fbpx

Чекор напред за родова еднаквост во италијанските пристаништа

Култура - март 14, 2024

Лаура Абруцети стана првата жена која командувала со шлепер во Анкона

Во срцето на пристаништето во Анкона, невиден настан го привлече вниманието на сите оние посветени на поморскиот свет: назначувањето на Лаура Абруцети за првата жена што командувала со шлепер. Само 35 години, по потекло од Цивитанова Марче (Мацерата), Абруцети остави неизбришлива трага во историјата на дорското пристаниште и пристанишниот систем на Централното Јадранско Море. Нејзиното именување беше поздравено со топлина и поддршка од претседателот на Управата за пристанишен систем на Централно Јадранско Море, Винченцо Гарофало, кој ја искористи можноста да го прослави Меѓународниот ден на жената 8-ми март, оддавајќи им почит на сите жени кои работат во пристаништата на Јадранот. “Добар ветер!” – рече Гарофало, изразувајќи ја својата благодарност за храброста и решителноста на Абруцети во постигнувањето на оваа цел.

Лаура Абруцети може да се пофали со долга и стимулативна кариера во поморското поле. Таа пловела со танкери за нафта во Аденскиот Залив и Индискиот Океан, искуства кои го збогатиле нејзиното знаење и и дале поширока визија за поморскиот свет. Сепак, еден од најнезаборавните моменти во нејзината кариера беше кога за прв пат ја здогледа Северната светлина додека пловеше на северната хемисфера. Неговото доаѓање до командување на шлепер не беше случајно. Абруцети следеше интензивна програма за обука која траеше 12 месеци, според процедурите на компанијата на компанијата за приколки и спасување (SERS). Оваа програма вклучуваше специфични курсеви за ракување со азимутни шлепери и маневри за влечење пристаниште, подготвувајќи ја целосно и темелно за предизвиците што ја чекаат во нејзината нова улога.

Претседателот Гарофало гордо ја истакна професионалната извонредност на Абруцети, препознавајќи ја нејзината посветеност и нејзината страст за морето. Работата во пристаништата е предизвикувачка и често тешка, но исто така е наградувачка и инспиративна за оние кои споделуваат длабока врска со морето. Гарофало изрази благодарност до Абруцети и сите жени кои работат во пристаништата, препознавајќи го нивниот суштински придонес за непречено функционирање на пристанишниот систем. По повод нејзината номинација, Лаура Абруцети беше пречекана на брегот од регионалниот директор на СЕРС, Винченцо Аманти и од екипажот на шлеперот Мусоне. Претседателот Гарофало, заедно со генералниот секретар на АДСП, Салваторе Минервино, и врачи специјална плакета за да и посака „Добар ветер!“, симболизирајќи ги неговите најдобри желби за нејзината иднина и за нејзиниот успех во новата улога.

Овој историски момент во пристаништето Анкона не само што го слави подемот на Лаура Абруцети, туку исто така ја истакнува важноста на вклучувањето и различноста во поморскиот сектор. Нејзиното назначување го отвора патот за други жени кои се стремат да имаат кариера во поморскиот свет и претставува значаен чекор кон поголема родова еднаквост во пристаништата и поморските индустрии. Лаура Абруцети е светол пример за решителност, компетентност и храброст, а нејзиниот успех ќе ги инспирира идните генерации жени во индустријата. Италија се покажува како најсовремена нација во однос на вековното прашање за родовата еднаквост, особено на професионално поле и веќе се преземени многу иницијативи за да се покаже поддршка за женскиот пол. Еднаквоста и валоризацијата на женскиот пол отсекогаш биле фундаментална тема на процесот на италијанската влада откако Џорџија Мелони стана премиер, првата жена во историјата на Италијанската Република. Прославата на жените и нивните неприкосновени работни способности ќе ѝ служи на економската и работната еволуција на Италија и ќе послужи како пример за другите европски нации каде што родовиот јаз останува проблем што треба да се реши во најкус можен рок.

Алесандро Фиорентино