fbpx

Шпанските деловни натпревари ги исполнуваат принципите на ECR пред европските избори

трговија и економија - јуни 9, 2024

Прашката декларација на ECR го прогласува економското закрепнување, растот и конкурентноста како фокусни точки на Групацијата за сите парламентарни мандати. Ова очигледно не беше случај за периодот 2019-2024 година, поради неуспешниот нов договор на г-ѓа Фон дер Лејен. Изборите за Европскиот парламент што ќе се одржат оваа недела ќе одредат дали мнозинството европратеници повторно ќе се насочат кон консензус поттикнат од социјалистите или наместо тоа ќе го фаворизираат слободното претпријатие.

Во случајот со Шпанија, главното здружение на работодавачи CEOE објави документ со предлози за новиот европски институционален циклус 2024-2029 година што треба да го земат предвид политичарите кои го ценат бизнисот во нивниот процес на донесување одлуки.

Зајакнување, забрзување, засилување е мотото на целата програма, што треба да се постигне преку јавно-приватна соработка со цел да се подобри конкурентноста – токму третиот од триаголникот за фокусирање на ECR. Г-дин Антонио Гараменди, претседател на CEOE, посочува дека Шпанија треба да игра стратешка улога во ЕУ. Според него, растот, втората од почетните компоненти на Прашката декларација, е подеднакво клучен за програмата на организациите.

Програмата CEOE е поделена на девет области. Првиот се однесува на регулаторната рамка, која препорачува имплементација наместо производство на ново законодавство. Тој, исто така, повикува на проценка на тоа како ќе се изврши транспонирањето од страна на земјите-членки, избегнувајќи го позлата. На ова искушение беше предупредено и од CEEMET, европската асоцијација на работодавачи за технологија и индустрија.

Втората област има за цел комплетирање на единствениот пазар. Ова треба да се постигне со елиминирање на постоечките внатрешни бариери, преку мерки како дигитален пасош за производите, како и преку европска стандардизација.

Третата група мерки се однесува на соодветно даночно опкружување и на новиот буџет на ЕУ. Фискалните регулативи треба да одржуваат правна сигурност, додека Повеќегодишната финансиска рамка треба да го промовира пристапот на МСП до инвестиции.

Се разбира, не сите идеи поддржани од страна на CEOE се еднакви на оние на партиите членки на ECR. Можеби најмалку усогласена е онаа вклучена како четврта цел, таканаречената „Зелена транзиција“; но, за среќа, постои признаена потреба да се задржи конкурентноста во центарот на оваа транзиција, и покрај нејзиното прифаќање како принцип.

Петтата област е еднаква на втората транзиција на Комисијата на Фон дер Лајен: дигитализацијата на економијата. Шпанските претприемачи стравуваат дека ќе го изгубат теренот против териториите што не се членки на ЕУ. Вештачката интелигенција ќе игра улога овде.

Иновацијата е на шестото место и е пократко развиена. Сигурно и двата факти се вредни за критика. Сепак, извршниот директор со право тврди дека Унијата изгубила брзина во споредба со неевропските конкуренти. Седмо го поздравува социјалниот дијалог и вработувањето. Работодавците наведуваат дека нашето е најдоброто место за живеење и работа. Но, дали е тоа сè уште случај, особено во Шпанија, која го предводи целиот ОЕЦД по невработеност кај младите?

Осмата група предлози гледа кон надворешноста – надворешната политика и комерцијалната стратегија со партнерите кои не се членки на ЕУ. CEOE поддржува мултилатерален пристап преку сојузи со држави ширум светот. Се поттикнуваат и комерцијални договори, како средство за спроведување на таканаречената „отворена“ стратегија. Ова е голема разлика со оригиналниот концепт на Европската Унија, првенствено замислен како комерцијален простор за заштита на сопствените производи и услуги. Ова веќе не е случај.

Последно, но не и најмалку важно, е наведена стратешката улога на Шпанија. CEOE ги повикува шпанските европратеници да играат активна улога во клучните парламентарни комисии. Во документот не е прецизирано за кои комисии станува збор, иако тоа може да се утврди во првите недели од претстојниот мандат.

Сите овие размислувања претставуваат валидна агенда за плодна дискусија во следниот парламентарен мандат. Таквата дискусија може да се спроведе или со левичарски став, како што доминираше до сега, или со пристап настроен кон ECR, како што е претставен во Шпанија од VOX.

Извор на сликата: ECR Group