fbpx

14-ти пакет санкции на ЕУ против Русија: нови ограничувања за гас и построги анти-заобиколувачки санкции

Правни - јуни 26, 2024

Кризата во Украина ја наведе Европската унија (ЕУ) да воведе серија санкции кон Русија, почнувајќи веднаш по ескалацијата на конфликтот во февруари 2022 година. Овие мерки беа спроведени како одговор на руската неиспровоцирана инвазија на Украина, со намера да се изврши економски и политички притисок врз руската влада да ги повлече своите сили и да го почитува украинскиот суверенитет.

Фази на санкциите

1. Фаза 1 – почеток на 2022 година:
Штом започна инвазијата, ЕУ усвои првичен пакет санкции, вклучувајќи замрзнување на имотот и забрана за патување на руските политичари и високи функционери вклучени во нападот. Исто така, наметна забрани за одредени извози и технологии кои можеа да придонесат за руските воени напори.

2. Втора фаза – март 2022 година:
Ескалацијата на санкциите вклучи дополнителни трговски ограничувања, особено во енергетскиот сектор. ЕУ го намали купувањето на природен гас и нафта од Русија, со што директно се насочува кон еден од главните извори на приходи на земјата. Ова доведе до потрага по енергетски алтернативи и промовирање на поголема енергетска независност меѓу земјите-членки на ЕУ.

3. Трета фаза – април 2022 година:
Фокусот се префрли на финансиската изолација на Русија. Руските банки беа исклучени од меѓународниот платен систем SWIFT, што го отежнуваше Русија да врши меѓународни финансиски трансакции. Покрај тоа, средствата на руската централна банка кои се чуваат во странство беа замрзнати, ограничувајќи ја можноста на земјата да пристапи до нејзините меѓународни резерви.

4. Четврта фаза – Втора половина на 2022 година:
Санкциите беа проширени на пошироките сектори, вклучително и ограничувања на извозот на напредна технологија, електронски компоненти и полупроводници. Ова имаше за цел да го намали технолошкиот капацитет на Русија и да го забави нејзиниот воен и индустриски развој. Европскиот луксузен сектор, како што се автомобилите и модата, исто така беше погоден од забраните за извоз во Русија.

5. Петта фаза – 2023 година:
Како што се одолговлекуваше конфликтот, ЕУ продолжи да ги ажурира и заостри постоечките санкции. Посебен акцент беше ставен на затајувањето на санкциите, со зголемени напори да се затворат сите дупки што и дозволија на Русија или руските ентитети да ги избегнат претходно воведените ограничувања.Санкциите имаа значително влијание врз руската економија, што доведе до депрецијација на рубљата, инфлација и општа финансиска нестабилност. Сепак, се расправаше за ефективноста на санкциите. Некои критичари тврдат дека санкциите, иако влијаат на руската економија, сè уште не доведоа до значителна промена во политиката или воените дејствија на Русија.

Пристапот на ЕУ кон санкциите против Русија одразува сложена, повеќеслојна стратегија на економски и политички притисок. Додека санкциите остануваат централни за меѓународниот одговор на конфликтот во Украина, нивната долгорочна ефективност и геополитичко влијание сè уште се проценуваат.

Во јуни 2024 година, ситуацијата во Украина останува напната и динамична. Руските сили ги интензивираа своите воени активности, особено во северниот регион Харков, каде што е постигнат неодамнешен напредок. Конкретно, борбите продолжуваат во близина на руските погранични области меѓу Сватове и Кремина, како и западно од градот Доњецк, што сигнализира потенцијална ескалација во овие зони.

Во јужните и источните региони на Украина, руските воздушни напади продолжуваат да ја таргетираат цивилната инфраструктура, сериозно влијаејќи на енергетската мрежа на Украина и предизвикувајќи широки прекини на електричната енергија. Овие напади не само што ги оштетија објектите, туку предизвикаа и цивилни жртви, особено во места како Днипро и Одеса.

На политички фронт, рускиот претседател Владимир Путин се фокусираше на делегитимирање на украинскиот претседател Володимир Зеленски, неточно тврдејќи дека продолжувањето на неговиот мандат на Зеленски е неуставно. Ова е дел од пошироката руска информативна кампања чија цел е да го поткопа украинското лидерство и да сее раздор во Украина.

