fbpx

Управување со Интернет: Европа за прв пат ја освои позицијата во агенцијата за телекомуникации на ОН

Наука и технологија - октомври 18, 2022

Европа ја добива позицијата заменик генерален секретар на ITU, Меѓународната телекомуникациска унија , специјализираната агенција за информатички и комуникациски технологии на Обединетите нации. Тој е Литванецот Томас Ламанаускас, дипломат веќе задолжен за Одделот за корпоративна стратегија, кој ќе биде заменик на Американката Дорин Богдан-Мартин, избрана за генерален секретар и првата жена на врвот на оваа агенција со повеќе од еден век историја.

Натпреварот за раководство на ITU се одржа во натпревар достоен за периодот на Студената војна. Исто како и во 1970-тите, во најдолгата шаховска партија во историјата, онаа што се играше меѓу Боби Фишер и Борис Спаски, Богдан Мартин, поранешен директор на Бирото за телекомуникации на САД, го предизвика Русинот Рашид Исмаилов, поранешен министер за телекомуникации и поранешен потпретседател. на Huawei, и победи.

Очигледно, агендите на двајцата кандидати поставија исти цели, имено да ги поврзат сите луѓе во светот на интернет и мобилни телефони до 2030 година. Сепак, стратегиите и визијата за иднината се појавија многу различни од самиот почеток.

Навистина, изборот на новиот генерален секретар става кочница на бројните обиди, извршени во текот на годините од Русија, Кина, Саудиска Арабија и други земји каде што компресија на демократијата е систематска, за промена на меѓународната регулатива за телекомуникациите.

На маса беа правилата на интернетот, при што светот (имаше околу 190 земји вклучени во гласањето) повикан уште еднаш да застане на страната на Америка и Западот или да ги избере Москва, Пекинг и оние држави кои се противат на визијата за бесплатен веб, достапен и отворен за сите без цензура.

Страната која губи сакаше националните влади да одлучат што треба или што не треба да се појавува на интернет.

Новоизбраниот Ламанаускас, чиј мандат, како и Богдан-Мартин, ќе трае четири години, ја доби поддршката од 105 земји (резултатите се достапни овде ). Негови противници беа корејскиот функционер Чесуб Ли и Гиса Персел од Самоа, кои добија мал број од 59 и 12 гласови, соодветно.

Ламанаускас вети дека ќе промовира широки партнерства за поврзување; зголемете ги амбициите на ITU и индустријата за нето нула емисии и климатска одржливост. Европскиот функционер, исто така, најави дека ќе го интегрира управувањето базирано на резултати во сите процеси на ITU.

Романија беше местото на ова гласање, кое беше многу важно и од гледна точка на меѓународните рамнотежи и од афирмација на светоглед под знамето на слободата на изразување.

Букурешт беше домаќин на Ополномошната конференција, на која последниот круг беше завршен во еден круг.

За Европската Унија, ова е престижно достигнување, кое ја зголемува нејзината меѓународна тежина во една тема, глобално управување со Интернет, која е стратешка во заштитата на демократијата, слободата и правата. Целиот дел од 27-те земји-членки на ЕУ го дадоа својот глас за поддршка на литванскиот кандидат, со што одлучувачки придонесе за победата.

Раководството на ИТУ на САД и ЕУ ќе мора да се пресмета со сè поподмолните цели на Кина, која, исто така, благодарение на интернетот успеа да го постави својот вознемирувачки систем на „социјален кредит“, суптилно средство за принудување на кинеските граѓани врз основа на нови мрежни технологии.

Меѓународната телекомуникациска унија, организација основана на 17 мај 1865 година во Париз од 20 членки под името Меѓународна телеграфска унија, денес е со седиште во Женева, Швајцарија. Околу 150 години, тој е одговорен за регулирање на светската распределба на радиофреквенции, управување со глобалната хармонизација и развој на пренос на информации, од телеграф до сателити и до интернет, симбол на новите форми на комуникација и размена на податоци на глобализацијата. Меѓународна агенција, многу стара, но која постојано се премислуваше себеси, развивајќи нови области на мониторинг и регулаторна интервенција.

Во хиперповрзаниот свет, низ ова важно тело минуваат и новите предизвици за одбрана на демократијата и западните вредности.

The text was translated by an automatic system