fbpx

Fratelli d’Italia победи, повторно

Градење на конзервативна Европа - јуни 19, 2024

Ноќта на Fratelli d’Italia трае само 16 минути. Шеесет секунди до 2 часот по полноќ, а непогрешливите ноти на „Ma il cielo è semper più blu“ од Рино Гаетано свират над озвучувањето во конференциската сала на хотелот Parco dei Principi, седиштето на партијата за големите изборни прилики. Новинарите брзаат да сфатат од кој влез ќе излезе Џорџија Мелони, премиер и главен кандидат во сите изборни единици.

„Се сретнавме овде пред речиси две години и тоа беше прекрасна ноќ. Оваа за мене е уште поубава“, започнува говорот за благодарност со референца кога од истата сцена ги коментираше процентите што во 2022 година ја доведоа до победа на политичките избори. Во таа прилика Fdi се пофали со нешто под 26%. По една година и осум месеци во владата, нејзината партија продолжува да расте, близу 29%. „Ова е пораката од Италијанците: продолжете. Со поголема решителност“, вели таа, барајќи ја својата сестра Аријана, на страната на сцената, сега шеф на политичкиот секретаријат на партијата. Во светлината на резултатите во остатокот од Европа, таа ја нагласува нејзината гордост што може да се претстави „на Г7 и во Европа со најсилната влада од сите“. Референцата е на она што се случи во Франција, каде што претседателот Емануел Макрон го распушти парламентот и распиша нови избори за претстојните 30 јуни, среде Олимпијадата во Париз. Националното собрание на Марин Ле Пен и Џордан Бардела добија 32 отсто од гласовите, додека партијата на претседателот застана на 14 отсто. Европа даде јасен и непогрешлив сигнал за тоа што сака да се случи и каква треба да биде промената на темпото. Народната партија сè уште има мнозинство, но конзервативците се потенцијално третата група во Европскиот парламент. Десницата е таму и посилна од кога било во Европа.

Според зборовите на Мелони, постои задоволство од бројот на сојузниците, но има и удари со оние кои и се спротивставуваат. Без да ги именува, како што беше случај во голем дел од изборната кампања, во однос на Движењето 5 Ѕвезди кое не надмина 10%, таа е кратката: „Системот повторно станува биполарен. Тоа е добра вест бидејќи има светогледи кои се судираат и за кои се бара од граѓаните да заземат став“.

Сепак, ударот во Pd на Ели Шлајн доаѓа на крајот, кога веќе е свирена химната на Мамели. Мелони ќе ја напушти сцената кога ќе реши да се врати на микрофонот: „Не видоа како доаѓаме, но не можеа да не спречат“. Ниту 10 минути говор, а премиерот веќе излезе низ вратата зад бината. Во 2:15 часот по полноќ, милитантите, парламентарците, лидерите и персоналот на Fratelli d’Italia ги веат знамињата на партијата додека свири „A mano a mano“, исто така од пејачот роден во Кротоне. Така започнува прославата на „најубавата“ ноќ.

Празничната атмосфера е опиплива, но зборовите на Мелони пренесуваат и јасна визија за иднината. „Ова е само почеток на патот што ќе ја види Италија во центарот на европските одлуки“, уверува таа. Поместувањето на Европската унија надесно е сигнал што таа го толкува како потврда за тековната промена, промена на која таа помогна да се обликува и има намера да биде протагонистка. Растот на конзервативните партии во Европа, според Мелони, не е само политичка победа, туку одраз на пошироката желба за враќање на традиционалните вредности и порешително владеење.

Милитантите аплаудираат, свесни дека патот сепак ќе биде долг и предизвикувачки, но уверени во водството на нивниот водач. Како што продолжува прославата, Мелони се повлекува со своите најблиски соработници, веќе фокусирана на предизвиците што ќе ги претстави новиот европски политички пејзаж. Најубавата ноќ е само почеток на нова ера за италијанската и европската десница.