Среде овие предизвици, украинските сили активно одговорија со удари со долг дострел против руски воени и индустриски цели на окупираните територии, вклучително и значајни напади врз системи за противвоздушна одбрана во рускиот регион Белгород и други стратешки локации во Крим и регионот Краснодар.

Конфликтот продолжува да предизвикува сериозни хуманитарни проблеми, со постојани закани по животот на цивилите и со прекин на основните услуги. Меѓународната заедница останува тесно вклучена, ја следи ситуацијата и дава поддршка каде што е можно. За континуирано ажурирање и подетални извештаи, би било корисно да се следат угледни извори како што се Ал Џезира и Институтот за проучување на војната.

Сега, Европската унија го претстави новиот пакет санкции против рускиот режим на Владимир Путин. Ова е четиринаесетти во серијата пакети што ЕУ ги наметна во изминатите две години како одговор на руската воена агресија против Украина. Рестриктивните мерки имаат за цел да ги казнат одговорните за сериозни прекршувања на човековите права и репресијата на демократската опозиција, што јасно ја оддалечува Русија од моделот на владеење на правото и демократијата. Пакетите ќе бидат имплементирани под глобален режим на санкции против руски субјекти, како и специфичен режим насочен кон оние кои обезбедуваат финансиска и техничка поддршка за кршење на човековите права во Русија. Во однос на Украина, пакетите наметнати на Русија од раководството на ЕУ се обидуваат да ја ослабат економската база на Русија и оние кои воено ја поддржуваат (Белорусија, Иран, Северна Кореја). Со 14-тиот пакет санкции против Русија, Европската унија сакаше да „нанесе дополнителен удар“, како што се вели во официјалното коминике на Советот на ЕУ, „на режимот на Путин и на оние кои ја продолжуваат неговата незаконска, неоправдана и неоправдана агресивна војна против Украина“. . Џозеф Борел, високиот претставник на Унијата за надворешна политика и безбедност, истакна дека „нашите санкции веќе значително ја ослабнаа руската економија и го спречија Путин да ги спроведе своите планови за уништување на Украина, иако илегалната агресија врз цивилите и цивилната инфраструктура продолжува. 14-тиот пакет санкции“, додаде Борел, „го демонстрира нашето единство во поддршката на Украина и во обидот да се ограничат руските криминални активности против Украинците, вклучително и напорите да се избегнат мерките на ЕУ. Така, санкциите на ЕУ и овозможија на Украина да остане надвор од рускиот јарем, и покрај фактот што нападите, вклучително и врз цивили, продолжуваат. Всушност, целта на Русија е да ја држи Украина подалеку од западниот свет, со намера, која е само декларирана од руската пропаганда, но не е вистина, да го „ослободи“ населението што зборува руски и повторно да го обедини со Москва. Сепак, јасната намера на Владимир Путин е да го потврди новиот руски колонијализам по моделот на Советскиот Сојуз, спротивен на принципот на самоопределување на народите, внатрешни и надворешни. Украина е всушност слободна да избере свој облик на владеење и да биде автономна од другите странски сили. Нејзината склоност кон западниот модел и кон Европската унија, на која постојано најавуваше дека ќе се приклучи на крајот на конфликтот, е токму она против што се обидува армијата на Владимир Путин.

