кинескиот гигант во Европа, според некои извори, TikTok ќе биде казнет од Брисел за „нарушување на приватноста на децата во Европската унија“ следниот септември. Казната би можела да биде, потенцијално, во милиони евра. Европскиот одбор за заштита на податоци, кој е независно тело кое го надгледува спроведувањето на одредбите за приватност на ЕУ, конечно донесе конечна одлука за сега озлогласениот проблем за тоа како оваа социјална мрежа постапува со податоците на граѓаните на ЕУ, особено кога станува збор за малолетници. , кои се мнозинството корисници кои ја користат оваа платформа.

Од спротивната страна, имено TikTok, компанијата се обидува да ги подобри своите правила за примена и работа за да се усогласи со европските регулативи и да биде во согласност со законот. Особено, TikTok најави некои нови функции за европските корисници. Што е најважно, има за цел да им олесни на корисниците на ЕУ да пријавуваат нелегална содржина, да им овозможи да ги оневозможат персонализираните препораки за видеа и да ги отстранат насочените реклами за корисници на возраст меѓу 13 и 17 години.

Компанијата, исто така, изјави дека нејзината намера е да продолжи не само да ги почитува своите регулаторни обврски, туку и, што е уште поважно, се чини дека има намера да се обиде да постави нови стандарди преку иновативни решенија.

Безбедноста е една од темите за која се повеќе се дискутира и секој ден претставува нов аспект на кој треба да се посвети внимание. Секој ден се појавува нов ризик, нова опасност која може да влијае на меѓународната, националната и личната безбедност. Затоа, неопходно е да се распоредат сите најсоодветни алатки за да се спротивставиме на овие нови опасности поврзани со ерата во која живееме, заштитувајќи и бранејќи ја безбедноста и безбедноста сè повеќе и повеќе.

Затоа е поважно од кога било во оваа дигитална ера да се земат предвид сите еволуции што ги доживува технологијата, поврзувајќи ја технологијата со законот. Само на овој начин, односно преку иновација на постојните регулативи може да се гарантира безбедноста. Пред сè, од суштинско значење е доколку се прекрши законот кој е во сила во Европската Унија, а се прекрши на штета на послабите луѓе како што се малолетниците, оние кои не го почитуваат да бидат казнети и да му служат на правото. казни, не само од економска гледна точка, туку евентуално и казнени кога е потребно. Прашањето за безбедност мора да остане високо на европската агенда, а пред сè, мешањето од трети страни мора брзо и цврсто да се расипува.