fbpx

Аларм за фентанил во Италија

Здравје - јуни 5, 2024

Клучен повик за надзор и превенција

Италија се соочува со нов предизвик во борбата против шверцот со дрога, со појавата на тревогата за Фентанил. Оваа моќна синтетичка дрога, која претходно беше ограничена главно во Соединетите Американски Држави и Канада, влезе во нашата земја, предизвикувајќи сериозна загриженост меѓу здравствените и безбедносните власти. Министерството за здравство, во тесна соработка со Одделот за политика за лекови (ДПА), повика на брза и координирана акција за справување со оваа нова закана.

Националниот систем за брзо предупредување за дроги (NEWS-D), под покровителство на ДПА, го објави предупредувањето по откривањето на Фентанил, преку анализи спроведени од IstitutoSuperiore di Sanità, како супстанца за сечење во заплена на хероин што се случи во близина на Перуџа. . Ова е без преседан во земјата, што ја нагласува потребата од постојан надзор и навремен одговор на новите закани од дрога.

Со активирање на Националниот план за превенција против неправилна употреба на фентанил, италијанската влада испрати јасен сигнал: безбедноста и здравјето на граѓаните се апсолутен приоритет. Овој план предвидува ширење на предупредувањето до сите вклучени агенции за спроведување на законот и администрации. Податоците собрани од Централната дирекција за служби за борба против дрогата на Одделот за јавна безбедност го откриваат обемот на проблемот, со 123 грама и 28 таблети фентанил запленети во Италија од 2018 до 2023 година, како и идентификувани во 41 друго пакување. .

Министерството за здравство реагираше навремено и го подигна тревогата за Фентанил во Италија на ниво 3 по случајот Перуџа. Официјална белешка, потпишана од директорот за превенција Франческо Ваја, беше испратена до регионите, во која се бара веднаш да ги шират суштинските информации до одделенијата и службите посветени на зависности. Ова е клучен чекор за информирање на луѓето кои се вклучени за екстремната опасност од оваа супстанца.

Анализата на запленетиот примерок откри алармантен состав: фентанил сочинувал 5% од примерокот, додека хероинот претставувал 50%. Но, тоа не е сè: присуството на кодеин (30%) и диазепам (15%) додава дополнителни компликации и ризици за јавното здравје. Овие резултати, пренесени преку министерската нота, ја истакнаа важноста од блиска соработка помеѓу различните агенции и институции вклучени во управувањето со оваа вонредна состојба.

Белешката од Министерството за здравство не беше упатена само до локалните власти и службите посветени на зависности, туку и до низа тела и организации специјализирани во областа на здравјето и безбедноста. Ова ги вклучува под-зависните области на техничката група на Здравствената комисија, Командата на карабинерите за заштита на здравјето, Одделот за политики против дрога на Претседателството на Советот на министри, Вишиот институт за здравство, Националниот центар за зависности и Допинг и поранешната генерална дирекција за медицински помагала и фармацевтска служба.

Оваа меѓуинституционална координација е од суштинско значење за да се обезбеди ефективен и интегриран одговор на оваа вонредна состојба. Само преку тесна соработка помеѓу владините агенции, здравствените институции и органите за спроведување на законот, можеме да се надеваме дека ефикасно ќе се спротивставиме на ширењето на Фентанил и ќе го заштитиме здравјето и благосостојбата на италијанските граѓани. Покрај активностите за надзор и превенција, од суштинско значење е да се инвестира и во мерки за едукација и подигање на свеста. Неопходно е да се информира јавноста за опасностите поврзани со употребата на Фентанил и да се поттикне посвесно и одговорно однесување. Само преку колективна посветеност и зголемена свест можеме да се надеваме дека ќе се справиме со оваа закана ефикасно и ќе ги заштитиме идните генерации од зависноста и нејзините разорни последици.

Сè поголемиот пристап до наркотичните супстанции на светското и европското население се должи на сè пониската цена што ја бара производството на овие лекови. Квалитетот на новите синтетички дроги, често подготвени во апсолутно неусогласени лаборатории, е обратно пропорционален на штетата предизвикана на потрошувачот кој често не ги знае ефектите, честопати смртоносни, на земената супстанција.

 

Алесандро Фиорентино