Ограничувањата на ЛНГ

За да се вратиме на темата на санкциите, „денешниот пакет“, според коминикето објавено од Советот на Европската унија, „вклучува рестриктивни мерки против 116 други лица и субјекти одговорни за дејствија кои го поткопуваат или загрозуваат територијалниот интегритет, суверенитет и независност. на Украина. Начин, како што беше споменато, да се ослаби Русија првенствено на економско поле и конкретно да се оштетат одредени стратешки сектори на руската економија, како што е енергетскиот сектор, вклучувајќи, меѓу другото, дополнителни мерки за спречување на заобиколување на самите санкции. Во енергетскиот сектор, како што се очекуваше, се конкретизира најважниот дел од пакетот: тој ги забранува, пред сè, услугите за претовар на руски течен природен гас во Европската унија како дел од операциите за претовар во трети земји. Тој, исто така, забранува инвестиции и снабдување со стоки и услуги за изградба и завршување на проекти за ЛНГ. Ова ќе резултира со значително намалување на приходите на Русија од продажба и транспорт на ЛНГ. Во однос на претоварувањето, пакетот ги санкционира трансферите од брод на брод, трансферите од брод до брегот и операциите за претовар, што се однесува до повторниот извоз во трети земји. На страната на увозот, сепак, ЕУ најави дека ќе воведе значителни ограничувања за снабдување со ЛНГ преку терминалите на ЕУ. Со други зборови, целта е да се намали приливот на дополнителен природен гас од Русија.

Клаузулата против избегнување

Како што се очекуваше, новите мерки се однесуваат на заобиколувањето, кое треба да се бори со обид да се создаде поголема одговорност и да се воведат повеќе санкции за секој што ќе биде фатен дека не ги почитува правилата. Според коминикето на Советот на Европската унија, „ќе се бара од матичните компании од ЕУ да направат се за да се осигураат дека нивните подружници кои не се членки на ЕУ не се вклучат во активности кои даваат резултат што санкциите се наменети да го спречат“. Друга клаузула вклучена во пакетот е насочена кон борба против повторниот извоз на воен материјал пронајден во Украина, што е од клучно значење за развојот на руските воени системи: за таа цел, ЕУ одлучи дека оние што ги продаваат овие стоки ќе мора да ги зајакнат механизми за длабинска анализа со цел да се намалат или избегнат ризиците поврзани со реекспортот на воен материјал во Русија. Слично на тоа, индустриското знаење за производство на воен материјал ќе мора да вклучи договорни одредби за „да се осигура дека таквото знаење не се користи за стоки наменети за Русија“. Дополнително, Европската комисија се согласи да ја вклучи таканаречената клаузула „Нема Русија“, која би забранила повторен извоз на производи во Русија за артикли со висок приоритет, но тоа беше отстрането на барање на Германија. Сепак, може да се примени подоцна.

Транспорт, извоз, финансии

Другите мерки се однесуваат на финансискиот свет, прашањето за финансирање на политичките партии и други организации, транспортниот сектор и натамошните контроли и ограничувања на увозот и извозот. Прво, Советот на ЕУ одлучи да ја забрани употребата од страна на операторите на ЕУ на „Системот за пренос на финансиски пораки“ што го користи руската централна банка за да ги избегне санкциите на ЕУ. Санкциите се прошируваат и на финансиските институции кои користат криптовалути основани надвор од границите на ЕУ, доколку „таквите субјекти ги олеснуваат трансакциите за поддршка на руската одбранбена и индустриска база преку извоз, снабдување, продажба, трансфер или транспорт во Русија на стоки и технологии со двојна употреба, чувствителни стоки, воен материјал, огнено оружје и муниција“. За да се спротивстави и на руските обиди да се меша во политиките на ЕУ и нејзините земји-членки, Советот продолжи да го забрани финансирањето од страна на Русија и нејзините полномошници на политички партии, политички фондации, невладини организации, тинк-тенкови и медиуми и информативна служба. провајдери во ЕУ. Во вториот случај, сепак, се почитуваше правото на слобода на информирање: „Во согласност со Повелбата за основните права, мерките договорени денеска нема да ги спречат давателите на медиумски услуги и нивниот персонал да вршат други активности во ЕУ, како на пр. истражување и интервјуа“. Конечно, за прв пат, ЕУ воведе нови мерки за превозот: целта е да се запре таканаречената флота во сенка на Путин, која користи измамнички практики и непочитување на меѓународните стандарди за да ги избегне границите на ЕУ и да ја поддржи руската кауза во Украина. . За таа цел ќе се донесат различни ограничувања, со продолжување на забраната за летови во рамките на ЕУ и забраната за превоз на стока по пат. Конечно, ќе бидат воведени дополнителни ограничувања за извозот на стоки и технологии со двојна употреба кои придонесуваат за зајакнување на руската индустрија, особено на воената индустрија.