fbpx

Џихадизам во Шпанија

Политика - јуни 12, 2024

Дигиталниот весник „Ла Гацета де ла Иберосфера“ денеска објавува вест, на која ретко кој медиум ја повторува важноста што ја заслужува. Во текот на вчерашниот ден, шпанската полиција спроведе макро-операција против исламистичкиот тероризам низ цела Шпанија, со девет апсења во провинциите Херона, Алмерија и Кадиз и Тенерифе; еден од таканаречените Канарски острови, моментално најактивната рута за криумчарење илегални имигранти во Европа, каде што секојдневно се симнуваат илегални имигранти од Мавританија и Мароко.

Уапсените – по претресите во Солт (Џерона), Антас (Алмерија), Алгесирас и Санта Круз де Тенерифе – наводно се вклучени во мрежа поврзана со објавувањето и ширењето на серија веб-страници на содржина поврзана со активностите, членовите и симпатизерите на Исламската држава.

Општо познато е дека процесите на радикализација на муслиманите се одвиваат во сферата на длабоките мрежи, и офлајн и онлајн. Со други зборови, радикализацијата кон тероризмот или најнасилните форми на џихадизам не потекнува само од социјалните мрежи, туку со експлицитна поддршка на локалните мрежи во муслиманските заедници кои се размножуваат во населбите на големите градови или во малите општини, како што е Солт, Алгесирас и Антас, каде муслиманското население и неуспехот на мултикултурниот модел се совршено вредни.

Во Шпанија, сепаратизмот и социјализмот, заедно со пасивноста на другите партии, дозволија исламизмот да расте и да зајакне во различни делови на шпанската територија. Шпанија во моментов е земја во Европа со најголем број апсења на џихадисти поради две причини: од една страна, ефективноста на полициската акција и покрај недостатокот на ресурси; а од друга страна, затоа што, очигледно, масовниот прилив на неконтролирана илегална имиграција значи дека, меѓу оние што слетуваат на шпанските брегови, не мал број се членови или не ја отфрлаат можноста да се приклучат на исламистичка организација.

На европско ниво, политиката на неконтролирани граници и финансирањето на невладините организации кои соработуваат – свесно или несвесно – со бизнис моделот на мафиите за трговија со луѓе, правејќи го „приемот“ подеднакво растечки бизнис, ја зголемија несигурноста и дозволија исламскиот фундаментализам и нејзиниот најрадикален нанос да се шири, загрозувајќи ги животите, слободата и безбедноста на милиони Европејци; И пред сè, на самите муслимански и странски заедници, кои се оставени без одбрана против радикалите, во отсуство на држава која, криејќи се зад својата неутралност, им ја препуштила контролата на улиците на најтешките имигранти.

Пристигнувањето на илјадници илегални имигранти на шпанскиот брег предизвикува населување на заедници на исламисти кои се повеќе се организираат и радикализираат преку социјалните мрежи, што претставува брутална закана за нашата безбедност, идентитет и соживот, особено во најсиромашните области.

Заканата за цела Европа е реална, бидејќи еднаш на европска територија, а со оглед на неактивноста на владата на Педро Санчез, која е соучесничка во ситуацијата, и поддршката за исламизмот што ја покажуваат неговите комунистички и сепаратистички партнери, исламистите можат да се движат низ Европа. со целосна слобода и гаранции. Итно е преостанатите членови на Советот на Унијата, оние кои не се предале на мултикултурализмот, да бараат од Педро Санчез радикална промена на мерките по линијата што во Шпанија ја бара VOX, единствената партија што навистина се соочува со проблемот.

Обезбедување на силите и корпусот на државната безбедност со повеќе материјални и човечки ресурси за борба против радикалниот исламизам, кој е некомпатибилен со Западот, и засилување на мерките за идентификација и протерување на оние кои немаат право да влезат или да останат на европска територија се суштински минимални мерки доколку не сакаме да продолжиме да го продлабочуваме проблемот со исламистичката радикализација на големи делови од муслиманското население во Европа.